Dodaj do ulubionych

Roztocza i Candida - co robic?

14.04.06, 22:18
Wczoraj zrobilismy testy alergiczne (dziecko ma 34m) i wyszla m.in.alergia na
roztocza i Candide Albicans. Z reszta wiem co robic (nie podawac do
jedzenia), ale jak SKUTECZNIE walczyc z roztoczami (oprocz odp. odkurzacza)
nie wiem. Bede Wam wdzieczna za podpowiedzi w tym temacie, a takze jakie
badanie mam zrobic, zeby wykryc Candide (nadmiar) i jak to ew. leczyc?
Doradzcie!
Milych Swiat dla Was wszystkichsmile
Obserwuj wątek
    • gan33 Re: Roztocza i Candida - co robic? 15.04.06, 14:48
      Przede wszystkim zadbaj o częste zmiany pościeli oraz pokrowca na materacyk
      (pranie w wysokiej temperaturze co najmniej raz w tygodniu), odkurzanie
      materacyka i wietrzenie.Do tego codziennie podłoga na mokro a już w sypialni
      obowiązkowo. W aptekach sa też praparaty zabijające roztocza -dobre na zakamarki
      (alefgof czy jakoś tak0 ale one same nie załatwią sprawy. Kiedyś alergolog
      powiedziała mi, że w przypadku alergii na roztocza głównie należy dbać o łóżko
      dziecka bo objawy nasilają się zwykle w nocy, stąd moje rady.
      • nowajulka Re: Roztocza i Candida - co robic? 15.04.06, 18:46
        Tak, jak napisała Koleżanka najwazniejsze jest utrzymanie czystości, w tym
        zakup pokrowców na materace. Podłogę czyść na mokro, ale potem wycieraj do
        sucha. Przy alergii na roztocza należy usunąc z mieszkania wełnę (koce, sewtry)
        i pierze (poduszki, kutrki). Nawet, jesli dziecko nie ma stwoerdzonej alergii
        na pierze.
        Pomocne może okazać się oczyszczacz powietrza z filtrem HEPA, Który usunie
        uczulające składniki z powietrz. I jeszcze coś - nie odkurzaj przy Dziecku, a
        po zakończeniu tej czynnosci wywietrz mieszkanie.
    • nowajulka Re: Roztocza i Candida - co robic? 15.04.06, 18:47
      Na candidę muisz zrobic badanie mykologiczne kału w kierunku grzybów i pleśni.
      Sprawdź jeszcze czy nie macie grzyba w mieszkaniu. Jeżeli Dziecko nie dostawało
      żadnego antybiotyku czy sterydów to zrób badania także sobie. Bo być może Ty
      także masz przerost grzyba.
      www.klips.zdrowie.org
    • jamila Re: Roztocza i Candida - co robic? 16.04.06, 02:04
      Dzieki, ze napisalyscie. No tak, moglam sie spodziewac roztoczy (choc reakcja u
      dziecka do dzis jest tylko na skorze, bez kataru itd)... Jednak wielu rzeczy
      nie moge zmienic od razu (wykladzina) az do przeprowadzkisad( Jak tu czyscic na
      mokro wykladzine... Czy macie zdanie na temat sprayu allergoff? Czytalam
      wypowiedzi osob, ktore go sobie chwalily (duze zmniejszenie objawow), ale tez i
      takie, ktorym niezbyt pomogl.
      A co do Candidy...obawiam sie, ze i ja mam ten problem (pewnie od lat). Wiele
      objawow sie zgadza, jestem prawie pewna (i pewnie inne osoby w domu moga to
      miec). Jesli tak, to czy oznacza, ze zarazilam Smyka jeszcze przed urodzeniem?
      Czy ew. kandydoza jest zarazliwa? Napiszcie, prosze, czy wystarczy dieta i
      lacidofil, czy potrzebne sa leki?
      Z tego co czytalam na forum, leki dla maluchow na Candide nie zawsze sa ok - co
      radzicie?
      Sporo pytan naraz, ale dopiero zaczynam sie orientowac w tych sprawachsmile
      Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka