IP: *.* 24.01.03, 16:38
Chcę urozmaicić dietę mojej rocznej córeczki. Niestety nie może jeść jajek, produktów zbożowych ani spożywać mleka i jego przetworów. Może ktoś zna jakieś inne niż ja przepisy na obiadki, słodkości i inne potrawy dla takiego maluszka i zechce je udostępnić? Od razu dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: iwontagosia Re: przepisy IP: *.* 26.01.03, 11:06
      Mam kilka przepisów na jedzonka z Sinlac Nestle
    • Gość: agnes Re: przepisy IP: *.* 30.01.03, 20:39
      Cześć.Ja też mam synka-alergika. Nie może jeść jajek, mleka i jego przetworów a także uczulił się na mleko sojowe. Teraz synek ma 20 miesięcy.Ostatnio bardzo mu smakują robione przeze mnie potrawki. Robię je tak: Kupuję chude mięso (jakiekolwiek, ale najszybciej się "robi" filety z kurczaka), kroję na drobne kawałaki (takie, aby jeden kawałek był później na jeden kęs), przyprawiam - bardzo dobrze smakuje z przyprawą grillową, majerankiem, jarzynką i co tam jeszcze lubicie, kroję cebulę i smażę na oleju. To jest taka potrawka - baza. Do tego można dodać co kto lubi albo co kto ma w lodówce, a więc groszek zielony, marchewkę, fasolkę szparagową, fasolę z puszek (białą i czerwoną), pieczarki (ja daję 1-2 pieczarki, nie za dużo, ale smak od razu inny), kukurydzę, paprykę....Ja osobiście lubię też dołożyć jakieś kiełki. Jak to się już usmaży/poddusi to można uznać to za gotowe danie albo dodać troszkę mąki, troszkę przecieru pomidorowego i wody, po zagotowaniu jest fajny sos.Jakiś czas temu "na tapecie" były też kurczaki w galarecie.Mam też przepis na placuszki z jabłkami:Placki z jabłkami (dla dzieci uczulonych na jajka, mleko i gluten)-4 niewielkie kwaśne jabłka;-3/4 szklanki mąki kukurydzianej;-1 szklanka mąki niskobiałkowej;-1,5 szklanki wody;-2 łyzki oleju;-4 łyżeczki cukru;-sól;-olej do smażenia.Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować, dodać pokrojone w plasterkijabłka. Nabierać ciasto tak, aby w każdym placku znalazł się plasterekjabłka. Smażyc na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu odsączyć na bibulei posypać cukrem pudrem.Ja w tym przepisie troszkę zmieniłam - jabłka starłam na tarce i wymieszałam z ciastem, a zamiast mąki kukurydzianej dałam kaszkę kukurydzianą, bo w żadnym sklepie nie mogłam tej mąki dostać. Wyszło nawet niezłe, tylko synek nie chciał tego jeść, wolał kiełbasę :lol:Jakbyś mogła podziel się przepisami lub pomysłami, jakie masz.Pozdrawiam.jaga
      • Gość: mirra Re: przepisy IP: *.* 02.02.03, 21:33
        Do kotletów mielonych zamiast bułki płatki owsiane ugotowane na mleku lub wodzie (co kto może). Pierogi, kopytka dobrze wychodzą z mąki owsianej, podobnie naleśniki. No ale ja mam pewność, że mały nie jest uczulony na inne mąki, oprócz pszennej. To tak na szybko i z grubsza. Mnie bardzo uratował pomysł mojej mamy z płatkami owsianymi do kotletów, mały je uwielbiał, a bez bułki były nijakie.Potrzeba matką wynalazków.
      • Gość: iwontagosia Re: przepisy IP: *.* 04.02.03, 20:15
        Dziękuję za odpowiedź. Już myślałam, że mój post przejdzie bez echa. Ja na razie eksperymentuję tylko z kaszkami i kurczakiem. Moja mała bardzo lubi kurczka z jabłkami. Gotuję filety i rozdrabniam. Potem dodaję rozgotowane jabłuszko i kaszkę ryżową. Można też to samo robić z warzywami np. kalafiorem. Co kto lubi. Myślę jednak, że Twój maluch jest już za dorosły na takie jedzonko. Moje dziecko zajada się też Sinlacem i to bez różnicy czy jest sam, czy z dodatkim czegoś. Czytałam jednak na forum, że nie wszystkim dzieciom smakuje. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka