Gość: igz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 22:37 Którą z książek Bułyczowa polecilibyście na początek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 27.01.07, 22:43 Chyba "Podróże z Alicją"... a tak na serio świetny humorystyczny cykl "Wielki Guslar i okolice". To zresztą chyba ukoronowanie jego twórczości, choć pisał też niezłą klasyczną hard SF ("Agent FK", "Miasto na Górze", "Osada"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 23:26 oczywiście, że Alicję najpierw trzeba poznać Trzech Kapitanów zanim się człowiek zapozna z Udałowem i Mincem ;-) (boze, jak ja kocham tę mieścinę) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 27.01.07, 23:38 Może być i tak, ale nie wiem czy przedmówca chciał zaczynać od książek dla dzieci ;-) - a osobiście wolę "Było to za sto lat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 23:49 dla dzieci? przebóg! Podróże Alicji, podobnie jak Alicja w Krainie Czarów, to parabola i pararela naszego życia, symboliczna podróż przez naszą egzystencję, najeżona symbolami przemiany zachodzące w dzielnej kosmonautce, to apoteoza dojrzewania a czyż mysz, ktora zmienia sie w ptaka, a nastepnie w rybe, by znow wrócić do postaci futrzaka, nie jest gorzkim przedstawieniem naszego jestestwa? PS jak samopoczucie, waldemarze? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:00 Przepraszam, znów nie załapałem zbyt bogatej symboliki. Może za młody byłem - trzeba by do "Podróży" wrócić jak do "Lolity", z której też pierwszy raz w podstawówce... hm... nie wszystko pojąłem. ;-) Samopoczucie - dziękuję, niezłe. Gorączka chyba na stałe spadła mi poniżej 38, robota odwalona, więc mam czas nadrabiać zaległości na forum, a nawet w najbliższych dniach raczej nie dopuszczę do powstania nowych.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 00:08 taaa, faceci na ogół nic nie rozumieją ale nie muszę ci tłumaczyć, ze poszukiwanie statku Trzech Kapitanów, to w rzeczywistości pogoń za św. Graalem? a Dziewczynka z przyszłości i Było to za sto lat, to oczywiście prognoza rewolucji obalającej socjalizm Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:31 Gość portalu: zaba_pelagia napisał(a): > taaa, faceci na ogół nic nie rozumieją Protestuję przeciw nieuzasadnionym uogólnieniom. :-) > ale nie muszę ci tłumaczyć, ze poszukiwanie statku Trzech Kapitanów, to w rzec > zywistości pogoń za św. > Graalem? Tu się akurat domyśliłem; TRZECH mogło być tylko i wyłącznie alegorią Trójcy Świętej. > a Dziewczynka z przyszłości i Było to za sto lat, to oczywiście prognoza rewolu > cji obalającej socjalizm > Tudzież usobienie Matuszki Rosji skupiającej ludy słowiańskie pod berłem nowego prawosławia i Gazpromu. Ach, ten Bułyczow to jednak rosyjski wieszcz... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:55 Waldemar, po pierwsze nie daj się nabrać na Żabę:) po drugie wróć do Alicji. To odświeża procesy myślowe. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:19 po pierwsze - protestuje przeciwko uogólnieniom po drugie - gdzie moje spa? po trzecie - kto w poniedziałek ogląda Erratę? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 10:15 ze spa oferowała się Nchyb, więc niechybnie doczekasz erratę to tym razem chyba ja się zobowiązałem:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 14:12 braineater napisał: > Waldemar, po pierwsze nie daj się nabrać na Żabę:) > po drugie wróć do Alicji. To odświeża procesy myślowe. > > P:) A cóż to za świętokradcze aluzje: ręce precz od Żaby i moich procesów! ;-) A do "Alicji" wrócę, żebyś wiedział; kiedy będę mógł, zahaczę o oddział dziecięcy biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:49 Świetna jest jego autobiografia "Jak zostać pisarzem fantastą". Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 16:42 autobiografia jest świetna, ale taka raczej mało wesoła:) ja bym jednak zaczęła od guslaru (nowe opowieści guslarskie zostawiając ew. na później, bo to już zgorzkniały bułyczow lat 90., trochę co innego) i 'alicji', obie rzeczy rewelacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:08 w autobiografii jest rewelacyjna historyjka o chłopcu dzwigającym za duży garnitur ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 17:42 tam jest w ogóle sporo rewelacyjnych historyjek, tylko że w całości one dają tak rewelacyjną wymowę, że trudno się dziwić goryczy bułyczowa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igz Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:51 Od czego zaczyna się cykl o Guślarze? Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 18:15 Skarbnica Madrości - Problemy nr 11, 1972 - tu zaczyna się Guslar po polsku a w oryginale od o dwa lata wcześniejszego Bratia w opasnosti. Pismo w redakciu. Pierwszy pełny guslarski tom po polsku to Ludzie jak Ludzie z 1976 i tam jest tekst podstawowy, czyli "Wielki guslar: krótki przewodnik" Potem idzie Retrogenetyka z 1983, Guslar-Neapol z 1984, List z Laboratorium z 1984,Wielki Guslar i okolice <jakiś s.yn psi lub koci załatwił początek ksiązki więc bez daty wydania> Nowe opowiadania guslarskie z 1999, Pierestrojka w Nowym Guslarze z 2002, Nowi guslarczycy z 2005. Plus około 20 opowiadań w Problemach, Młodym Techniku, Fantastyce, Nowej Fantastyce, Kraju Rad i Fenixie, oraz około drugie tyle nie tłumaczone na polski. Na moje oko i wiedze tu całośc pa russki: www.rusf.ru/books/025.htm <tyle, że podług alfabeta:)> P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:22 hihihi niech zacznie po prostu od Opowiadań guslarskich by Prószyński Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Kir Bułyczow 29.01.07, 09:55 no tak, przypomnieliście mi, że miałam odświeżyć Guślar i teraz będę zmuszona wpuścić go bez kolejki... Odpowiedz Link Zgłoś