elkusia 11.08.06, 08:21 czy może ktoś z Was przy AZS stosuje olejek lawendowy do kapieli? Moja teściowa nas obdarowała, bo ma pomagać przeciw drapaniu i nawilża skórę. Czy coś wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuroda Re: olejek lawendowy 12.08.06, 22:26 Jesli olejek to 100% owy, naturalny (nie jakas marna syntetyczna podroba za 5zl niezaleznie od rodzaju olejku)! Firma musi miec certyfikat bio upraw! Ja uzywam olejkow z firmy Primavera (znajdz inf w internecie), sa tez inne obecne na rynku polskim. O lawendzie przy AZS nie slyszalam i u corki nie uzywam. Natomiast ponoc Evening Primrose(lacinskiej ani polskiej nazwy nie znam) jest dla AZS, ale nie probowalam. Poniewaz AZS jest powazna sprawa radzilabym Ci skonsultowac sie z dyplomowanym aromatoterapeuta ( nie wiem czy jest ktos taki w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
aagas78 Re: olejek lawendowy 13.08.06, 09:38 Czesc, Olejek lawendowy ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Moja corka ma AZS, swedzace wysypki i pokrzywki.( ostatnio coraz mniej) Olejek Lawendowy jest jak najbardziej pomocny w ich likwidowaniu, poza tym zawiera naturalne substancje, ktore obnizaja poziom histaminy w przypadku reakcji alergicznych, wplywa uspakajajaco na ukl. nerwowy, relaksuje., bardzo pomocny na stres, na klopoty ze snem. Oczywiscie musi on byc 100% therapeutic grade-tzn, ze mozna go stosowac wewnetrznie, musi byc jadalny, do tego musi miec atest AFNOR-zapewnienie jakosci.Jesli producent nie jest w stanie zapewnic tego, tzn, ze olej jest zupelnie bezuzyteczny. Uzywanie takiego olejku moze spowodowac powazne negatywne konsekwencje zdrowotne. Duzo , a wlasciwie wiekszosc firm produkujacych essential oils jest nieuczciwych, uzywaja chemicznych rozpuszczalnikow do destylacji, badz destyluja olejki przy uzyciu bardzo wysokiej temp, dodaja sztuczne barwniki,konserwanty, uzywaja przezroczystych butelek do przechowywania olejkow. Olejki nie moga byc wystawiane na slonce, wysoka temp!!. Jesli nie mozesz dostac olejkow, ktore spelniaja powyzej podane przeze mnie kryteria po prostu nie stosuj ich. Dziecko moze nabawic sie powaznych wysypek alergicznych. Nie wiem jak na rynku polskim,ale na amerykanskim najlepsza firma produkujaca essential oils jest Young Living. Jesli znasz ang mozesz wejsc na link: www.youngliving.com Ja uzywam olejkow wylacznie tej firmy.Ceny maja wysokie, ale jakosc olejkow jest nie do pobicia. Ja osobiscie poszukalabym troche inf na polskich stronach intern odnosnie aromaterapii, stosowaniu i aplikacji olejkow, jest to bardzo wazne. Olejek lawendowy jest bezpieczny dla dzieci, ale sa inne olejki, ktore moga podraznic delikatna skore dziecka, nawet gdy sa rozcienczone z olejem warzywnym. Evening Promose oil jest to olej z wiesiolka, jest bardzo pomocny w leczeniu egzemy, ale oczywiscie nie kazdy moze go uzywac, poniewaz jak kazda rzecz moze uczulac. Moja corka na przyklad jest uczulona na olej z wiesiolka jak i olej z siemienia lnianego(Flaxseed oil).Dostaje pokrzywki. Pozdrowienia. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś