Dodaj do ulubionych

Dieta bezmleczna a zeby

IP: *.* 20.02.03, 15:32
Witam. Mam rocznego synka na diecie bezmlecznej.Karmie go jeszcze piersia i nie podaje zadnych preparatow mlekozastepczych. Zastanawiam sie jednak czy taka dieta nie spowoduje oslabienia jego zebow. Syn ma bardzo silna alergie, wiec bewnie jeszcze dlugo bedzie bez nabialu. Moze macie jakies doswiadczenia ze starszymi dziecmi?
Obserwuj wątek
    • Gość: jojo Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 20.02.03, 17:49
      ...moj syn jest bezmleczny od urodzenia (dieta weganska), ma w tej chwili trzy lata prawie, zeby jak najbardziej w porzadku, dentysci sa zachwyceni, ale on slodyczy tez nie jad az do drugich urodzin, od tego czasu jada czasami sezamki i gorzka czekolade... ...a, i po kazdym posilku, odkad sie pierwszy zab pokazal ma myte zeby, od 1,5 roku pasta i szczoteczka, wczesniej tylko szczoteczka. i nie przyjmowal zadnych preparatow z fluorem bo nasz lekarz wyczytal wtedy gdzies, ze to zle wplywa na synapsy, i niedawno to otwarcie przyznalismile))[dodam tylko, ze who oglosilo niedawno, ze zbyt duza ilosc bialka powoduje wypulkanie wapnia z kosci, a przecietny europejczyk spozywa 500% dziennego zapotrzebowania na bialko dziennie]
    • Gość: Elik Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 20.02.03, 19:53
      Moja córa jest też na diecie bezmlecznej trzy lata. Słodyczy też nie znała dość długo. Zresztą i teraz prawie ich nie jada. No chyba, że domową szarlotkę, na jajach przepiórczych ;)i w okresie fascynacji kubusiem puchatkiem niby miodek czyli słód, hi,hi. Preparatów mlekozastępczych też nie dostawała. Nie licząc kilku dni na izomilu i kilku na bebilonie pepti.Tak samo z preparatmi z fluorem. Karmię ją jeszcze trochę piersię uparciucha ;).Myślę, że jeśli nie będziemy dawać za dużo cukru i myć zęby po posiłkach będzie ok. Faktycznie coraz więcej głosów o zbyt dużym spożyciu białka, no i na pocieszenie dla bezmlecznych szkodliwości mleka krowiego. Pozdrawiam, Elik
      • Gość: Mela Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 21.02.03, 09:46
        Moja starsza corka ma 10 lat, jest od 7 lat na diecie bezmlecznej, do tego nie moze jesc cytrusow, jajek, orzechow, soi, sezamu, kokosow itd, nie jadla tez przez 5 lat glutenu w zadnej postaci a dziury nie ma zadnej - wszystkie zeby zdrowe. Slodycze podjaja od czasu do czasu.Mlodsza ma 2,5 jest od urodzenia na diecie bezmlecznej i zabki odpukac tez wszystkie zdrowe, mimo ze nie moge zagonic jej do mycia, a i czasami w nagrode dostaje cukierka jak zauwazy nocnik :pPoziom wapnia w organizmie obie dziewczynki maja dobry, bo sprawdzalam. Mam wrazenie, ze im mniej nabialu tym lepiej dla zdrowia. O miesie nie wspomne - no ale jakies bialko musze im podawac. Polecam wszelkie rosliny straczkowe i kasze - moje obie uwielbiaja, roczne dziecko spokojnie moze juz jesc biala fasole w sosie pomodorowym, o pysznej kaszy jaglanej nie wspominajac.pozdr Mela
        • Gość: szwedka Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 21.02.03, 10:00
          Przyłączam się do Meli - trzeba zastępować innymi produktami, np. w 5 figach (kupować bez konserwantów w sklepach ze zdrową żywnością) jest więcej wapnia niż w szkalnce mleka.W książkach "Pierwsy rok z życia dziecka" i "W oczekiwaniu na dziecko" są wymienione produkty z wapniem.
    • Gość: KARINA2 Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 21.02.03, 11:34
      Moja córeczka ma trzy lata. Jest również na diecie bezmlecznej. Ząbki zdrowe. Fluoru jej nie podaję, ze względu na dostateczną zawartość tego związku w gdańskiej wodzie. Dobrymi źródłami wapnia są: brokuły, sezam, szpinak, zielona pietruszka.Karina
    • Gość: benio Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 26.02.03, 16:51
      Witam ponownie.Bardzo dziękuję za wasze opinie emamay. Doświadczenie lekarzy jest niczym w porównaniu z waszym.
    • Gość: IH Re: Dieta bezmleczna a zeby IP: *.* 26.02.03, 22:27
      Mój synek ma 14 miesięcy. Przez 3 miesiące był na całkowitej diecie bezmlecznej (karmiłam go piersią ale sama też byłam na diecie). W tej chwili jedynki i dwójki ma całkowicie "zjedzone" przez próchnicę. Próbujemy je ratować lapisowaniem ale nie wiemy, czy się uda. Prawdopodobnie próchnica pojawiła się u niego już wcześniej (mały ssał pierś również w nocy) ale dieta mogła ją bardzo przyspieszyć. Trudno to w tej chwili ocenić.W każdym razie gorąco polecam wizytę u pedodonty (dentysta dziecięcy) i kontrolę ząbków. U mojego synka żaden z pediatrów, którzy widywali go regularnie co miesiąc nie zauważył zmian na ząbkach choć podobno były bardzo wyraźne. Poza tym lekarz zalecający dietę powinien cię również poinformować o możliwości zbadania poziomu wapnia i innych minerałów u dziecka.Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka