Dodaj do ulubionych

Alergia a przerost 3 migdała

IP: *.* 19.03.02, 13:39
Mój synek przez cały rok ma "zabity" nos, z głęboko zalegającą wydzieliną (jak podciągnie, to furczy na wysokości zatok, ale wydmuchać - nie da rady). Alergolog tłumaczy te objawy początkami astmy (mały jest leczony na ASZ)i zleca odpowiednie do takiego stanu leki. Laryngolog natomiast stwierdził przerost 3 migdała i sugeruje jego wycięcie, choć typowe objawy (częste choroby, bezdechy trudności z oddychaniem) nie występują. Żaden z lekarzy nie potrafi niestety jednoznacznie określić, jakie podłoże ma nieżyt nosa: alergologiczne czy laryngologiczne. Czy warto usunąć migdała, aby sytuacja się wyklarowała(jak sugeruje laryngolog), czy postawić na leczenie zalecone przez alergologa? Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: KachaOb Re: Alergia a przerost 3 migdała IP: *.* 19.03.02, 14:07
      Margotka69, kiedy mojemu synkowi(3 letniemu wówczas) lekarz postawił diagnozę wyciąć trzeci migdał (ze względu na częste nieuleczalne domowymi sposobami katary, pomagał tylko antybiotyk) po prostu mu nie uwierzyłam. Nie wyglądał ten katar na alergiczny, nie był wodnisty, często gęsty zółty, potem zielony (sorry za opis), nie nasilał się w okresie pylenia. Niestety, kolejne 3 lata bez usuwania migdałka to dalej katar, zapalenie gardła, tchawicy a potem uszu, potem chrapliwy oddech, trudności z oddychaniem nosowym i wystarczy... Zrobiliśmy zabieg, minęły 2 tygodnie, wróciło oddychanie nosem (hurra), dziecko jest w końcu dotlenione!!! U nas sytuacja się wyklarowała ale wykluczyłam podłoże alergologiczne (leczenie przez alergologa nie skutkowało).Acha po zabiegu lekarz powiedział, że migdał wcale nie był duży, ale widocznie tak umiejscowiony, że utrudniał spływanie kataru i blokował oddychanie nosem. Może spróbowałabyś najpierw z alergologiem, potem z laryngologiem? My też rozważaliśmy to, chociaż trochę za długo.
    • Gość: Hermiona Re: Alergia a przerost 3 migdała IP: *.* 19.03.02, 14:40
      Podobno istnieje zwiazek miedzy przerostem tego migdałka a alergią i często jest to błędne koło, bo dziecko jest leczone antybiotykami, co wcale nie pomaga na migdałek, a powoduje coraz wieksze osłabienie. Moja córka w wieku 4 lat miała usunięty ten migdał, jest alergiczką i astmatyczką. Nie mozna powiedzieć, że ta operacja pomogła Jej na alergię, bo tak nie było, ale oddychało sie Jej lepiej i nie miała wyschniętej śluzówki. Jestem za wycinaniem tego migdałka, bo on nie ma takiego znaczenia jak te dwa boczne i czasem, kiedy jest juz mocno zwyrodniały, nawet przeszkadza, bo sam jest siedliskiem bakterii. A sam zabieg nie jest wcale taki straszny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka