asiulka1976 13.11.06, 15:25 Szukam kontaktu z mama dziecka uczulonego na marchew, moj synek (8mies) wlasnei jest uczulony, zrobilam drugie podejscie i doopa wysyp straszny Czekam na znak od takiej mamy i sie rozpisze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zonka9 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 13.11.06, 17:28 Jestem)) Wiem, wiem, szukasz kogos oprocz mnie))) Odpowiedz Link Zgłoś
basfx Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 13.11.06, 19:03 tez jestem ma córka 2 latka i uczulona na marchew Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 13.11.06, 19:04 Sporo alergików jest uczulonych na marchew. Moja córka mogła ją jeśc dopiero po 3 urodzinach. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 13.11.06, 19:30 Mój synek też źle reaguje na marchew. Wygląda po chwili jakby został oblany wrzątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 14.11.06, 10:26 no i kochane nie ma wyjsci atrzeba samemu gotowac?? bo w gotowych sloiczkach tylko marchwe i marchew moze trzeba napisac do firmy jakiejs zeby pomysleli tez o alergikach i mamach bez wolnego czasu Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 16.11.06, 21:21 napisalam to tych firm Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 bobo vita odpisala 17.11.06, 11:26 cytat: Bardzo dziękujemy, że zechciała Pani do nas napisać. Opinie i uwagi naszych Klientów są bardzo cenne -przekazujemy informację do Działu Marketingu i Działu Rozwoju Produktów. Nasi technolodzy stale pracują nad nowymi recepturami - oferta jest dynamiczna. tttaaaaa pewno cos zrobia nowego jak Oskar bedzie mial 3 lata hhihi al emoze inne mamy skorzystaja Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: bobo vita odpisala 18.11.06, 07:15 Moze za 10 lat coś zrobią. Córka wychowała się bez słoiczków, bo była uczulona m.in. na marchew i ryż. Z synem nie mam takich problemów, ale nie wyobrażam sobie żeby karmic go słoiczkami - szczególnie tymi obiadowymi z mięsem. Mam w domu (na czarną godzinę) kilka słoiczków gerbera warzywnych. Zrobienie zupy zajmyje wszytskiego razem 5 min (pomijam czas gotowania, bo i tak robi się to samo). Mięso mam wcześniej ugotowane, zmiksowane i pomrożone w kulkach (1 porcja). Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: bobo vita odpisala 18.11.06, 13:20 Bobo vita w Holandii ma zupelnie inne sloiczki niz w Polsce. Trudno znalezc cos z marchewka. Moj syn tez jest uczulony na marchew, gotowalam sama, bo w szpitalu spedzil 3 tygodnie, gdzie go swiezymi zupami karmili, potem sie sloikowych nie zlapal, chyba ze dolozylam lyche posiekanej pietruszki i mase pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
jadrom Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 17.11.06, 22:33 Moja Gabrysia - za dwa tygodnie skończy roczek i niestety nie toleruje marchwi. Pierwsze "podejście" robiłam jak skończył 5 miesięcy - zakończyło się niestety fiaskiem, drugie po pół roku - jak skończyła 11 miesięcy - również porażka. A przeciez marchew to podsatwowe warzywo w zupkach. Ale dermatolog-alergolog, do ktorego chodzę mówiła, że do ukończenia przez dziecko (alergika "skórnego") 1 roku nie powinno się podawać marchwi, bo ma ona dużo histaminy. Powiedziała, że dynia ma tak wiele wartości odżywczych i że skoro mała toleruje dynię, to ona może być "bazą" przyrządzanych potraw. Wiem, że ta nietolerancja marchwi wiele psuje w codziennym przyrządzaniu posiłków, ale chyba nie mamy wyjścia. Ciekawa jestem czy za 2 tygodnie, jak mała skończy roczek to jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zje marchewkę bez śladu uczulenia. Bardzo w to wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
ptasia30 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 18.11.06, 15:01 Mój tez miał ale tak ją lubi że było to prawie jedyne warzywo(owoc)które sporadycznie chrupał.Podawałam rzadziej ale zasiałam w ogródku.Nie nawożona niewiadomo czym jest lepsza i zdrowsza.A marchew kumuluje w sobie duzo złych substancji,tak jak sałata. Odpowiedz Link Zgłoś
abigel2 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 25.11.06, 23:46 Miałam 2 uczulone na marchew- wyrosły. Unikaj równiez produktó zawierających Beta -karoten E160a ( margaryny,żółte sery itp.) Może tez żle reagować na brzoskwinie, dynie, morele itp-tam też jest dużo Beta -karotenu' Polecam mój poradnik Moje dziecko jest na diecie, znajdziesz tam rady jak przestrzegac diety i 240 bezglutenowych przepisów. Więcej inf. O poradniku i adresy sklepów www.alergie.az.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pmjc Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 26.11.06, 19:04 mój synek ma po marchwi kolkę i wysypkę. Przez rok dawałam słoiki mimo to. Jadł dynię z ziemniakiem hipp, brokuły gerber, kukurydze z ziemniakami i indykiem hipp, ziemniaki z królikiem hipp... Jest trochę bez marchwi. Wagę potroił na rok i jest pulchny na tychsłoikach Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: Dziewczyny=pytanie 26.11.06, 21:37 Czy nietrawienie marchwii to też objaw alergii.Bo zgłupialam.Synek ma 14 m-cy.Je wlasciwie wszystko a marchew i pomidory znajduje w niestrawionych kawałkach w kupce.Chociaz gniote mu tą marchew to i tak te kawaleczki ewidentnie niestrawione.Reszta owszem. Przepraszam jesli to glupie pytanie, ale niech mnie ktoś oświeci!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Dziewczyny=pytanie 26.11.06, 21:46 Nie tyle może do końca (ale tak też bywa) objaw alergii, co tego iż układ pokarmowy nie radzi sobie z tym pokarmem. Zdrowy organizm strawi wszystko (opórcz nasion i skóry) w 100%. Nietrawiony pokarm lepiej odtawic na jakiś czas. Ja robiłam prowokacje co 6-9 m-cy. Synkowi odstawiłam marchew - jako jedyny pokarm z wprowadzanych, bo własnie jej (podobnie jak kiedyś jego siostra) jej nie trawi. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: 27.11.06, 09:16 wiecie co a pediatra jak powiedzialam powiedzial ze zadko byla uczulenie na marchew hihiihih dobrze ze alergolog mi wierzy bo inaczej bym tu sonde zrobnila hhihihi Odpowiedz Link Zgłoś
szeniaa Re: Dziewczyny=pytanie 27.11.06, 12:04 o ja cie.. to moja Patrycja też nie trawi jeżu iglasty ale mam alergika... w zasadzie nie szkodzi jej nutramigen i kartofle... ma 8 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
afog Re: Dziewczyny=pytanie 02.12.06, 22:04 Kurczę, u mnie wydawało się, marchew przeszła, ale po dwóch tygodniach najwyraźniej zaczęła go uczulać (marchew z własnego ogródka w czystym rejonie).Ale po dyni się nic niedzieje. Właściwie to poza dynią, indykiem, brokułami, Nutramigenem i kleikiem ryżowym i kukurydzianym - nic nie przeszło... Odpowiedz Link Zgłoś
abigel3 Re: dziecko uczulone na marchew - szukam kontaktu 08.12.06, 21:08 Miałam 2 szt. ucuzlone na marchewkę.PO pierwsze więcej nie próbuj, daj sobie spokuj na jaieś 2-3 miesiące conajmniej. Uwaząj na gotowe słoiczki i soczki, bo większiośc zawiera marchewkę. Uważaj też na Beta-karoten E160a. To co moge ci polecić to poradnik Moje dziecko jest na diecie ( www.alergie.az.pl)- znajdziesz tam dużo inf. o alergiach, jak masz problem napiosz do mnie na adres poradnik@alergie.az.pl, bo na forum bywam rzadko, spróbuje ci pomóc Odpowiedz Link Zgłoś