Dodaj do ulubionych

Alergia na jajko

18.11.06, 13:47
Mojemu dziecku wyszło w testach skórnych że jest uczulone na jajko, zarówno
żóltko jak i białko. Co prawda jeszcze nie próbowałam jajek wprowadzać, ale
zastanawiam sie już przyszłościowo czego w takim razie powinnam unikać?
Pieczywa, biszkoptów, makaronów? Czy sa w ogóle jakieś produkty mączne ale
bezjajeczne?
Obserwuj wątek
    • pytkasia Re: Alergia na jajko 18.11.06, 15:12
      Bardzo dużo makaronów jest bez jaja. Jajko w pieczywie? - pierwszy raz słyszę.
    • katis1 Re: Alergia na jajko 18.11.06, 15:43
      A ile ma Twoje dziecko lat?
      • jontka1 Re: Alergia na jajko 18.11.06, 17:10
        Dziecko ma nie cały raok, dlatego pytam przyszłościowo.
        A to w pieczywach nie ma jajek?
        • mama_marunia Re: Alergia na jajko 18.11.06, 18:43
          W niektórych bułkach są - zależy od piekarni. Radze się dowiedzieć zanim
          podasz. Mój też uczulony mega na białko i żółtko...
          • portoo Re: Alergia na jajko 19.11.06, 21:21
            W sprawie pieczywa najlepuiej zadzwonić do piekarni. jajko moze być w niektórych
            bułkach. Ja dzwoniłam na produkcję i teraz kupuję pieczywo tylko z tej jednej
            piekarni, bo wiem które.
            Gotowanie bez jajka nie jest aż tak bardzo uciażliwe. Dokładnie czytaj metki
            produktów.
            • estocek Re: Alergia na jajko 20.11.06, 21:52
              MOja córeczka też nie może jej jajek.
              Kupuje makarony bez jajek, ciastka tylko w sklepach ze zdrowa zywnoscia bez jajek.
              Nauczylam sie robic mnostwa rzeczy nie dodajac jajka, okazuje sie ze mozna i
              pulpety i pierogi i nawet ciasta.
              To nie takie strasznesmile
              Pozdrawiam
    • mamapaptylka Re: Alergia na jajko 21.11.06, 16:07
      Alergia na jajka nie jest taka straszna. Do kotletów, pulpetów zamiast jajek
      kleik kukurydziany, wiele ciast można zrobić bez jajek, schaby też zamiast w
      jajku i bułce to w kleiku.Nawet naleśniki bez jajek wyjdą ,tylko ciasto musi
      postać godzinę w lodówce i trzeba robić trochę grubsze. Trzeba uważnie czytać
      wszystkie etykiety i uważać na emulgator - lecytynę, bo najczęściej jest ona z
      soi ale czasem może być też z jajek więc jak nie pisze z czego to lepiej nie
      kupować. Większość gotowych kruchych ciasteczek w zwykłym markecie nie ma
      jajek, np. Katarzynki, Holenderskie.Mając chore dziecko człowiek sam się dziwi
      bez ilu rzeczy można się obejść. Ostatnio zrobiłam ciasto bez jajek, mleka i
      glutenu i cała rodzina jadła i nikt się nie skapnął, że to hipoalergiczne.
      Pozdrawiam
    • poradnik_alergika Re: Alergia na jajko 22.11.06, 13:38
      Polecam poradnik Moje dziecko jest na diecie , więcej inf. www.alergie.az.pl,
      znajdziesz tam duzo inf. i o tym jak przedtrzegac diety i o tym gdzie jajka sa
      i czym można je zastąpić
      • dyzurna Re: Alergia na jajko 30.01.07, 18:13
        dziewczyny prosze napiszcie jak wygladala u was alergia na jajko.ja wlasnie
        podejrzewam u mojej 10 miesiecznej corki wlasnie alergie na jako.
        w wieku 4 miesiecy jej skora wygladala okropnie. dokarmialam ja bebilonem
        pepti, pije go do tej pory.i problemy sie skonczyly. ladna byla skora ale zadko
        dawalam jajko. teraz zaczelam dawac cytrusy, troszke glutenu i jajko. corke
        obsypalo buzke, i skore ma szorstko i na buzce dosc sucha skore.plus pare
        malenkich suchych chropowatych plameczek na cialku. czy to moze byc uczulenie
        na jajko ? sad(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka