Dodaj do ulubionych

do Sigvaris

13.12.06, 10:04
Czy sam brak przyrostu masy może świadczyć o obecności któregoś z paskudztw tu
opisywanych.Brak u nas problemów z brzuchem i ze stolcem, brak problemów
skórnych.Hania ma teraz 1.5 roku, kiedy miała pół stwierdzono alergię na
białko mleka i stwierdzono, że tu leży przyczyna tych braków przyrostu.
Zrobiono nam tez badania we wszystkich możliwych kirunkach-ujemne.po pewnym
czasie badania powtórzyłam-ujemne.Ostatnio wykluczono celiakię i powtórzono
badania -ujemne.A waga jak stała tak stoi. Na moje pytanie co dalej odpowiedź
a krakowskim Prokocimiu brzmiała - gastroskopia w pełnej narkozie , jestem
przerażona.Piszebo Ty siedzisz w tym od dawna i pomagałaś wielu forumowym
mamom, czy czytałaś p podobnym przypadku? Ja nie bardzo mogę przeglądnąc listy
na tym forum bo jestem po operacji oka.Myślisz,że drążyć nadal "temat
kupowy",bo może tu leży problem iobeszłoby się bez taj narkozy.Przepraszam za
ten przydługi post.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: do Sigvaris 13.12.06, 10:32
      Drąż. Dopóki nie wykluczysz najprostszego - drąż. U mojego dziecka też
      przyrost masy ciała był niewielki. Były też spadki masy ciała poniżej siatki
      centylowej. W zasadzie dopóki była chora jej masa ciała była poniżej lub
      maksymalnie na 3 centylu (początek siatki centylowej).
      Żeby szybko i pewnie wykluczyć choćby lamblie przemyśl wysłanie próbek do Wa-
      wy, do Kamirskiej - tak jak zrobiły to inne mamy z Krakowa (Malka21, Noemip).

Kiedy ja chorowałam (nie wiedząc wtedy o lamblii) robiono mi także badania
      inwazyjne (kolonoskopie) - nigdy takie badanie nie dało wyniku dodatniego co do
      pasożytów. Nie wiem, byc może one nie są w ogóle pod tym kątem badane? Nie
      wiem, ale fakt z moich własnych doświadczeń jest taki, że na wyniku wpisano mi
      wrzodziejące zapalenie jelita grubego, którego nigdy nie miałam, a nie
      lamblioze, którą miałam.
      • zu2ha Re: do Sigvaris 13.12.06, 11:02
        Dzięki serdeczne za odpowiedź!!smile ale jeszcze małe pytanie co to znaczy do
        kamirskiej, w jaki sposób i na jaki adres.sorry ale po tym zabiegu jestem z
        lekka ogłupiała i otępiała, czy te próbki to ewentualnie wysłać we wszystkich
        kierunkach,ile próbek?A u nas masa ciał grubo poniżej siatki centylowej 1,5 roku
        i waga 8680sadBede wdzięczna za wszelkie informacje.
      • zu2ha Re: do Sigvaris 14.12.06, 13:20
        skontaktowałam się z panią z Warszawy-wysyłka w przyszłym tygodniu, ale mam
        jeszcze pytanie dotyczące candidy.Wyczytałam w którymś z postów, że tam jest ona
        badana pod mikroskopem i teraz moje pytanie:jeżeli okaże się,że jest tam to
        paskudztwo to co dalej? Oddać jeszcze raz próbkę do labu żeby hodowali,czy co?
        Drążę tak bo w tej materii jestem zupełnym laikiem,jak zresztą w wielu innych,
        ale nie chciałabym nic przegapić.Jeszcze jedno pytanie jeżeli wyszedłby więcej
        niż jeden rodzaj obcego to czy wtedy leczy się to wszystko jednocześnie? Bo
        nasza pani dr nie do końca jest zorientowana więc ciężar posiadania wiedzy(choć
        szczątkowy spada na mnie.Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
        • sigvaris Re: do Sigvaris 14.12.06, 22:40
          Ponieważ to 1-wsze badanie kału - możesz zlecić orientacyjnie wszystko żeby
          zobaczyć jak jest z grzybami. Badanie za lamblie, robaki i grzyby kosztuje 75
          zł. Bez grzybów chyba 60 zł. Więc różnica nie jest duża.
          Jeśli wyjdą inni obcy i grzyby, wtedy grzyby chwilowo "olejesz" zajmiesz się
          poważniejszymi sprawami.
          Jeśli wyjdą tylko grzyby, wtedy pójdziesz tropem posiewu kału w kierunku
          bakterii (też z kału), ale już nie u Kamirskiej.
          Na tym etapie, na którym jesteś warto więc zlecić komplet.
          • zu2ha Re: do Sigvaris 15.12.06, 10:08
            Dzięki za cierpliwość.Pozwolę sobie jeszcze Cię ponękać jak będę miała wyniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka