Dodaj do ulubionych

Trzy pytania

IP: *.* 13.07.02, 14:09
1) czy przy skazie mlecznej ser kozi tez jest "na indeksie", czy zalezy to od dziecka?2)czy znacie w Warszawie jakis godny polecenia sklep dla alergikow (w "zdrowej zywnosci" kolo mnie trace mase czasu na odszukanie na polkach tego, co bez mleka i jaj - a marzyloby mi sie, zeby bylo dobrze oznakowane)3) po jakim czasie od stwierdzenia uczulenia na dany produkt mozna go probowac znow wprowadzac do diety - 6 mies.? rok?
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Trzy pytania IP: *.* 13.07.02, 15:15
      1. to zalezy od dziecka, podobno ok. 50 procent tez jest uczulone na kozine, przy czym uczulenie na mleko kozie prawie zawsze laczy sie z uczuleniem na mleko innych zwierzat kopytnych - owcze czy klaczy (w niektorych krajach mozna dostac bez wiekszego problemu, tyle, ze kosztuje, jakby bylo ze zlota),2. niestety nie wiem, bom nie z Warszawy :),3. to zalezy od objawow - jesli byly niewielkie, to mozna sprobowac po ok. 3 miesiacach scieslej diety, przy silniejszych - po pol roku, bardzo ostroznie, oczywiscie, i po odrobince. Jesli dziecko mialo b. silne objawy, typu wstrzas anafilaktyczny (co, mam nadzieję, Was nie dotyczy), alergen powinno sie zasadniczo wykluczyc na zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka