Dodaj do ulubionych

Kir Bułyczow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 22:37
Którą z książek Bułyczowa polecilibyście na początek?
Obserwuj wątek
    • waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 27.01.07, 22:43
      Chyba "Podróże z Alicją"... a tak na serio świetny humorystyczny cykl "Wielki
      Guslar i okolice". To zresztą chyba ukoronowanie jego twórczości, choć pisał też
      niezłą klasyczną hard SF ("Agent FK", "Miasto na Górze", "Osada").
      • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 23:26
        oczywiście, że Alicję
        najpierw trzeba poznać Trzech Kapitanów zanim się człowiek zapozna z Udałowem i Mincem ;-)
        (boze, jak ja kocham tę mieścinę)
        • waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 27.01.07, 23:38
          Może być i tak, ale nie wiem czy przedmówca chciał zaczynać od książek dla
          dzieci ;-) - a osobiście wolę "Było to za sto lat".
          • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 23:49
            dla dzieci? przebóg! Podróże Alicji, podobnie jak Alicja w Krainie Czarów, to parabola i pararela naszego
            życia, symboliczna podróż przez naszą egzystencję, najeżona symbolami
            przemiany zachodzące w dzielnej kosmonautce, to apoteoza dojrzewania
            a czyż mysz, ktora zmienia sie w ptaka, a nastepnie w rybe, by znow wrócić do postaci futrzaka, nie jest
            gorzkim przedstawieniem naszego jestestwa?

PS jak samopoczucie, waldemarze?
            • waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:00
              Przepraszam, znów nie załapałem zbyt bogatej symboliki. Może za młody byłem -
              trzeba by do "Podróży" wrócić jak do "Lolity", z której też pierwszy raz w
              podstawówce... hm... nie wszystko pojąłem. ;-)

Samopoczucie - dziękuję, niezłe. Gorączka chyba na stałe spadła mi poniżej 38,
              robota odwalona, więc mam czas nadrabiać zaległości na forum, a nawet w
              najbliższych dniach raczej nie dopuszczę do powstania nowych.:-)
              • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 00:08
                taaa, faceci na ogół nic nie rozumieją
                ale nie muszę ci tłumaczyć, ze poszukiwanie statku Trzech Kapitanów, to w rzeczywistości pogoń za św.
                Graalem?
                a Dziewczynka z przyszłości i Było to za sto lat, to oczywiście prognoza rewolucji obalającej socjalizm

• waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:31
                  Gość portalu: zaba_pelagia napisał(a):

> taaa, faceci na ogół nic nie rozumieją

Protestuję przeciw nieuzasadnionym uogólnieniom. :-)

> ale nie muszę ci tłumaczyć, ze poszukiwanie statku Trzech Kapitanów, to w rzec
                  > zywistości pogoń za św.
                  > Graalem?

Tu się akurat domyśliłem; TRZECH mogło być tylko i wyłącznie alegorią Trójcy
                  Świętej.

> a Dziewczynka z przyszłości i Było to za sto lat, to oczywiście prognoza rewolu
                  > cji obalającej socjalizm
                  >

Tudzież usobienie Matuszki Rosji skupiającej ludy słowiańskie pod berłem nowego
                  prawosławia i Gazpromu. Ach, ten Bułyczow to jednak rosyjski wieszcz... ;-)
                  • braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:55
                    Waldemar, po pierwsze nie daj się nabrać na Żabę:)
                    po drugie wróć do Alicji. To odświeża procesy myślowe.

P:)
                    • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 09:19
                      po pierwsze - protestuje przeciwko uogólnieniom
                      po drugie - gdzie moje spa?
                      po trzecie - kto w poniedziałek ogląda Erratę?
                      • braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 10:15
                        ze spa oferowała się Nchyb, więc niechybnie doczekasz
                        erratę to tym razem chyba ja się zobowiązałem:)

• waldemar_batura Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 14:12
                      braineater napisał:

> Waldemar, po pierwsze nie daj się nabrać na Żabę:)
                      > po drugie wróć do Alicji. To odświeża procesy myślowe.
                      >
                      > P:)

A cóż to za świętokradcze aluzje: ręce precz od Żaby i moich procesów! ;-)

A do "Alicji" wrócę, żebyś wiedział; kiedy będę mógł, zahaczę o oddział
                      dziecięcy biblioteki.
    • hajota Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 00:49
      Świetna jest jego autobiografia "Jak zostać pisarzem fantastą".
      • jottka Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 16:42
        autobiografia jest świetna, ale taka raczej mało wesoła:) ja bym jednak zaczęła
        od guslaru (nowe opowieści guslarskie zostawiając ew. na później, bo to już
        zgorzkniały bułyczow lat 90., trochę co innego) i 'alicji', obie rzeczy rewelacyjne
        • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:08
          w autobiografii jest rewelacyjna historyjka o chłopcu dzwigającym za duży
          garnitur ;-))))
          • jottka Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 17:42
            tam jest w ogóle sporo rewelacyjnych historyjek, tylko że w całości one dają tak
            rewelacyjną wymowę, że trudno się dziwić goryczy bułyczowa:)
    • Gość: igz Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 17:51
      Od czego zaczyna się cykl o Guślarze?
      • braineater Re: Kir Bułyczow 28.01.07, 18:15
        Skarbnica Madrości - Problemy nr 11, 1972 - tu zaczyna się Guslar po polsku
        a w oryginale od o dwa lata wcześniejszego Bratia w opasnosti. Pismo w redakciu.
        Pierwszy pełny guslarski tom po polsku to Ludzie jak Ludzie z 1976 i tam jest
        tekst podstawowy, czyli "Wielki guslar: krótki przewodnik"
        Potem idzie Retrogenetyka z 1983, Guslar-Neapol z 1984, List z Laboratorium z
        1984,Wielki Guslar i okolice <jakiś s.yn psi lub koci załatwił początek ksiązki
        więc bez daty wydania> Nowe opowiadania guslarskie z 1999, Pierestrojka w Nowym
        Guslarze z 2002, Nowi guslarczycy z 2005. Plus około 20 opowiadań w Problemach,
        Młodym Techniku, Fantastyce, Nowej Fantastyce, Kraju Rad i Fenixie, oraz około
        drugie tyle nie tłumaczone na polski.

Na moje oko i wiedze tu całośc pa russki:
        www.rusf.ru/books/025.htm
        <tyle, że podług alfabeta:)>
        • Gość: zaba_pelagia Re: Kir Bułyczow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:22
          hihihi
          niech zacznie po prostu od Opowiadań guslarskich by Prószyński
          • martolka Re: Kir Bułyczow 29.01.07, 09:55
            no tak, przypomnieliście mi, że miałam odświeżyć Guślar i teraz będę zmuszona
            wpuścić go bez kolejki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka