Dodaj do ulubionych

jak dawkować Pyrantelum WAZNE

06.03.06, 19:41
wyblagałam Pyrantelu dla mojej corki 20 miesiecy (wykryto u niej gliste) ale
lekarka kazała podac 2 dawki w ciagu dnia. czyli zużyc całą zawiesine, i
przestarszyłam sie bo calkiem co innego piszecie w postach,dodam ze nie
kazala leczyc rodziny, musze znow kombinowac by zdobyc lekarstwa dla nas.
prosze napiszczie czy czeste sa takie objawy po przeleczeniu jak kaszel
biegunki... pozdrawiam małgorzata
Obserwuj wątek
    • cubus1 Re: jak dawkować Pyrantelum WAZNE 06.03.06, 19:55
      Nie piszesz ile lat ma corka.Ale wnioskujac po dawce raczej sporo.Pyrantelum w
      zawiesinie jest lekiem dawkowanym dokladnie wg wagi, dokladne wytyczne sa w
      ulotce.Jesli mnie pamiec nie myli to 11mg na kg ale glowy nie dam.
      Ale...jesli corka ma ponad 2 latka proponowalabym raczej Zentel w zawiesinie.
      To nie regula ani nic udowodnionego badaniami ale wiekszosc dzieci jednak
      reaguje na pyrantelum bardziej skutkami ubocznymi(kaszel,biegunki, zap.gardla)
      niz pozbyciem sie glisty.

A jesli chodzi o leczenie calej rodziny to polecane jest leczenie wszystkich
      domownikow z 2 powodow:
      - ktores z Was moze miec rowniez gliste i wtornie zarazac dziecko
      - badania na pasozyty raz wychodza raz nie, zwiazane to jest z bardzo swoistym
      cyklem rozrodczym tychze stworzen, zatem tak naprawde nie wiadomo czy nie ma
      sie jeszcze czegos np Owsikow. A nalezy wiedziec ze organizm oslabiony juz
      jednym bardzo latwo lapie drugie.
      Podobnie zreszta jest ze sprzataniem przy gliscie.

Dla doroslych osob juzna pewno polecam Zentel w tabl lub Vermox a najlepiej
      przemiennie.O ile dziecku mozesz dac Pyrantelum a w razie braku poprawy Zentel
      (ja tak zrobilam) o tyle doroslemu nie ma sensu dawac Zentelu.

Pozdrawiam
    • cubus1 Re: jak dawkować Pyrantelum WAZNE 06.03.06, 19:56
      Ojejku, napisalas ze ma 20 miesiecy.Teraz widze.

A ile wazy???
    • dziunia_f Re: jak dawkować Pyrantelum WAZNE 06.03.06, 20:06
      Dawkowanie - ilosc ml zawiesiny sprawdz z ulotka w przeliczeniu na mase ciala
      corki. Z tego co wiem, najlepiej podawac lek przez 3 dni, potem 10 dni przewy,
      znow 3 dni leku, 10 dni przerwy i 3 dni leku po raz kolejny. Moj syn tak ma
      rozpisane leczenie przez lekarza. Chodzi o to aby wybic wszystkie pokolenia
      robali. Oczywiscie leczenie calej rodziny jest wrecz konieczne, inaczej zupelnie
      nie ma sensu leczyc dziecka (dla doroslych najlepiej Vermox na zmiane z
      Zentelem. I kolejna wazna kwestia, po kazdym etapie leczenia-porzadki,
      szczegolnie tam gdzie bielizna, posciel, zmiana poscieli,mycie dokladne zabawek,
      dezynfekcja toalety.
      W trakcie leczenia moze wystapic pogorszenie, np. kaszel, zmiany alergiczne o
      roznym stopniu nasilenia, swiad, wymioty.
      • malka21 Re: jak dawkować Pyrantelum WAZNE 06.03.06, 21:48
        Mogę się dołączyć z pytaniem? Czy powtórki leków na robaki co 7 dni to za
        wcześnie? Piszesz, że Wy macie co 10 (moja lekarka też tak sugerowała) a mnie
        się wydaje, że zalecane tu było co 7. Jak jest z zentelem. Oczywiście na ulotce
        jest napisane, że wystarcza jednokrotna dawka. Taką też dostałam od lekarza.
        Ponieważ powinnam przeleczyć sporo osób to chcąc każdemu załatwić 3 dawki
        zentelu robi się tego sporo. Ciężko dostać tyle recept (nie muszę dodawać, że
        nie ma szans żeby jeden lekarz to przepisał). Czy nie byłoby wystarczające
        dawkowanie: vermox 2x1 tabletka przez 3 dni - przerwa - zentel np. 2 tabletki
        dziennie przez dwa dni - przerwa - vermox 2x1 tabletka przez dzień lub dwa?
        • dziunia_f Re: do malka21 07.03.06, 10:30
          7 dni to troche za wczesnie. 10-12 dni to optimum. Chodzi o to, aby wytluc
          wszystkie pokolenia robali. Przy wibijaniu pasozytow nie leczymy chorego, tylko
          wybijamy pasozyty i dawkowanie ustawione co 10 dni jest optymalne. Leczenie
          doroslych (do 50 roku zycia) to Vermox, Zentel, Vermox, 2 tabl dziennie rano
          (kuracja dwudniowa). Dorosli powyzej 50 roku zycia, ze wzgledu na zwolniona
          perystaltyke jelitowa, kuracja 3 dniowa i dawkowanie podzielone na rano i
          wieczorem. Oczywiscie pomiedzy kuracjami 10 dni przerwy.
          • malka21 Re: do dziunia_f 07.03.06, 11:15
            Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze raz powtórzę, czy dobrze zrozumiałam:
            dorośli do 50 roku życia:
            - raz dzienni dwie tabletki przez dwa dni vermoxu - przerwa 10 dni - i znów raz
            dziennie 2 tabletki przez dwa dni zentelu - przerwa 10 dni - i to samo z
            vermoxem
            dorośli po 50 roku życia:
            - 2 razy dziennie 1 tabletka vermoxu przez 3 dni - 10 dni przerwy - tak samo
            zentel - 10 dni przerwy - tak samo vermox

Co z pyrantelum u dzieci? Czy odpowiednie jest dawkowanieconfused
            - 1 raz dziennie dawka dostosowana do wagi przez 3 dni - 10 dni przerwy -
            powtórka przez trzy dni - 10 dni przerwy - powtórka przez 3 dni

Przepraszam, ale potrzebuje tak łopatologicznie, bo co lekarz to inne
            dawkowanie.
            • dziunia_f Re: malka21 07.03.06, 12:51
              Dokladnie tak z tym dawkowaniemsmileU dziecka tez oksmile Pozdrawiam
    • dziunia_f Re: do zuzia301 07.03.06, 10:24
      Po konsultacji z fachowcem chcialam jeszcze napisac pare slow. Pogorszenie,
      ktore obserwujesz (kaszel, wymioty) jest typowe i swiadczy o tym, ze lek
      dziala,wiec jest ok. Przy leczeniu glisty jest jeszcze plan B, czyli
      zastapienie jednej kuracji Pyrantelum Zentelem w syropie. Czyli Pyranletum,
      Zentel, Pyrantelum. 3 dniowa kuracja kazdym lekiem, 10 dni przerwy miedzy
      kazdym kolejnym dawkowaniem. Dla doroslych Vermox, Zentel, Vermox. Leczenie
      wszystkich jest koniecznoscia, wiec musicie dostac leki. Napisz, prosze, jak
      idzie kuracja.
      • cubus1 Re: do zuzia301 07.03.06, 11:12
        Ku scislosci: wszystko o czym pisze Dziunia jest prawda ale pogorszenie nie
        zawsze oznacza skutecznosc leczenia.
        Pogorszenie moze byc spowodowane szokiem toksycznym ale moze to rowniez
        swiadczyc o niedzialaniu leku a wrecz rozwiniecia sie jakiejs infekcji( np u
        nas po pyrantelum byl kaszel co minute i zap.gardla- taki skutek uboczny jest
        bardzo popularny wg pediatrow).Po Zentelu przeszlismy szok toksyczny ale trwal
        on dwa dni( czasami dziecko moze wymagac hospitalizacji,szczegolnie gdy jest
        odwodnione- podanie kroplowek), wymaga on specjalistycznych lekow ...
        DLATEGO PRZESTRZEGAM---nie zdawaj sie na forum tylko KONIECZNIE POKAZ DZIECKO
        PEDIATRZE jesli dziecko ma takie objawy.

Dodam jeszcze ze najlepiej lek dawac na noc.
        I dla doroslych lepsza kombinacja to Zentel-Vermox-Zentel.

I dla scislosci nie ma jednej, sprawdzonej metody leczenia pasozytow.
        Leki,dawki dobiera sie do okreslonego przypadku biorac pod uwage stopien
        zakazenia itp.
        Dlatego powinnas znalesc dobrego pediatre ktory umie leczyc z pasozytow.
        Potraktuj to jako priorytet.
        Powodzenia w walce smile
        • dziunia_f Re: do zuzia301 07.03.06, 13:02
          Oczywiscie, zgadzam sie z tym, ze sa rozne nasilenia pogorszenia. Ja sama
          wpadlam w panike przy pogorszeniu u swojego dziecka - caly opuchniety, w
          czerwonych i swedzacych plamach - skonczylo sie na silnym sterydzie. Nie mniej
          jednak, to co czesto lekarze biora za infekcje (napady kaszlu, problemy z
          gardlem) to tez wynik pogorszenia. Oczywiscie dziecko w takim przypadku musi
          obejrzec lekarz, zreszta przeciez cale leczenie pasozytow musi sie odbywac pod
          kontrola lekarza a nie na wlasna reke... Zuzia301 - glowa do gory, bedzie juz
          tylko lepiejsmile
      • zuzia301 Re: do wszystkich 07.03.06, 11:51
        dzieki za rady jescze nie podalam pyrantelumbo troszke przestaszyly mnie
        odpowiedzi, mam zamiar znależć inna lekarke tylko gzie, moze ktoś poda namiary
        na dobrego pediatre w Puławach lub oklicachpozdrawiam
      • zuzia301 Re: do wszystkich 07.03.06, 11:51
        dzieki za rady jescze nie podalam pyrantelumbo troszke przestaszyly mnie
        odpowiedzi, mam zamiar znależć inna lekarke tylko gzie, moze ktoś poda namiary
        na dobrego pediatre w Puławach lub oklicachpozdrawiam
        • dorka.3 Re: do wszystkich 07.03.06, 14:30
          ja jakaś niekumata jestem chyba. Czyli jak dziecko wazy 18 kilogramów, to ma
          wziąć 1 łyżeczke pyrantelum dziennie przez 3 dni? nam lekarz zalecił dawkę
          jednorazową i jestem już całkiem głupia. ja znalazłam u synka w majteczkach
          takiego małego białego robala, ok. 3 mm, taki grubszy, biały z czarnym łebkiem,
          taki jak widuje się w np. jabłkach czy czereśniach. Czy to może być glista
          ludzka? proszę o odpowiedź
          • dziunia_f Re: do wszystkich 07.03.06, 14:52
            Nie mam ulotki pod reka, ale sprawdz dawkowanie z ulotki w przeliczeniu na mase
            ciala dziecka. Na lyzeczce do herbaty zmiesci sie 5 ml, wiec sprawdz z ulotka
            czy sie zgadza. Dawka jednorazowa w jakim sensie? Jeden dzien? Czy tylko
            kuracja 3 dniowa bez powtorzen? Bo trzeba raczej to zmodyfikowac. Tak jak
            pisalam wyzej, 3 krotna kuracja przez 3 dni, w miedzyczasie po kazdej kuracji
            10 dni przerwy. Trzeba wytluc wszytskie pokolenia robali. Do do tego co
            widzialas to chyba moze to byc owsik. Samica mierzy 8-13 mm, samiec jest
            trzykrotnie mniejszy od samicy, ma dl 2-5 mm. Glista jest wieksza - samiec- 10-
            32 cm, samica -do 40 cm nawet.
            • dorka.3 Re: do wszystkich 07.03.06, 15:20
              ale to było takie grubsze, raczej nie wyglądało to na owsika, lekarka zaleciła
              nam jedną dawkę leku - 1 łyżeczka i powtórka po dwóch tygodniach. tylko
              wszędzie czytam, że podajecie tą jedną dawkę codziennie przez trzy dni. Czy
              masz może link, gdize mogłabym obejrzeć sobie jak wyglądają te glisty? tylko to
              było takie małe, białe, 3 mm i czarny łepek. nie umiem tego inaczej opisać.
              Dzcieko nie ma żadnych innych objawów, czuje się dobrze. on był przebierany w
              przedszkolu w inne ciuchy, i nie wiem czy to nie znalazło się przypadkiem u
              synka.
              • dziunia_f Re: do wszystkich 07.03.06, 15:44
                Nie widzialam, ze wiemsmile Moze cos tam sie przyplatalo przypadkowo, nie mam
                pojecia.... Nie mniej jednak leczenie zaordynowane przez lekarke nie bardzo ma
                sens. Poza tym konieczne byloby odrobaczanie domownikow, gruntowne porzadki.
                Albo cos robic od poczatku do konca prawidlowo, albo... Moze daj kal do
                zbadania, choc owsiki dosyc trudno i tak wykryc...
                Tutaj sa linki:
                Owsiki:
                biodidac.bio.uottawa.ca/thumbnails/filedet.htm?File_name=Nema010b&File_type=gif
                plpnemweb.ucdavis.edu/nemaplex/images/Evermi2.jpg
                www.practicalscience.com/ev10.jpg
                www.yamagiku.co.jp/pathology/photo/photo152-1.htm
                www.infovek.sk/predmety/biologia/metodicke/hlistovce/obrazky/mrla.jpg
                i glista:
                www.infovek.sk/predmety/biologia/metodicke/hlistovce/obrazky/Ascaris_lumbricoides.jpg
                www.medizin.de/gesundheit/deutsch/1506.htm
                tutaj cos mocnego, wiec uwaga (nie dla wrazliwych)

www.sp01.com/micro/worms/imagepages/image1.htm
                www.ufrgs.br/para-site/Imagensatlas/Animalia/Ascaris%20lumbricoides.htm
                www.practicalscience.com/alworm2.jpg
                • dorka.3 Re: do wszystkich 07.03.06, 15:55
                  dzięki, to jedno zdjęcie mało mnie z krzesła nie powaliło. NO i teraz
                  zgłupiałam, to co znalazłam u synka nie jest w ogóle nawet podobne do tych
                  zdjęć. także naprawdę już nie wiem co to może być. my też oczywiście dzisiaj
                  weźmiemy dawkę leku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka