Dodaj do ulubionych

Rodzaje bialek w jogurcie

IP: *.* 13.06.02, 17:24
Zachecona chwilowym brakiem nowych objawow alergii u mojej 3,5 miesiecznej coreczki, postanowilam zjesc jogurt ( za rada lekarza, ktory podejrzewa, ze skaza ma charakter lagodny, to jest, mala ilosc alergenu zdaje sie nie wywoluje zadnej reakcji, wieksza natomiast od razu ). Zjadlam -i nic sie nie stalo! Nie moglam w to uwierzyc. Mimo to nie rzucilam sie na jogurty, nastepny zjadlam po 2 tygodniach. I znowu nic. Oba jogurty byly probiotyczne, jeden naturalny, drugi z morelami.Ostatnio znow chcialm sobie zjesc i zauwazylam ciekawostke.Na jogurcie kremowym Lider Price (wiem, firma nieslawna, ale jogurt kremowy jest wyjatkiem, jest przepyszny) przeczytalm miedzy innymi w skladzie : bialka mleka. Sprawdzilam inne jogurty roznych firm. W zadnym nie bylo w skladzie bialek mleka. Bylo mleko w proszku albo po prostu mleko.W zwiazku z tym mam pytanie: Czy wszystkie jogurty sa jednakowo bezpieczne (to znaczy mniej uczulaja), czy od takich z tzw. bialkiem mleka (co to wogole jest? wyodrebnione z mleka czyste bialko?) lepiej trzymac sie z daleka? I zostac przy probiotycznych od czasu do czasu?Co o tym myslicie?PozdrawiamRenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Rodzaje bialek w jogurcie IP: *.* 13.06.02, 19:00
      W mleku jest 5 roznych bialek mogacych byc alergenami. Kiedys o tym pisalam dokladnie: http://forum.edziecko.pl/view.php?bn=edziecko_alergia&key=1021569206&pattern=alfa&pattern=alfa2 z nich zostaja przeksztalcane przez bakterie jogutowe, tak, ze przestaja (na ogol) uczulac. Tyle, ze w wiekszosci jogurtow na rynku, jak zauwazylas, jest dodatek normalnego mleka. Okreslenie "bialka mleka" oznacza przypuszczalnie, ze producent dodaje izolowane 1 czy dwa rodzaje bialek, przypuszczalnie te, ktore i tak zostaja w naturalnym "niepoprawianym" mlekiem jogurcie (Zreszta mozesz sprobowac zapytac u producenta, jakie to sa bialka).Czyli wlasnie raczej powinno sie probowac jesc takie z "bialkami mleka", a "normalnych" unikac. Przepraszam za chaos, ale nieco trudno zebrac mysli, kiedy skacze po tobie szalony 14-miesieczniak :)
      • Gość: q1313q Re: Rodzaje bialek w jogurcie IP: *.* 14.06.02, 12:43
        Dzieki, Halina, ekspercie. Tak sadzilam, ze jezeli ktos mi to wyjasni, to Ty :-)Dobry pomysl, zeby zapytac producenta, zapytam.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka