Dodaj do ulubionych

Flixotide i Salbutamol (Sultanol)

20.10.06, 10:32
W jakiej kolejnosci podaje sie te leki? Rozumiem ze powinna byc
dziesieciominutowa przerwa, ale ktory pierwszy?
Ostatnio lekarz zalecil (w przypadku astmatycznego kaszlu, nadreaktywnosci
oskrzeli) podawanie samego Salbutamolu, bez Flixotide, podczas gdy lekarz
rodzinny i drugi alergolog zalecaja zawsze w polaczeniu. Co o tym sadzicie?
Obserwuj wątek
    • kathleenka Re: Flixotide i Salbutamol (Sultanol) 20.10.06, 13:20
      najpierw salbutomal ( rozkurczowy0 potem flixotide ( przeciwzapalny).

U mnie równiez pediatra zalecał sam flixotide przy ustepującym juz kaszlu a
      alergolog oba.

Zastanawiam sie czy nie odstawic u mnie Ventolinu ( odpowiednik salbutamolu) i
      podawac tylko flixotide.
      • olamad Re: Flixotide i Salbutamol (Sultanol) 20.10.06, 13:23
        Jesli dziecko wogóle nie kaszle (nie ma objawów astmy), to wszyscy alergolodzy,
        z którymi rozmawiałam, kazali "rozszerzacz" oskrzeli odstawić.
    • olamad Re: Flixotide i Salbutamol (Sultanol) 20.10.06, 13:21
      Jedna wersja, którą słyszałam, to że najpierw rozszerzamy oskrzela (w naszym
      przypadku Sereventem) a potem podajemy steryd - Flixotide.
      Jednak na ulotce, bodajże Berodualu do nebulizacji wyczytałam, ze powinno się
      go podawać na przygotowane sterydem oskrzela.
      Sama więc już nie wiem.. Serevent i Berodual to leki rozszerzające oskrzela,
      różniące się tylko długością działania..
      A jak Wy robicie??
      • maugosia1 Re: Flixotide i Salbutamol (Sultanol) 20.10.06, 14:54
        Nam lekarz powiedzial, zeby w ogole odstawic leki, a jak kaszel wroci podawac
        tylko Salbutamol. Drugi lekarz mowi, ze nalezy podawac razem.
        W kazdym razie dzieki za wyjasnienia - ja takze najpierw podawalam Salbutamol,
        zeby rozszerzyc oskrzela, a potem Flixotide. Czy mozecie powiedziec, ze po
        podaniu Salbutamolu/Sultanolu/Ventolinu po kilkunastu minutach jest zdecydowana
        poprawa? Ja nic takiego nie widze, u zadnego z moich dzieci. a czytalam kiedys,
        ze u pewnego procenta malych pacjentow ten lek po prostu nie dziala.
        I jeszcze jedna rzecz - czy Wasze dzieci wymiotuja od kaszlu? I po wymiotach
        jest poprawa- dziecko wreszcie moze spokojnie zasnac?
        • magda1104 Re: Flixotide i Serevent 21.10.06, 23:04
          Czy między Sereventem a Flixotide powinna być 10-min. przerwa? Mi lekarka
          mówiła chyba tylko o kolejności.
          A co do kaszlu - mała zwymiotowała wczoraj od kaszlu, ale raczej nie przyniosło
          jej to ulgi. To chyba taki odruch.

Pozdrawiam
          • mamaku Re: Salbutamol 22.10.06, 09:41
            Chciałam tylko napisać, żeby ostrożnie podawać salbutamol.
            Moje dziecko miało po nim zaburzenia czynności serca i było strasznie pobudzone
            (podobno częsta reakcja na ten lek).
            W związku z tym lekarz (inny) kazał odstawić salbutamol w ogóle, z komentarzem,
            że są inne leki o podobnym działaniu, które nie mają takich skutków ubocznych.
            Obserujcie dokładnie swoje dzieci, szczególnie te malutkie, które nie potrafią
            powiedzieć, co im dolega i jak się czują (mój synek mówił, że dziwnie bije mu
            serduszko).
            • maugosia1 Re: Salbutamol 22.10.06, 14:30
              Ja obserwowalam u synka (piecioletniego) ogromne pobudzenie - nie byl w stanie
              przestac mowic, siedziec w jednym miejscu, byl ogolnie hiperaktywny. Ale nie
              umiem powiedziec na pewno, czy to byla reakcja na Salbutamol czy Flixotide -
              podejrzewalam S. bo bral go poczatkowo 4xdobe, a pobudzenie zmniejszalo sie
              proporcjonalnie do dawki. W kazdym razie dzieki za informacje, bede uwazniej
              obserwowac dziecko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka