Dodaj do ulubionych

Jaki steryd najsłabszy?

08.10.06, 23:31
No właśnie, jakie znacie maści lub kremy które są najsłabsze. U nas na razie
bez sterydów ani rusz (AZS), chociaż jest już ogromna poprawa. Jednak obawim
się zimy. Wydaje mi się, że już zaczyna się pogarszać.
Słyszałam, że należy zaczynać od najsłabszych sterydów. A mi wszyscy zapisują
dla dziecka Triderm, Elocom i Cutivate.
Obserwuj wątek
    • emfj Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 08:54
      Hydrocortizon jest najsłabszym sterydem.
    • kruffa Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 09:50
      Triderm jest dobry, ale stosuje się go na podkażone zmiany

Kruffa
      • marki0 Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 11:40
        Najsłabsze śa masci robione z Hydrokortizonem 0,1 lub 0,3 lub 0,5.
        Nie jest tez silny Viosept/tu nie jestem pewna czy to wogóle steryd, ale
        stosowaliśmy dgo przy Azs/
        Potem Advantan
        Triderm/jest to steryd z Antybiotykiem i nadaje sie tez na wysyki na pupcie i
        cipulce jesli jest taka potrzeba, ale oczywiscie stosujemy go ok 3 dni i przerwa/
        Elidel/tu zdania podzielone-ona nie jest mascia sterydowa/
        Protopic /jest to wyciag z Euktaliptusa-to też nie jest steryd i tez tylu co ma
        zwolennikow to i przeciwników/

Natomiast Elocomu nigdy dzieciom nie stosowałam.Raz zastosowałm Lorinden c ale
        to nie tyle na wysypke co na zmiane po ugryzieni jakiegoś robala.To była zmiana
        alergiczna jak okreslił dermatolog i była potrzeba.
        Wszystko tez zależy od wieku dziecka.
        Podobne pytanie jak ty zadałam tu na forum specjaliści i niestety nie udzielono
        mi na nie odpowiedzi bo pani dr nie moze takich rzeczy nikomu sugerować.To co ci
        napisałam to wiem z własnego doswiadczenia które nabyłam majac juz 5,5 letniego
        alergika.Być moze ktoś mnie z czyms poprawi bo sie muyle.Pozdrawiam.
        • marki0 Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 11:42
          Cutivate tez nigdy nie miałam.My głównie jedziemy na specyfikach robionych.
        • pasmo30 Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 12:38
          Ja właśnie od experta otrzymałam poniższą odpowiedź:
          "Najłagodniej działającym sterydem jest 0,5% octan hydrokortyzonu i od niego
          zazwyczaj powinno się zaczynać leczenie, jeśli zachodzi konieczność podania
          sterydu (może być dodatkiem w maści robionej). Słabo działającym sterydem jest
          też prednizolon. W razie gdyby np. hydrokortyzon nie pomógł, przechodzi się na
          nieco silniej działający steryd (np. maślan hydrokortyzonu - Laticort czy
          Locoid), tak aby zostawić sobie możliwość sięgnięcia po najmocniejszy steryd
          dopiero wtedy, gdy słabsze będą nieskuteczne. Jeśli natomiast leczenie zaczyna
          się od Cutivate, czy innego silnie działającego sterydu, wtedy może dojść do
          sytuacji, że nie będzie co podać w przypadku, gdy Cutivate już nie będzie
          skuteczny. Oczywiście, zawsze może zdarzyć się ciężki przebieg azs, który
          uzasadnia podanie od razu mocniejszego sterydu, ale trudno mi powiedzieć, czy
          tak było w przypadku Pani dziecka. Niestety, sterydy są przez niektórych lekarzy
          zapisywane zbyt pochopnie, i to często właśnie te najsilniejsze. Problemem jest
          to, że w czasie takiego leczenia objawy ustępują, a po ich odstawieniu pojawiają
          się na nowo, niekiedy nawet ze zdwojoną siłą. Jeżeli jednak wszyscy lekarze
          badający Pani dziecko zapisywali maści sterydowe, zakładam że stan jego skóry
          tego wymagał i nie da się z nich tak łatwo zrezygnować."
          Chciałam sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości.
          Córka wkrótce skończy 2 latka. Mam Elidel i Protopic. Elidel nie bardzo działa,
          a nie chce go nadużywać. Protopicu się bardziej boję i jeszcze poczekam.
          • marki0 Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 12:47
            Dzieki, bo conieco skorzystałam.a mi sie nie udało uzyskać podobnej inormacji.No
            to w sumie prawie wszystko wiesz.Locoidu i Latocotru tez jo9gdy nie stosowaliśmy.
            U nas elidel spowodował tylko zostrazenie zmian.Dopiero mi sie drapał.I była
            stówka w plecy!
            • pasmo30 Re: Jaki steryd najsłabszy? 09.10.06, 14:05
              Mam maść robioną z hydrocortizonem, ale 1,0 czyli to nie jest nasłabsze
              stężenie? Mogę poprosić pediatrę o słabszy.
          • bydz Re: Jaki steryd najsłabszy? 11.10.06, 09:12
            Co do Cutivate to jest 0,05% i 0,5%. Tak jak protopic- 0,03% i chyba 0,1%. Więc
            nie ważne jaki to steryd, ale jego stężenie.
            • kruffa Re: Jaki steryd najsłabszy? 11.10.06, 09:48
              Jakiego by stężenia nie miał to Cutiveate jest na końcu drogi w używaniu
              sterydów. Jest jednym z najsilniejszych.

Kruffa
              • pasmo30 Re: Jaki steryd najsłabszy? 11.10.06, 20:35
                Mam recepty na prednizolon i na maść cholesterolową z hydrokortyzonem 0,5%.
                Mam nadzieję, że nie będę musiała na razie używać. Wcześniej stosowałam same
                silne sterydy i poprawa była na krótko. Teraz jest lepiej, ale niemal
                nieustannie smaruję ja kremem Alantan Pus. Zobaczymy co będzie zimą.
    • nowajulka Re: Jaki steryd najsłabszy? 10.10.06, 20:07
      Pamiętaj, że pseudoAZS może powodowac brak cynku. Mozna go także wprowadzić do
      diety matki karmiącej jak i samego dziecka (za zgoda lekarza).
    • jb34 Re: Jaki steryd najsłabszy? 15.10.06, 21:49
      witam,
      bez sensu, to błędne koło z tymi sterydami.
      polecam maść ziołową PSORISAN 5% ( sa też 10 i 20 % )+ wazelina , wymieszac 1:
      1 i smarowac niezbyt grubo raz dziennie. Efekt jest juz po kilku dniach 3-4.
      Maść jest ziołowa więc nie zaszkodzi , oczywiście lepiej skonsultować się z
      lekarzem, ale ty tez napotkamy na problemy ( lekarz nic nie zarobi gdy poleci
      taka tanią maść)

Wydałam majatek na sterydy, krem za 100 zl wystarczal na 5 dni, córcia bardzo
      mi chorowała juz nie tylko na alergie ale na rozne inne swiństwa , była tak
      osłabiona. Od roku jest jak ręką odjął Super, polecam swojego lekarza oraz
      maść, która kosztuje 5 zł. Jest problem z dostaniem ( chyba była za tania).
      pozdrawiam i życze zdrówka
      joanna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka