Dodaj do ulubionych

candida albicans pojedyńcze

30.03.06, 16:35
Witam,
czy trzeba jakoś leczyć candidę pojedyńcze wyhodowaną u mojej 7 miesięcznej
córeczki. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aguska10 Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 18:04
      Dodam iż pediatra kazał dawać tylko probiotyki. czy macie jakieś doswiadczenie
      czy one pomogą, kiedy zrobic bad kontrolne pozdrawiam
    • sigvaris Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 18:07
      Jest ok. 150 rodzajów candidy, czy to co wyhodowano to can. albicans?
      Jeśli tak, to posłuchaj lekarza i obserwuj czy jest poprawa u dziecka.
      • aguska10 Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 18:14
        tak jest to albicans(jak w tytule) Sigvaris powiedz czy te same probiotyki mogą
        pomóc? Lekarz mówi iż pozniej można dać nystatynę.( słyszałam iż jest
        nieskuteczna) Lekarz nie kazał stosowac zadnej diety , co o tym myslisz (pytam
        z uwagi na Twoje duze doświadczenie), kiedy zrobic powtorne badanie. Pozdrawiam
        • sigvaris Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 18:44
          Nie Agusko, nie chodzi mi tu o krygowanie się, ale akurat o grzybach wiem mało.
          Jest ich bardzo dużo: różnych, jednokomórkowych, wielokomórkowych. Nie trafiłam
          dotąd na żadną książkę która jakoś definitywnie usestymatyzowała by mi choć
          trochę w głowie. Niby z rodzaju candida leczy się wszystkie tak samo, ale nie
          zawsze. Wiele publikacji pisze rzeczy wręcz sprzeczne. Udało mi sie zaledwie
          coś ustalić o kilku gatunkach, ale to za mało żeby pisać, że się na tym znam.
          Jaką dietę możesz stosować u 7 miesięcznej dzidzi? Jeśli karmisz piersią,
          owszem tak. Ale jeśli nie?

Przy grzybach nie musisz powtarzać badań. Badania powtarza się przy innych
          paosożytach jak robaki czy lamblie (ze względy na cykliczość rozmnażania).

Wszystko zależy od objawów jakie macie. Radzenie tylko na podstawie samego
          wyniku może być złe.
          • aguska10 Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 18:58
            A więc tak o candidzie wyczytałam na forum i postanowiłam zrobic to badanie.
            Zainteresowałam się drożdzakami ponieważ mała miała wysypkę i myślałam że to
            może alergia. Jak miała 3miesiące przestałam jeść mleko i jego przetwory
            (myślałam iż jest to alergia na mleko ponieważ mała miała czerwone policzki) po
            odstawieniu przeze mnie mleka objawy ustąpiły. Miesiąc temu dostała wysypki na
            brzuchu, plecach, łokciach (suche, czerwone placki a także małutkie
            krosteczki). Poszłyśmy do dermatologa który stwierdził Łojotokowe zapalenie
            skóry i dał maść cynkowo-cholesterolową. Krostki zaczęły się goić. Dzisiaj
            odebrałam wynik posiewu kału i wynik mnie trochę zmartwił. Lekarz nie kazał
            eliminować produktów z diety małej i dał probiotyki Lactoral i Enterol.
            Interesuje mnie kiedy po takim leczeniu można zrobic powtórne badanie kału aby
            stwierdzić iż candidy nie ma. Mała ma 7miesięcy karmię ją piersią a także
            dostaje kaszkę ryżową i zupki ze słoiczków. Proszę o pomoc czy wprowadzać
            zmiany w karmieniu i czy ktos ma doświadczenie w leczeniu candidy tylko
            probiotykami.Pozdrawiam
            • madajer Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 20:51
              Witaj,

Moja mała też ma 7 m-cy i candidę. Leczenie trwa od 3 miesięcy. Na początku
              przeszłam na dietę bezcukrową, bezdrożdżową i bezglutenową + probiotyki dla
              mnie i małej. Po miesiącu była ogromna poprawa, wtedy też zaczęłyśmy pić
              miksturę oczyszczającą. 3 tygodnie temu przestałam karmić piersią i zaczęłam
              jej wprowadzać kleik kukurydziany i zupki ze słoiczków. Na deser dostaje kwaśne
              jabłko. Od 3 dni zaczęłam też podawać jej citrosept do zupek (3-4 kropelki). Na
              razie taki schemat działa, nie chcę jej leczyć antybiotykami bo na dłuższą metę
              to nic nie pomoże.
              Myślę, że kaszki nie są dobre, szczególnie te owocowe - mają cukier. Musisz
              sprawdzać etykiety na produktach i wybierać te z nich, które nie mają cukru,
              drożdży, laktozy. Generalnie tego wszystkiego, co jest niewskazane przy
              candidzie. To samo z warzywami - unikaj na początku ziemniaków, marchewki,
              buraków. Choć wiem, że trudno, bo to baza większości zupek. Ja małej podaję,
              ale my jesteśmy już w II etapie leczenia.
              Pozdrawiam
              Magda
              • aguska10 Re: candida albicans pojedyńcze 30.03.06, 21:13
                Madajer ile Twoja mała miała candidy i co jadłyście w pierwszym etapie? Jak
                możesz to powiec jakie miała objawy. Pozdrawiam
                • madajer Re: candida albicans pojedyńcze 31.03.06, 11:15
                  Mała od 2 miesiąca zaczęła się kręcić przy jedzeniu, przelewało jej się w
                  brzuszku, robiła bardzo rzadkie wręcz wodniste kupki i zaczęła mało przybierać
                  na wadze. W I etapie karmiłam ją piersią więc przeszłam na dietę anty candida -
                  tak jak pisałam wcześniej. A małej podawałam probiotyki lacidofil, lakcid i
                  nutriplant na zmianę. To pomogło.
                  Pozdrawiam
                • madajer Re: candida albicans pojedyńcze 31.03.06, 11:16
                  Zapomniałam napisać, że mała miała przerost grzybów na ++

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka