Dodaj do ulubionych

Przedszkole dla alergika

24.03.06, 09:24
Witajcie,
Chciałabym wysłać dziecko blisko do przedszkola publiczneo. Czy jest szanasa
na to, aby dziecko alergiczne poszło do "normalnego" publicznego przedszkola.
Czy w takich przedszkolach przestrzegają diety? Czy nasze dzieci skazane są
na przedszkola niepubliczne/prywatne, gdzieś daleko od domu, bo tylko tam
będą mogły normalnie funkcjonować?
Obserwuj wątek
    • babsee Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 09:55
      Musisz po prostu szukać-dzownic i pytać.W moim żłobku(choc państwowy)nie ma
      żadnego problemu z dietami=moja córa jest na bezglutenowewej i bezmlecznej.
    • mama_jaka Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 10:48
      wlasnie sie zalamalam; u nas - w Lodzi jest tylko jedno przedszkole, do którego
      przyjmuja dzieci z indywidualnymi wymaganiami co do posiłków; dzowniłam do
      kuratorium, urzędu miasta ale tylko jest im przykro, a co ja mam zrobic... w
      normalnym przedszkolu nie ma mowy o oddzielnym gotowaniu, są dwia pani na 100
      dzieci i koniec, nie wspominając o pielęgniarce czy dietetyku; nei wiem jak
      jest w innych miastach ale chyba problem alergii dotyczy naprawdę dużej ilości
      maluchów...
      pozdrawiam
      • nowajulka Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 16:39
        Jak to jest im przykro. Przedszkola mają obowiązek przyjąć dziecko alergiczne.
        • chalsia Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 16:41
          o ile się orientuję nie ma przepisu, który by nakazywał przyjąć jakiekolwiek
          dziecko do przedszkola, ponieważ przedszkole nie jest obowiązkowe.
          Chalsia
          • nowajulka Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 23:46
            Może źle napisałam - nie mogą odmówić przyjecia dziecka alergicznego czy
            choroego na cukrzycę.
            • jusytka Re: Przedszkole dla alergika 25.03.06, 09:45
              No i co z tego, jak nie maja obowiązku specjalnie dla niego gotować?
    • marki0 Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 11:08
      mayamar75 18.03.06, 23:37 + odpowiedz

• Re: Przedszkole dla alergika w Łodzi
      mayamar75 18.03.06, 23:39 + odpowiedz

Czy jest tu ktos z Łodzi, kto może polecić jakieś przedszkole przyjazne dla
      alergika, najlepiej na Retkini?

marki0 19.03.06, 16:27 + odpowiedz

Moj ma baaaardzo ciężka postac alergi. Kropla mleka = zapaść. Nie ma gorszej dla
      zycia alergi jak ma mój maluch. Nie chciałam go jednak posyłać do specjalnego
      przedszkola, raz że nie wiem gdzie takie jest a dwa że na pewno nie na retkini a
      ja mieszkam przy aptece na Olimpijskiej. Moje dziecko zaryzykowałam i posłałam
      do rzeedszkola na ul Olimpijskiej i powiem Ci, że Panie bardzo przestrzegaja w
      jego przypadku diety i pilnują tego co mu podają. A skoro w jego przypadku tak
      przywiązuja do tego wagę to i w innym tez pewnie tak robią. zatem jesli tylko
      chodzi ci o alergie spokojnie możesz malucha tam posłać, gdyż naszym przypadkiem
      wyczuliłam ich na alergię jeszcze bardziej. Raz na tydzień dostaję skserowsany
      jadłospis i po prostu jak na obiad jaest coś czego on nie może np kopytka/nie je
      również jaj/ to wówczas ja nosę swoje. Panie sa miłe i nie grymaszą że np musza
      mu odlewać zupke zanim zaprawią śmietaną, czy odłożyć trochę surówki zanim
      dodadzą majonez, czy też posmarować mu kanapkę Ramą Oliwio bo nie moze masła
      albo że muszą usmarzyć rybe albo kotleta bez jajka. Dzieci czasem na drugie
      śniadanko dostają ciasteczka, zatem ja kupiłam swoje i podałam wychowawczyni,
      aby w takich wypadkach podawałama mu te co może. Jak sie tylko chce to mozna
      wszystkiego dokonać. Nie polecam Ci jedynie przedszkola przy kościele na
      Retkińskiej gdyż jak mnie Pani z przedszkola poinformowała:oni tu nie przyjmuja
      chorych dzieci, gdyz to jest za duże przedszkole aby gotowały kazdemu co innego"
      Nie to nie . Kit im w ucho. Nie uważam aby moje dziecko było jakies chore, ma
      tylko alergię, z której przecież kiedyś wyrosnie.
      Polecam Ci równiez super żłobek na Maruszrzówny. Chodził tam przez ponad rok a
      wówczas alergizowało go jeszcze wiele warzyw, owoców, ryż, czy ryb. Pańie sobie
      świetnie radziły i były naprawdę wyjątkowo ostrozne. A do tego kierownikiem tego
      przedszkola jest Pani doktor.

agusjot 20.03.06, 12:26 + odpowiedz

Jest takie przedszkole o profilu dla alergików z osobną dietą dla różnych
      dzieci.
      ul. Lubeckiego, Przedszkole nr 14
      To nietsety na Dołach, więc daleko,ale ja tam będe zawozić synka od września, a
      mieszkam na Górnej smile
      • zaga25 Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 11:18
        Ja swojego synka zostawiam w publicznym przedszkolu. Jedzonka dla niego specjalnie nie gotują ale zostawiam słoiczki: zupka i deserek. Po powrocie do domu je normalny obiad z nami.
    • marki0 Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 11:32
      dodam z ostatniej chwili, że we wtorek właśnie Panie sie pomyliły i podały mu
      jogurt z krowiego mleka. A ponieważ mój na takie rzeczy reaguje baaardzo silnie
      na sygnale leciałam ja i pogotowie. na szczęście mam blisko i jestem na
      macierzyńskim z córcią i byłam z lekami jeszcze przed pogotowiem. Powiem jedno,
      jak weszłam panie były blade z przerażenia a ta co mu ten jogurt podała trzesła
      sie i ryczała jak wół. Ja z tego całego towarzystwa byłam najspokojniejsza bo
      juz to z nim nie raz przerabiałam. Panie wiedziały, ze dziecko może w jakiś
      sposób cos uczulić ale nie wyobrazały sobie że może to wyglądać aż tak okropnie.
      Pisze Ci o9 tym dlatego, że moje dziecko ucierpiałoa przez pomyłkę jednej z Pan,
      ale sadzę że to je dużo nauczy. Bo czasem mam wrażenie że osoby, które o alergi
      nie maja zielonego pojęcia, lub których dzieci reaguja jedynie jedna krostką na
      jakiś tam produkt dziwnie patrzaą na takie matki jak ja, które mówią że dziecku
      nie wolno tego czy tamtego podawać. Mój w dalszym ciągu chodzi do tego
      przedszkola i nie mam zamiaru go wypisywać i dawać do typowego z alergiami, gdyz
      tam to już wogóle kazde dziecko ma inna dietę i tam to dopiero może sie Pani
      poknocić, co komu można podać. A poza tym nie ukrywam, że zanim jedno dziecko
      zaprowadziła bym do żłobka a drugie zawiozła w drugi koniec Łodzi do przedszkola
      nie wyrobiła bym sie na 8 do pracy. A już nie wspomnę że musiała bym je zrywać
      chyba o piątej rano. Nie miałam wyjścia i musiałam to jakoś wypośrodkować.
      Zatem przedszkole na olimpijskiej jest już po przejściach i dostało wydaje mi
      się niezłą nauczkę. Sądzę że na wypadku mojego dziecka inne że tak powiem
      skorzysta, gdyż Pani nie 10 a 15 razy sprawdzi czy to jest na pewno to co on
      może zjeść. Tego dnia miał na drugie śniadanbie galaretkę. Co im się porypało z
      tym jogurtem nie mam zielonego pojęcia. Fakt, w dzień kiedy na drugie śniadanie
      dzieci dostają jogurt ja zanoszę mu na wymianę jogurt sojowy aby miał swój i nie
      było mu przykro, ale tego dnia była galaretka więc nic swojego nie dawałam.
    • chalsia Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 12:42
      znalazłam publiczne przedszkole gdzie zgodzili się na to, że dziecko przychodzi
      z własnym jedzeniem - odgrzewają i dają mu. Problemu nie było. Ryzyka, że dadzą
      mu coś czego nie może też nie ma - bo mały ma swoje jedzenie.
      Proponuję pochodzić po najbliższych przedszkolach i porozmawiać z dyrekcją. Dla
      personelu przedszkola łatwiej jest przyjąć dziecko z własnym jedzeniem, niż
      kombinować z gotowaniem.
      Chalsia
      • mata_haari Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 15:46
        Wiesz co z tym przyjmowaniem innego jedzenia to bywa różnie. Większość
        przedszkoli nie chce na to pójść ze względu na ewentualne problemy z sanepidem.
        Boją się ich i dlatego często nawet nie chcą na ten temat rozmawiać. Miałaś
        szczęście, że znalazłaś takie, które na to przymknęło oko.
        • chalsia Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 16:19
          bo ja wiem? de facto osobiście byłam w 4 przedszkolach - 3 publicznych i 1
          społecznym. Z tych 4 tylko jedno (publiczne) odmówiło przyjęcia dziecka z
          własnym wyżywieniem.
          Chalsia

PS.na dodatek nie mieszkam w dużym mieście
          • mata_haari Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 16:45
            Może właśnie dlatego, że nie mieszkasz w dużym mieście przedszkola były skłonne
            pójść Ci na rękę.
    • dagu75 Re: Przedszkole dla alergika 24.03.06, 22:34
      Moja córka chodzi do normalnego przedszkola. Była pierwszym dzieckiem
      alergicznym tam i to z ciężką alergią. Jakoś wspólnie pracując daliśmy radę.
      Rozmawiałam regularnie z wychowawczyniami, intendentka, kucharkami. W tym roku
      dołaczyła do dzieci kuzynka mojej córeczki, też alergiczka, choć nie taka silna
      jak Weronika.Dzięki dobrej woli p. dyrektor i kucharek wszystko było ok. Bo to
      jednak b. trudne, bo dla weroniki najczęściej gotowano osobne dania. Nie
      płaciłam dodatkowo, przynosiłam bebilon pepti.Bardzo ważne są rozmowy z
      kucharkami i tłumaczenie, że nawet odrobina alergenu szkodzi. Ja trafiłam na
      życzliwe osoby. Życzę Wam takich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka