Dodaj do ulubionych

jadłospis dla 3-latka

31.07.06, 13:01
Witamsmile
Mam w domu 3-letniego alergika, odpadają m.in. jajka, kurczak, mleko i jego
przetwory, wołowina i cielęcina, wywar mięsny, orzechy, soja, truskawki,
maliny, poziomki, jagody, cytrusy... To co może jeść, to indyk, królik,
wieprzowina, Nutramigen, większość owoców, zboża...
Podpowiedzcie proszę jak powinien wyglądać jadłospis dla 3-letniego dziecka.
Może napiszę jak to wygląda u nas (przeważnie):
- śniadanie - 300ml zupy mlecznej (Nutramigen)
- II śniadanie - kisiel na soku owocowym + owoce lub kanapki + owoc
- obiad - warzywa gotowane + ziemniaki/kasze/ryż/makaron + mięso/ryba
- podwieczorek - jabłko+ sok przecierowy + chrupki kukurydziane/wafelki ryżowe
z ziarnami
- kolacja - 300ml zupy mlecznej (Nutramigen)
Czy może tak zostać? Czy też powinnam wprowadzić zmiany? Czy przy II śniadaniu
zrezygnować całkiem z kiślu na rzecz kanapek z mięsem (żelazo) i owoców?
Poradźcie proszęsmile
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: jadłospis dla 3-latka 31.07.06, 13:27
      Przede wszystkim mi sie wydaje, ze taki 3-latek nie powinien juz dostawac
      Nutramigenu.
      K.
      • lch74 Re: jadłospis dla 3-latka 31.07.06, 16:04
        > Przede wszystkim mi sie wydaje, ze taki 3-latek nie powinien juz dostawac
        > Nutramigenu.

a co mam mu dawać skoro nie toleruje mleka krowiego, jego przetworów i soi???
        Przecież musi jeść jakiś nabiał... a i jajka odpadająsad Skąd w takim razie wapń?
        • kruffa Re: jadłospis dla 3-latka 31.07.06, 18:24
          Dawaj mu po prostu róznorodne jedzenie i bedzi ok. Moje dziecko tak je z ta
          róznica, ze na II sniadanie dostaje owoce z róznymi gotowanymi kaszami, ok 13
          zupe - czyli mnóstwo gotowanych warzyw ze jakims zbożem, a ok 16 II danie.

Kruffa
      • kruffa Re: jadłospis dla 3-latka 31.07.06, 18:04
        3- latkom podaje sie Nutramigen jesli nie moga nabiału.

Kruffa
        • kerstink Re: jadłospis dla 3-latka 01.08.06, 07:39
          Wiem, ze istnieje taka szkola.
          Jak dla mnie to przesada, aby dac tak duzemu dziecku takie sztuczne jedzenie.
          Niby te wszystkie mleka zastepcze maja pomoc przetrwac czas, w ktorym dziecko
          nie moze mleka matki albo matka nie ma mleka swojego.
          K.
          • kruffa Re: jadłospis dla 3-latka 01.08.06, 08:21
            Jak mam do wyboru podawanie wapnia w tabletkach lub mieszanke mlekozastepcza to
            wole chyba jednak mleko. Próbowałam wyliczyc ilosc jedzenia tak aby nie podawac,
            ale sie nie da.
            Moja kolezanka karmiła syna 2 lata, potem nie podawała mu ani wapnia ani zadnej
            mieszanki, bo własne posłuchała lekarki, chińczyków itp i niestety teraz bardzo
            tego załuje, bo dziecku na dobre to nie wyszło sad.
            I nie gniewaj sie ale tak na czysta logike - jesli cos jest wystarczajaco dobre
            dla niemowlaka to 3-latkowi tez nie zaszkodzi smile)
            A niejedna matka chciałaby miec tak zdrowe dziecko i dobrze rozwiniete jak moja
            córka (oczywiscie pomijajac alergiesmile))

Kruffa
            • kerstink Re: jadłospis dla 3-latka 01.08.06, 08:44
              Co ty, ja sie nie gniewam.
              Napewno Nutramigen lepsze od Monte i Danonkow, mimo to jest jedynie mniejszym
              zlem dla niemowlaka, bo nie moze mleka matki - to moje zdanie. Na moj gust
              Nutramigen jest za bardzo przetworzony. Spotkalam sie nawet z przypuszczeniem,
              ze takie mieszanki powoduja 'rozleniwenie' sie przewodu pokarmowego.

Moje dzieci nie dostawaly zadnej mieszanki w czasie, gdy wykluczylam kazde mleko
              - z tego powodu nie bylo problemu.

Pewnie tez jest tak, ze co jednemu sluzy drugiemu moze szkodzic.

K.

• lch74 Re: jadłospis dla 3-latka 02.08.06, 12:17
            Kerstink, weź pod uwagę, że zdrowe dzieci w tym wieku jedzą jogurt, kefir, ser
            żółty, twaróg, serki homogenizowane i potrawy z zawartością słodkiego mleka,
            więc mają dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia potrzebnego rosnącemu
            organizmowi. Chcesz powiedzieć, że dziecięcy organizm nie potrzebuje wapnia?
            Niestety nie mogłam karmić syna tak długo piersią, szczególnie, że ma już
            półrocznego brata, który z nich korzystawink Skoro synek nie może jeść
            naturalnego nabiału, to muszę dać mu coś wzamian, nawet jeśli miałoby to być
            "sztuczne jedzenie". Wierz mi najpierw próbowaliśmy soję, która jest bardzo
            dobrym źródłem białka, wapnia i innych mikroelementów oraz witamin ale nie udało
            sięsad Nie udało się również z jajkami, które są świetną całością pokarmową i
            dostarczają wszystkich składników odżywczych w idelanych proporcjach (w testach
            wyszły aż +++)sad Wapń z brokułów czy królika nie wystarczy, bo ile synek może
            tego jeść (na szczęście lubi i jedno i drugie), to jest raczej jako uzupełnienie
            dla Nutramigenu, który niestety zawiera trochę mało wapnia (Nutramigen 2 ma się
            pojawić w aptekach ale strasznie się to przeciąga). Nigdy w życiu nie
            zrezygnowałabym z podawania nabiału dziecku (nawet tego "sztucznego"), bo jest
            zbyt duże ryzyko słabych kości, zębów i innych powikłań z niedoboru wapnia. We
            wrześniu idziemy do alergologa i zrobimy testy, mam nadzieję że alergolog
            pozwoli na rozpoczęcie prób z przetworami mlecznymi...
          • mamapaptylka Re: jadłospis dla 3-latka 07.08.06, 15:06
            ludzie!Nie rezygnujcie z nutramignu. Ja jako dziecko miałam skaze i żyłam bez
            mleka, bo 25 lat temu mieszanek mlekozastępczych nie było. Skończyło się wadą
            postawy, mimo podawania wapnia w tablekach
    • agata9991 Re: jadłospis dla 3-latka 01.08.06, 15:04
      ja swojej córce 3lata 4 miesiące podaję 2 razy dziennie nutramigen i nie
      wyobrażam sobie na razie że miałabym odstawic. Zacząc dzień bez Nutramigenu?-to
      chyba byłaby dla niej ogromna traumasmile)))
      • patyska Agato... 01.08.06, 15:17
        ... mamy dzieci w tym samym wieku, malz moj upiera sie, ze za malo jedzenia daje Jeremiemu. napisz mi
        prosze jadlospis twojej coreczki, o ile to mozliwe jak najdokladniejszy ilosciowo wink
        dzieki!
        • agata9991 Re: Agato... 01.08.06, 22:00
          no więc...
          rano tzn. 8.30- 9.00 Nutramigen-240ml,
          10-11 -kaszka kukurydziana-mała miseczka lub chleb kukurydziano-ryżowy albo
          ryżowy albo żytni Chaber z dżemem-1,5-2 kawałki lub chleb zwykły tzn. żytni z
          własną kiełbasą, ogórkiem zielonym,kiszonym-0,5 skibki lub jajecznica z 3 jaj
          przepiórczych i dosłownie 2 gryzy chleba lub 3 jaja przepiórcze na twardo i dwa
          gryzy chleba lub płatki owsiane -2 łyżki zalane troszkę wrzątkiem żeby zmiękły
          do tego mus jabłkowy lub jakiś owoc ze słoiczka małego +banan-wyjdzie tego też
          mała miseczka
          12-13 banan lub deser sojowy lub 0,5 jabłka lub 0,5 nektarynki lub chrupki
          pszenno-amarantusowe lub ryżowo-amarantusowe-tak do pogryzienia. często zdarza
          się jednak tak, że omijamy ten posiłek i od razu jest zupa
          15-zupa jarzynowa lub rosół z makaronem lub porowa z kluskami lub barszcz z
          kluskami lub pomidorowa z kluskami lub ogórkowa lub kapuśniak lub grochówka
          (niezbyt często)-każda z mięsem-mała miseczka, tj. jakieś 150 ml lub "młode
          jarzynki z indykiem" Hippa -200g lub pierogi z jagodami-4 sztuki (wykrawane z
          filiżanki)
          17-18- drugie danie: mięso, ziemniaki lub ryż lub kasza, jakaś jarzyna. Co do
          ilości drugiego dania, to bardzo różnie, średnio licząc to tak jeden średni
          ziemniak lub 2 małe, ryż, kasza to tak ze 2 łyżki, marchewki to z 5 sztuk (tych
          malutkich junior), brokuły ze 2-3 małe różyczki, kalafior tak samo. Mamy talerz
          z podziałką na 3-generalnie jarzyna nie wychodzi poza tą najmniejszą część.
          mięso to jeszcze najchętniej je. jak zrobię klopsy wielkości morelki czy orzecha
          włoskiego to zje 2-3, kotlet czy jakieś mięso upieczone w kawałku-wielkość łyżki.
          20-21 kolacja-to samo co śniadanie plus przed samym snem Nutramigen-240, choć
          zdarza się coraz częściej, że sam Nutramigen.
          Jak nam wypadnie jakiś posiłek, to zrobię jej naleśnika z wody i jaja
          przepiórczego-z dżemem-zje cały-średnica małej patelni/talerzyka od filizanki

To by było tyle wyliczanki, też nieraz zastanawiam się czy to aby nie za mało,
          maja wielkoludem to nie jest, ale idzie swoim torem od zawsze, więc się nie
          przejmuję.Wczoraj skończyła 3lata 4 miesiące a waży 14,200 wzrost 96cm.
          • patyska Re: Agato... 02.08.06, 09:30
            dzieki wielkie! to moj je mniej wiecej podobnie, ale troche wiecej na jedna porcje moze. tez jest malutki -
            wazy z 15 kg, ma moze 97 cm wzrostu. mowilam o tej jego "drobnosci" naszej alergolog, ale
            dowiedzialam sie, ze mam nie wydziwiac, bo na tak ciezka alergie i na tak ograniczona diete wyglada
            swietnie. hmmm... no fakt, na centylu jeszcze sie trzyma uncertain
            • neomia Re: Agato... 02.08.06, 18:20
              Patyska, uwazasz, że twój synek jest mały?
              Moj synek wazy obecnie 11,2 kg i ma okóło90 cm wzrostu. Córcia jest cięższa od
              niego o około 1,3 kg i z 3 cm wyższa. Na koniec wrzesnia beda mieli 3 lata.
              Miski 3 razy dziennie pija nutramigen, a ostatnio wołają o jeszcze dodatkowa
              porcję. U nas porcje też są niewielkie. Do nutramigenu rano i wieczorem podaję
              sinlac, około 6-7 miarek.
              • patyska Re: Agato... 03.08.06, 09:42
                tak, nie tylko ja tak uwazam, a siatki centylowe mowia same za siebie. a jesli chodzi o twoje dzieci, to
                zauwaz, ze sa prawie pol roku mlodsze od mojego...
                • neomia Re: Agato... 04.08.06, 15:41
                  Patysko, mój synek w pól roku nie dobije do 15 kg.( To ma byc takie małe
                  pocieszenie dla ciebie) Przez ostatnie dwa miesiące nic nie przytył... A jego
                  srednia miesieczna "przytycia" to 100g w porywach do 200g i to jeszcze przy
                  doplaczu z Fantomaltu.
                  Ale odnajduję plusy wagi piórkowej - łatwiej podnieść oboje do góry.
                  Jedno mnie uspokoiło, że inne dzieci niewiele więcej zjadają od moich maluchów.
                  • patyska Re: Agato... 04.08.06, 16:12
                    wnioskuje, ze masz blizniaki - czy to nie normalne, ze bliznieta sa troche mniejsze od sztuk
                    pojedynczych wink i ze wszystko sie potem rowna? co to jest fantomalt? a czy robilas badania w klinice
                    zaburzen metabolizmu? moj synek nie urodzil sie duzy, potem bardzo przybieral, potem okazalo sie,
                    ze jednak jest mniejszy od rowiesnikow. ale my mamy za soba ciezkie przejscia dietetyczne (np.
                    wymordowanie kosmkow jelitowych glutenem) i caly czas ciezka alergie. do tego niezla ilosc sterydow
                    na koncie sad ale alergolog, ktorej ufam, badania w klinice zaburzen metabolizmu, morfologia mowia
                    jedno - tak juz jest, chlopczyk nieduzy z natury, chudziudki z natury (potrafi zjesc jak dorosly i zrobic
                    kupe wielkosci doroslej wink), z bardzo szybka przemiana materii. chcialam tylko jeszcze ci napisac, ze
                    znacznie sie Jeremiemu apetyt poprawil jak za rada pewnej naszej bardzo uczonej kolezanki forumowej
                    wprowadzilam ekologiczna melase z burakow. moze sprobuj?
                    • neomia Re: Agato... 08.08.06, 15:43
                      Tak , bliźnieta, ale że zawsze są mniejsze od sztuk pojedyńczych, to nie jest
                      już reguła.
                      Mój synek też jest Jeremismile Czyżby każdy Jeremi byl chucherkiem? Badań nie
                      robiliśmy, bo w końcu Jeremi ruszył z wagą. Teraz mam pewne podejrzenia, co
                      może być przyczyną braku przyrostu.
                      Szybsza przemiana materii tez do niego pasuje. Więcej zje, a mniej przytyje, a
                      Iga moze mniej zjeść, a więcej jej przybędzie. Porostu fenomen.
                      My gluten wprowadzilismy bardzo późno ( mieli wtedy ponad dwa lata). To się
                      namęczyliście przy odbudowie kosmków... To naprawdę po takich przejściach twój
                      Jeremi sporo waży.
                      Spróbuję z melasą, choc apetyt mają nienajgorszy, tylko żołądki małe.
                      Fantomalt to bogatoenergetyczny preparat z maltodekstryną , maltozą i glukozą.
                      Nie zawiera sacharozy, laktozy, fruktozy i galaktozy.
                      • patyska Re: Agato... 08.08.06, 16:10
                        smile)) widocznie Jeremiowie wink to chudziny. a jakie masz podejrzenia? moj Jeremi spadl mi wagowo na 25
                        centyl, w dodatku wydaje mi sie, ze nie tylko jest malenki, ale tez ze nie rosnie sad nasza dermatolog go
                        zmierzyla, ale chyba nie do konca dobra miarka "przyscienna", bo tam mial 91 cm, a jak go dobrze i
                        dokladnie, centymetrem mierzymy w domu to ma 96. tak czy inaczej powiedziala, ze mamy go mierzyc
                        co 2 miesiace, jesli nie bedzie rosl dostaniemy skierowanie na jakies specjalistyczne badania. a z waga,
                        no coz... musze kupic dobra wage. nie chcialabym czegos przegapic. dzieci w wieku naszych o ile
                        dobrze pamietam powinny rosnac w tempie ok. 1 cm na 2 miesiace. w dodatku nasza lekarka kazala sie
                        wyluzowac, bo mowi, ze zna mnostwo chlopcow (wlasnie chlopcow), ktorzy byli malency i nagle -
                        hooop! draby po dwa metry wink
                        nie bylo tak zle z ta odbudowa kosmkow - po prostu dzieciak przez 2 lata nie jadl nic smazonego, nic
                        ciezkiego, oczywiscie zadnego glutenu, dostawal kreon i probiotyki. teraz moze i kapuche, i cebule, a
                        nawet cos smazonego (ale nie daje za czesto) i jakos sobie jego brzuszek radzi.
                        melase buraczana polecam, doskonale zrodlo dobrze przyswajalnych mineralow - tylko musi byc eko,
                        bo w nieeko wszelki syf oprocz dobroci sie kumuluje.
    • corecki Re: jadłospis dla 3-latka 07.08.06, 11:23
      Mój synek ma 2,6 msc. Pije Nutramigen 3 razy dziennie. Nawet jeśli jest
      pojedzony to i tak domaga się swojej porcji. Wiem że to przyzwyczajenie ale
      skoro mu smakuje to czemu nie. Są dni iedy je mało w mleko wypije zawsze - ja
      jestem wtedy spokojna że nie ma pustego żołądka. dodam że nabiału nie je wieć
      to jest według mnie dobre rozwiązanie zastępcze.
      • kakuja do patyski 08.08.06, 18:17
        mam pytanie czy te melase to moze dziecko z candida podajadac?
        • patyska do kakui 09.08.06, 09:25
          nie mam pojecia! niby jest to troche slodkie... mysle, ze najlepiej byloby zapytac nasze forumowe
          specjalistki. melasa to to, co zostaje po zrobieniu cukru, czyli teoretycznie samo najlepsze. ale uzywa sie
          tego do slodzenia... dumal nie dumal, carom nie budziesz - trza przycisnac sigvaris wink
          • kakuja do specjalistek forumowych 09.08.06, 11:18
            no to jak to jest z ta melasa? dozwolana przy candida?.kerstink napewno bedzie
            wiedziala .
        • setia Re: kakuja 11.08.06, 21:55
          melasa jest niewskazana przy candidzie. ponad polowa jej skladu to cukry proste.
    • setia Re: patyska 11.08.06, 21:58
      a co sądzisz o trzcinowej melasie? podobno jeszcze zdrowsza niz ta z burakow
      cukrowych.
      • patyska Re: setia 12.08.06, 12:26
        nie mam zdania niestety - daje buraczana, bo osoba zajmjaca sie zawodowo
        zywieniem i dietami powiedziala, ze jest bardzo zdrowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka