jk64 26.02.06, 22:11 slyszalam ze robia testy skorne juz nawet polrocznym dzieciom moj ma 9-mies ma roznego rodzaju alergie bardzo chcialabym mu takie testy zrobic bo jest mi bardzo ciezko czy ktoras z was moze robila juz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
benitaa2 Re: testy 27.02.06, 07:11 9 miesięczne dziecko jest za małe na testy skórne-nie wytłumaczysz mu ,że "pani nakłuje Ci kropeczkia Ty posiedzisz grzecznie 20 min." A po za tym u tak małych dzieci testy skórne wychodzą fałszywe. Alergolog powinien zlecić badania z krwi-wypytaj go o to,naciskaj,proś bo powinien dać skierowanie na takie badania,ale w praktyce to niektórym lekarzom ciężko wypisywać skierowania... Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: testy 27.02.06, 12:02 Robić robią, ale wyniki nie sa miarodajne................ Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: testy 27.02.06, 18:34 Ja też bym raczej polecała testy z krwi. Chociaż ja robiłam małej jak miała rok i nic nie wykazały, ale była wówczas na lekach. Jak miała 15,5 mies. zrobiłam jej skórne. Wyszło jej uczulenie na 2 rzeczy. Nie możesz pokładać zbyt wielkiej nadziei w tych testach bo najczęściej u takich małych dzieci nie wychodzą. Ja bardzo liczyłam na to, że coś mi one pomogą w ustaleniu alergenów, ale tylko wydałam pieniądze. Pewnie nie zaznasz spokoju póki nie spróbujesz (tak jak ja), może coś znajdziesz. Testy z krwi są zdecydowanie mniej inwazyjne bo tylko raz pobierasz krew i po wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś