m_oments 15.09.06, 23:45 mam 4,5miesiecznego synka, okazało sie ze ma alergie na sok jabłkowy, marchewka go zatwardza.. jaki soczek mozna próbowac mu dawac? po jakim czasie z powrotem mozna spróbowac podac jabłka.. czy taka alergia przechodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justysia25 Re: alergia na jabłka 16.09.06, 00:03 Mój synek (obecnie 3,5 roku) zaczął tolerować jabłka dopiero ok. 8-9 m-ca, tak też było z marchewką i wieloma innymi pokarmami (np. chleb ok. 2 latka). Lekarka ciągle mówi że to nietolerancja pokarmowa (testy alergiczne wychodzą ok) i że kiedyś wyrośnie. Teraz też wiele rzeczy nie może. Osobiście uważam że powinnaś poczekać jeszcze z np. 2-3 m-ce i ponownie spróbować, być może układ pokarmowy maluszka jest jeszcze niedojrzały. Również ostrożnie przy pierwszych zupkach. Co do soczków to nie wiem jaki można podać, ale herbatki powinny być ok. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
qlerka Re: alergia na jabłka 16.09.06, 20:04 Mojego synka w tak wczesnym wieku też uczuliło jabłko. Ale trochę z mojej winy, nic nie wiedząc o możliwości alergii podawałam małemu soczek codziennie, po tygodniu wysypało go na twarzy. Wówczas wylądowaliśmy u alergologa, który po około miesiącu polecił ponowne podanie soku, tylko nie codziennie, a raz na tydzień w małej ilości, rozcieńczonego wodą. Jeżeli po tygodniu będzie ok, to podajemy 2 razy, potem 3 razy, ale nie częściej. Częste podawanie może znów obudzić alergię. Przy kolejnej próbie mały zaakceptował jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: alergia na jabłka 16.09.06, 23:18 Ja bym poczekała aż skończy 6 m-cy. I zaczęła od warzyw dyniowatych i kasz bezglutenowych. Owoce w okilicach końca 8 m-ca, a soki jeszcze później. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
mata_haari Re: alergia na jabłka 18.09.06, 00:08 Popieram. Alergicy soki powinni dostawać dopiero od 10 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: alergia na jabłka 17.09.06, 19:46 moja córka 12 lat ma też uczulenie na jabłka - no i niestety mojego malucha 5 miesięcznego to nie ominęło Odpowiedz Link Zgłoś