Dodaj do ulubionych

Marchew czy bulka?

21.04.06, 16:43
Bylam u alergologa i stwierdzil ze mala (7 tygodni) moze miec alergie wg
niego jak 1 na 10. Wczesniej pediatrzy zalecili mi nie jesc mleka, jajek i
pochodnych. Diete trzymam. Wczoraj zjadlam sniadnie: chleb razowy na zakwasie
+indyk, przekaski:wafle ryzowe, obiad:indyk+peczak+marchewka gotowana,
kolacja:platki ryzowe z cukrem, bulka zwykla. Biore tez Materne i Wapn 2x500.
No i mala dostala wysypki, podejrzenie pada na bulke lub marchew!!!
Bo jak nie jadlam marchwi i bulki przez ostanie 1,5 tygodnia to miala
ladniejsza buzke. A czym Wy smarujecie buzki??? Czy zdarzaja sie Waszym
dzidziom wycieki za uszkami (takie zolte, o nieprzyjemnym zapachu) i jak z
tym walczycie? Mala ma ciemieniuche i sucha skorke za uszkami, i suche
policzki, alergolog polecil nam Lipobasa a jak zdarzaja sie jej wycieki to
Sudocrem. I jeszcze ma pod brodka taka czerwono-rozowawa plamka 1x1 bo ja
wiem to popekane naczynka czy cos, na to tez polecil Sudocrem. Dzieki za rady.

Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 17:26
      Może w bułce było mleko ?
      • kwiatek1980 Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 17:35
        Moze i bylo mleko, ale bulek nam sie nie kazali wystrzegac, maslo tez pozwolili
        jesc.
        • kuroda Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 22:25
          Poczytaj posty Chalsi w Diecie matki karmiacej alergika. Kopalnia wiedzy. Dieta
          eliminacyjna jest trudna i trzeba ja stosowac "z glowa" i konsekwentnie.
          Korzystalam z rad Chalsi przy dwojce alergikow i poszlo dobrze. I marchew
          podejrzana (moje dziecko bylo uczulone na marchew wlasnie) i bulka ze wzgledu na
          mleko. Wybieraj pieczywo z piekarni, ktora jest gotowa podac Ci sklad kazdego
          swojego produktu. Zwroc tez uwage na witaminy, a raczej na sklad tabletki-
          uczulic moze barwnik tabletki. Aha, niepokoi mnie ze wyciek za uszami ma
          nieprzyjemny zapach. Moglo dojsc do nadkazenia bakteriami, a wtedy trzeba
          zastosowac masc z antybiotykiem. Skonsultuj z lekarzem. Z wlasnego doswiadczenia
          wiem (oraz za rada naszego pediatry) pekajaca skore za uszami dobrze jest
          natluszczac (Bepanthen, Alantan, Linomag). Sudocrem raczej wysusza i nie
          wszystkie dzieci dobrze go toleruja.
          Powodzenia i zycze Ci duzo sily i wytrwalosci.
          • kuroda Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 22:29
            Aha i jeszcze dodam, ze jak eliminujesz nabial to caly, lacznie z jego sladowymi
            ilosciami: sery, twarogi, mleko, maslo, serwatka, jogurty i wszystkie produkty z
            dodatkiem wyzej wymienionych. Serwatke dodaje sie do przetworow miesnych wiec Uwaga!
            • nowajulka Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 22:32
              U nasm pomogło wyeliminowanie całego nabiału z diety.
              Kuroda ! - jak się u Was objawiała alergia na marchew ?
              • kuroda Re: Marchew czy bulka? 23.04.06, 21:40
                Najpierw byla super odparzona pupa, jakby wyzarta po marchwianej kupie. Bez
                wypryskow i to mnie zmylilo, ale po kilku takich kupach odstawilam malej marchew
                i byla poprawa. A potem przeszlo to w zaparcia nawet po malej ilosci marchwi.
                Oczywiscie to bylo gdy podawalam malej pierwsze stale pokarmy. Gdy karmilam
                piersia byla wysypka, ale wtedy trudno bylo powiedziec po czym, bo sypalo ja
                rowno po wielu rzeczach a ja przeszlam na czteroskladnikowa diete. Mloda je
                marchew od roku i jest juz ok (ma 2,5 roku)
    • jaskag Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 22:36
      a moze to łojotokowe zapalenie skóry, skoro ciemieniucha i taki wysięk za uszami
      - u takich maluchów to częste
      myj dziecku głowę w szamponie Mustela w piance na ciemieniuchę, u nas zniknęła w
      tydzień (a wcześniej walczyłam z nią innymi specyfikami kilka miesięcy)
      jaska
    • basfx Re: Marchew czy bulka? 21.04.06, 22:37
      wiesz co tak sobie mysle bo maja corcia ma 18 miesięcu ma alergie pokarmową a
      twoje jest takie malenkie ze to moze byc na proszek do prania , na plyn do
      płukania nawet na oliwke jak malenstwo po kapieli oliwkujesz moja miala na
      jonsona nie musi to byc z pokarmu. A jesli chodzi o to co sie dzieje za uszkami
      ja przecieralam spirytusem i potem smarowalam bo trzeba bephantenem super
      dziala bez recepty ale nie z tanich, Jesli chodzi o sudocrem to ja tego nie
      uzywalam bo to na bazie cynki (chyna jak dobrze pamietam) i moje dziecko
      płakalo to chyba moglo szczypac.Ten bephantem yak naprawde był dla mojej córki
      dobry na wszysto od buzi do pupci.
      zawsze mozna spróbowac
      pozdrawiam
    • kwiatek1980 Re: Marchew czy bulka? 23.04.06, 12:10
      Przypuszczam ze tych krostek to dostalismy od LIPOBASY ;-(((, po 3 dniach
      smarowania tych krost robi sie wiecej..., dzis odstawilam ten krem i juz widze
      lekka poprawe, jakby to byla marchew lub bulka to krosty powinny juz ginac bo
      jadlam te rzeczy 4 dni temu. Tylko czym terez smarowac buzke, mam w domu
      alantan, alantan plus, bepanthen, oilatum soft (ale po tym byly czerwone
      place). Prosze doradzcie.
      • zonka9 Re: Marchew czy bulka? 25.04.06, 09:16
        U nas gdy wysypie buzke, za uszkami, to smarujemy specjalna mascia z apteki, ta
        tlusta masc zawera na pewno witamineA i wode destylowana, jest jeszcze jeden
        skladnik, ale nie pamietam, wiec nie chce bzdur pisac. Masc mozna kupic na
        recepte, wtedy za 200ml, co wystarcza na ponad m-c zaplacisz jakies 10-15 zl,
        bez recepty jakies 25 zl. Jesli chcesz moge sprawdzic dokladny sklad ,
        proporcje i napisac na priv, wtedy bedziesz mogla wykupic. Oczywiscie,
        skonsultuj z lekarzem, czy Twoja dzidzia moze ta masc stosowac, ale ona jest
        zupelnie bezpieczna, , bezzapachowa.Smaruje sie tylko buzke, za uszkami, czolo,
        omijajac okolice oczek.

My uzywamy tylko takich masci, osobna mam do ciala i pupy. Skora mimo, iz maly
        jest alergikiem wygladanie bardzo dobrze.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka