ania999917 06.02.06, 19:54 dziewczyny możecie mnie oświecić co to takiego jak się objawia z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: co to refluks 06.02.06, 23:32 Aniu reflux to inaczej cofanie się. W języku najprostszym. Słyszałam o trzech "refluxach" występujących w chorobach u ludzi: - reflux pokarmowy - cofanie się treści pokarmowej z żołądka z powrotem do przełyku i gardła - prowadzi do wymiotów, ulewań. Ale może też być "bezobjawowy". Wtedy prowadzi do zalewania oskrzeli i może powodowac np. tylko kaszel, duszenie się dziecka - objawy podobne do astmy. Występuje głównie w okresie wczesnoniemowlęcym i niemowlęcym na skutek niedojrzałości przewodu pokarmowego. W miarę łatwo go zdiagnozować, jeśli się wie jak. - reflux w przewodach moczowych - cofanie się treści z pęcherza moczowego w kierunku nerek. Mało wiem, występuj eteż u małych dzieci. Więcej o tym pewnie na forum o ZUM (zakażenia ukladu moczowego). Wymagana diagnostyka specjalistyczna. -reflux układu krwionośnego. Paskudne schorzenie. Bardzo rzadkie. Często wychodzi w okresie np. dojrzewania lub później. Ale jest to b. rzadka przypadłość. Wymagana diagnostyka specjalistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś