Dodaj do ulubionych

Czy są testy na alergię?

11.02.06, 13:22
Witam! Czy słyszałyście może o testach wykrywających alergię? Moja Mała ma
wysypkę na policzkach od 3 tygodni. Powoli eliminuję z jej posiłków
składniki, które prawdopodobnie mogłyby ją uczulać. Niestety, nie ma żadnej
poprawy. U lekarza będziemy w czwartek, ale może Wasze maluszki przechodziły
testy na alergię(o ile w ogóle takie istnieją)? Napiszcie, jak coś wiecie,
please...
Obserwuj wątek
    • paula63-63 Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 13:45
      wiesz co, są testy. A jaka duża jest Twoja mała? Dzieciom poniżej 3 roku życia
      robi się testy z krwi (czyli trzeba pobrać i to dość sporo). Oznacza się ogólny
      poziom przeciwciał (IgE ogólne) - wynik dodatni świadczy, że jest uczulenie.
      Osobno oznacza się poszczególne alergeny - pokarmowe i wziewne. (5 lat temu za
      taki zestaw IgE+10pokarmowych+10wziewnych zapłaciłam ok. 400 zł). Tyle tylko, że
      wszędzie wyszło zero, a dziecko też miało różne zmiany na skórze i ciągłe
      infekcje (miało wtedy nieałe 2 lata).
      Dzieciom powyżej 3 lat robi się testy skórne - na ręce lub plecach lekarz robi
      mininakłucia i w każde wpuszcza kroplę potencjalnego alergenu. Jak pojawi sie
      pęcherzyk o określonej średnicy, to oznacza to reakcję alergiczą na daną substancję.
      I jeszcze pytanie - czy poza policzkami mała ma jeszcze gdzieś takie zmiany? Śpi
      na plecach czy na brzuchu? Czy ta wysypka jakoś zmienia się w czasie - zależnie
      od jedzenia, pory dnia itp. Czy w Twojej rodzinie ktoś ma alergie,Ty, mąż, wasi
      rodzice? Może to nie alergia. Problem w tym, że dziś lekarze jak nie wiedzą co
      powiedzieć, wydają wyrok: alergia. To teraz taka łatwa odpowiedź na wszystko.
      Uważam, że zbyt łatwa. Zwłaszcza, że za tym idąnatychmiast leki na stałe, do
      tego zazwyczaj nie polskie odpowiedniki tylko te najdroższe (dopóki sie nie
      zorientujesz). Takie mam doświadczenia.
      • olimpia.no Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 19:37
        Sorrki, ale musiałam opuścić forum(gotowanie obiadu + porządki w domu).
        Angelika za tydzień kończy 10 miesięcy. Krostki na policzkach pojawiały się
        powoli, najpierw były małe i raczej przypominały potówki. Póżniej zrobiły się
        większe i bardziej czerwone. Teraz niektóre z nich mają białe końcóweczki.
        Skóra na policzkach jest szorstka, a wokół noska łuszczy się. Nie wiem czy to
        przeszkadza mojej Małej, bo nie drapie się po buzi. Ciałko ma piękne, wręcz
        aksamitne, bardzo milutkie i bez żadnych zmian skórnych. Naprawdę bardzo
        kontrastuje z buzią, która jest czerwona i mocno nakrapiana. Dziś smarowałam
        Angeli policzki sudokremem. Czy to dobry pomysł? Dietę rozszerzamy powoli, nie
        eksperymentujemy wogóle. Trzymam się tabel żywieniowych. Karmię piersią, a
        kaszki robię na mleku NAN 2. Nie piję mleka, nie ję nabiału. Wyeliminowałam od
        pięciu dni żółtko z jej posiłków. Nie mam pojęcia co ją uczula!Naprawdę jestem
        ostrożna z wszelkimi nowościami w jej i mojej diecie.Dlatego myślę o testach
        alergicznych.Wielkie dzięki za Waszą dotychczasową pomoc!
        • aga55jaga Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 20:09
          wobec tego może sama pierzesz swoje ubrania w jakimś nowym proszku?? Moze mała
          tak reaguje na suche powietrze kaloryferów - a czy pediatra lub deramtolog
          oglądał zmiany?
          • olimpia.no Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 22:40
            Znów musiałam wyłączyć komputer, znajomi wpadli na kawkę. Wiesz, aga, ja używam
            od urodzenia Angeli proszku Jelp. Swoje ubrania też od niedawna zaczęłam prać w
            tym samym proszku. U dermatologa jeszcze nie byłyśmy. W ogóle to ja mam znikomy
            kontakt z pediatrą i innymi lekarzami. Mieszkamy w Norwegii i służba zdrowia
            działa tu na przedziwnych zasadach, których ja sama jeszcze do końca nie
            pojęłam. Zeby dostać się do pediatry trzeba najpierw iść do lekarza rodzinnego
            i on dopiero wypisze skierowanie. Na wizytę czeka się ok. tygodnia. W nagłych
            przypadkach - pogotowie, a dermatolog prywatnie. Tesknię za Polską...
            • aga55jaga Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 22:54
              rany ja tez bym tęskniła - to ja już nie wyrażę się źle o polskim systemie
              zdrowia smile może woda, którą myjesz buźkę albo krem np na mróz czasami on też
              przesusza skórkę, nie wiem czy doczytałam - od dawna mała ma te zmiany?
              • aga55jaga Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 22:56
                sorki już doczytałam - jeszcze pytanko - długo podajesz małej Nan 2?
                • olimpia.no Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 23:18
                  Od szóstego miesiąca. W Norwegii są tylko 2 rodzaje mleka dla niemowląt, które
                  można kupić w sklepie: NAN i COLETTE. Te w aptece tylko na receptę.
              • olimpia.no Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 23:25
                aha, zapomniałam napisać o wodzie: myję buzię Małej pod kranem, ale od tygodnia
                przemywam solą fizjologiczną(zrobiłam zapas w Polsce jak byłam na święta u
                rodzinki). Krem na mróz nakładałam tylko raz. Krostki na buzi już wtedy były.
                Kranówki się raczej nie boimy, bo tu jest naprawdę ok, czysta jak łza.
        • m_wita05 Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 21:11
          U nas lekarz dermatolog na takie objawy powiedziala : lojotokowe zapalenie
          skory.Podobno bardzo czesto ujawnia sie u dzieci w okresie grzewczym.Tylko,ze
          nasz maly dostal tego we wrzesniu,ale u nas kaloryfery jeszcze nie
          grzaly...Leczylismy go u tej samej lekarki 5 mc i nic.przypadkiem trafilam do
          alergologa,ktora stwierdzila alergie.Zrobilismy testy wlasnie z krwi i okazalo
          sie,ze jest na cos uczulony.Ale na co? na jajko nie ,na gluten nie,na mleko
          tylko troszke.teraz tez nie jem mleka,malego dokarmiam kaszka na wstretnym
          nutramigenie i narazie nie ma poprawy.u lekarza alergologa bedziemy w czwartek
          i zobaczymy co powie na te testy....pozdrawiam.
    • aga55jaga Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 14:32
      właśnie w jakim wieku jest twoje dziecko? Bo to jest punkt wyjścia do dobrania
      rodzaju badań.
      Małe sprostowanie jeżeli chodzi o badanie Total IgE - wynik dodatni nie
      świadczy o alergii lecz są pewne normy dla konkretnego wielku i dopiero
      przekroczenie owych norm daje podejrzenie o alergię, gdzie kolejnym krokiem są
      np testy z krwi na konkretne alergeny - są teraz dostępne alergeny w panelach
      po 10 różnych - w moimm labolatorium ich cena waha się od 30 do 40 zł.

Jednak nawet przekroczenie normy w badaniu total IgE nie zawsze świadczy o
      alergii - mogą to być też i lamblie, których obecność w organizmie dziecka może
      także dawać odczyn alergiczny - nie tylko w obrazie krwi ale i w postaci zmian
      skórnych

Jeszcze jedno - jak długo córka ma zmiany na polikach, czy pojawiły się nagle,
      czy wprowadziłaś coś nowego do jej diety lub zaczęłaś używać np nowego proszku
      do pranie odzieży lub pościeli?

aHa i eliminacja potencjalnego alergenu z diety malucha - skutkuje zniknęciem
      odczynu alergicznego (np szorstkie policzki) ale w dość długim czasie. Czyli
      szorstkość może utrzymywać sie od kilku dni do 4 - 5 tygodni. Dlatego tak ważna
      jest obserwacja dziecka.
      Pozdrawiam
      • nika_2006 Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 14:51

• nika_2006 Re: Czy są testy na alergię? 11.02.06, 14:58

• aga55jaga do nika2006 11.02.06, 15:20
            wiesz ja miałam podobny problem z moją drugą córką. Niby moja dieta była bez
            zarzutu - pilnowałam bezmleczności swojej i dziecka, karmiłam piersią, proszki
            i wszystko inne tylko dla dzieci - ale i tak co jakiś czas na skórze małej
            pojawiały się takie suche czerwone placki, dodam, że mała strasznie gruba była -
            ponoć u tych grubasków ta skóra taka wrażliwa jest ale ile w tym pawdy???
            • nika_2006 Re: do nika2006 11.02.06, 15:34

• malta20 Re: do nika2006 11.02.06, 20:20
              Nika, napisałm na priv odnosnie alergii.
              • nika_2006 Re: do nika2006 11.02.06, 20:58

• quami Re: do nika2006 11.02.06, 23:11
                  piszesz, że nie jesz nabiału a kaszki robisz na NAN-nie który zawiera białko -
                  moja miała miała podobn eobjawy po NAN-1 HA . Proponuję odstawić mleko, lub
                  zamienić na inne Nutramigen Lub Bebiko Pepti.
                  • olimpia.no Re: do nika2006 11.02.06, 23:34
                    Quami, zastanawiałam się nad zmianą mleka, ale mam bardzo ograniczony wybór;
                    NAN lub COLETTE. Znajoma leci jutro do Polski i zaraz ją poproszę żeby mi
                    przywiozła inne mleko dla Małej.Zdecydować się na Nutramigen czy Bebiko Pepti?
                    Może mi zrobić zapas do Wielkanocy.
                    • aga55jaga olimpio 12.02.06, 00:01
                      za bardzo nie poszalejesz bo kurcze oba te hydrolizatory mleczne są na
                      receptę. a może masz jakiegoś zaprzyjaźnionego pediatrę w Polsce.Albo
                      zwyczajnie zrezygnuj na jakiś czas z kaszki na tym mleku. Pierś małej wystarczy
                      • balba_77 Re: olimpio 12.02.06, 11:57
                        > za bardzo nie poszalejesz bo kurcze oba te hydrolizatory mleczne są na
                        > receptę. a może masz jakiegoś zaprzyjaźnionego pediatrę w Polsce.

one są w Polsce na receptę po prostu o połowę tańsze ale mozena je kupić bez
                        recepty, przynajmniej bebilon pepti i nutramigen.
                        • aga55jaga Re: olimpio 13.02.06, 11:33
                          tak? wiesz że byłam pewna że są one tylko z polecenia lekarza? o dobrze
                          wiedzieć.
              • olimpia.no Re: malta20 11.02.06, 23:13
                Malta, napisz do mnie na maila gazetowego o alergii, proszę. Ten problem
                dotyczy też mojej Małej. Z góry dzięki. olimpia.no
                • aga55jaga Re: malta20 11.02.06, 23:28
                  wyślij malcie20 prośbę na priv
                  • olimpia.no Re: malta20 11.02.06, 23:37
                    no właśnie, ale jestem zakręcona. Dzięki, Aga!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka