Dodaj do ulubionych

na czy wywar

27.03.06, 17:12
na czym ugotować wywar na zupkę dla dziecka 1,3 jeżeli jest uczulone na
marchew,pietruszkę,por
Obserwuj wątek
    • bruksia Re: na czy wywar 27.03.06, 17:42
      to może seler (ale podobno często uczula), brokuły lub kapusta włoska. fajny
      smakowo wychodzi rosołek właśnie na tej kapustce
      • mamanastusi Re: na czy wywar 27.03.06, 17:58
        dzięki,oj ciężko będzie z tym gotowaniem,a w słoikach zawsze marchew.Nic nie
        mam przeciw gotowaniu ale brak pomysłów
    • kruffa Re: na czy wywar 27.03.06, 18:51
      Nasza niania gotuje rewelacyjne zupy tylko na warzywch plus rózne kasze.
      W pewnym momoencie musiała zacząc gotowac cały gar, bo wszyscy rzucali sie na te
      zupy. Sama ostatnio stwierdziła, że jeszcze rok temu nie wyobrażała sobie zupy
      bez wegety lub wywaru. A teraz? smile))
      Po prostu wrzuca różne warzywa w dużej ilości, do tego jakaś kasza. Jaglana jest
      rewelacyjna w takich zupach. Można też dodac na koniec ugotowane mięso. A
      wszystko doprawione solą i oliwa lub masłem klarowanym.

Kruffa
      • bruksia Re: na czy wywar 27.03.06, 19:28
        też mam podobny problem tzn. we wszystkich gotowych sokach jabłko crying, więc
        rozumiem twoje zniechęcenie do marchewki (u nas akurat ok). podzielam twoje
        westchnienia (że trudno gotować). Bo z alergią da się żyć , ale uperdliwie. Coś
        co kiedyś robiło się od tak np. gotowanie trzeba starannie przemysleć. wink
        do kruffy; piszesz że smaczne zupy na warzywach, zgadzam się, ale dziewczynie
        (przeprasza zapomniałam nick) chodzi o to że mało tych warzyw może, więc sprawa
        się komplikuje. a dla zaintersowanych są w słoiczkach takie suszone warzywa na
        wywary (bulion wegetariański). na etykiecie napisane że warztwa ekologicznie
        czyste i bez świńst, ale nie wymieniają tych warzyw sad dupki
        • kuroda Re: na czy wywar 27.03.06, 22:36
          Ja na poczatku gotowalam corce zupy na wywarze z ziemniaka, brokulow i
          kalafiora. Dodawalam pozniej kaszke kukurydziana, a gdy przeszedl gluten to
          robilam kluski lane z maki pszennej i wody. Potem dodawalam tez mieso z
          ugotowanego osobno indyka. Od osmiu miesiecy corka toleruje marchewke (tez byla
          na nia uczulona), cebula tez przeszla wiec zupy sa juz ciekawsze. Dalej reaguje
          na pietruszke, a selera nawet nie probuje. W kazdym razie ten nasz podstawowy
          wywar dlugo stosowalismy i tez mnie trafialo. Corka ma teraz 2,5 roku i je
          rosoly (rodzina tezsmile) bez pietruszki selera i pora.
        • mamanastusi Re: na czy wywar 28.03.06, 09:48
          dzięki dziewczyny ,będę próbować.A Tobie Bruksiu powiem że na jabłko też jest
          uczulona więc jak widzisz słoiki mogą dla mnie nie istnieć.A tak przy okazji
          myślicie że mogę spróbować podać wiśnie mrożone,mała z owoców je tylko gruszki
          i śliwki suszone gerbera .
    • chalsia Re: na czy wywar 27.03.06, 22:41
      Ja bym tam dała cokolwiek smile)). Tu trzeba kreatywności, odrobiny szaleństwa :-
      )). Po prostu nie ma nic lepszego niż eksperymenty w gotowaniu.
      ziemniak, kukurydza, brukselka, brokuł, kalafior. Może szpinak?
      Dobra do tego (oprócz kaszy jaglanej) jest np. kasza krakowska (czyli
      rozdrobniona kasza gryczana).
      Zamiast masła - oliwa.
      Zagęścić można mąka ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka