aska76 22.11.05, 13:27 witam mam pytanie dotyczące badadań a minowicie jakie badania trzeba wykonać aby stwierdzić czy dziecko ma celikake czy nie i czy robi się to dziecku które ma 10m//proszę o odpowiedż z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: badania na celiake 22.11.05, 18:13 Kopiuję,bo link prawdopodobnie nie wyświetliłby się. Jakie badania trzeba wykonać, żeby wykryć u dziecka celiakię? ODPOWIEDŹ Obecnie największą wartość w badaniach przesiewowych mają badania specyficznych markerów serologicznych: przeciwciała przeciwretikulinowe (ARA), przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG) oraz uważane za najczulsze- przeciwciała przeciw endomysium mięśni gładkich (EmA). Dodatni wynik badań serologicznych wymaga potwierdzenia oceną histopatologiczną wycinka z biopsji jelita cienkiego. BIBLIOGRAFIA K. Karczewska i wsp. Projekt standardów postępowania diagnostycznego i leczniczego w celiakii. Standardy Medyczne, 2002, 4 (supl.), 55-63 WIĘCEJ INFORMACJI celiakia | EMA | tTG | biopsja jelitowa Materiały zawarte w dziale Trudne Pytania mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc w leczeniu pacjenta. Pamiętaj, że każdy przypadek jest inny. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Trudne Pytania. Ode mnie: Powinny być oznaczone immunoglobuliny.Jeśli IgA jest w normie to badanie IgaEma oraz tTg powinno wystarczyć.Jeśli poziom IgA jest obniżony [lub brak tej immunoglobuliny]dodatkowo oznacza się IgGEma.Ważne jakie laboratorim bada i jaką metodą . Celiakia nie ujawnia się u dzieci nie jedzących glutenu. Warto rozszerzyć badania w kierunku alergii na gluten [IgE całk.,IgE sp.na gluten ]. Zapraszam na www.celiakia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: badania na celiake 22.11.05, 19:50 mój syn miał robine endomysium.......... Odpowiedz Link Zgłoś