Dodaj do ulubionych

Co uczula?? Pomóżcie!

25.01.07, 23:10
Dziewczyny,bardzo Was proszę o pomoc bo już nie wiem co jest grane.
U mojej córci stwierdzono skazę białkową jak miałą 7 m-cy,miała liszajowate plamy na rękach,nogach,glowie i plecach.
Lekarka stwierdziła AZS w skutek skazy białkowej.
Natychmiast odstawiłam calutką krowiznę.
Nie było poprawy przez 4 tyg,ale też malej niczym nie smarowałam,bo lekarz stwierdził,że samo zejdzie.
Zmieniłam lekarza,dostałam maść cholesterolową z vit A,wszystko zeszło po 3 dniach.
Podaję małej 4 krople zyrteku dziennie,kąpie w oilatum i na noc smaruję właśnie tą maścia.
Było wszystko ok przez ponad 3 m-ce,skóra idealna.
zaczęłam podawać ferrum lek,po raz pierwszy małą wysypało na buzi,taka podskórna kaszka i suche czerwone poliki.
Lekarka stwierdziła,że to napewno nie od ferrum.
Nie podaję ferrum już 3 tyg,a zmiany ustąpiły minimalnie.
Smaruje maścią parfenac.
I teraz nie wiem czy uczuliło ją coś nowego czy nadal alergen jest w organizmie.
Zauważyłam,że córka jak jest zmęczona trze nos i oczy,nie wiem czy to ma związek z alergią.
W kupie natomiast zauważyłam kawałki marchewki,czyżby jej nie trawiła?
Napiszę co jej podaję,proszę doradźcie z czego zrezygnować i czym to zastąpić.
Najlepiej odstawiłabym wszystko,ale nie da rady,bo ona już nie wytrzymuje na moim mleku,a modyf.nie chce.
A więc podaję jej:
kaszkę z gruszkami bobowity na wodzie,kleik kukurydziany
owoce:jabłko,gruszka,maliny+jagody (słoiczkowe i świeże)
warzywa:marchew,pietruszka natka i korzeń,buraki,ziemniaki,podałam kilka razy pora
ryż i kaszę jaglaną
kurczaka i wieprzowine
wafle kukurydz,wafle ryzowe,chrupki kukurydz.
Ja w sumie jem wszystko,oczywiście bez krowizny,karmię ją jeszcze ok 3-4razy na dobe.
z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Co uczula?? Pomóżcie! 26.01.07, 08:07
      Trudno zeby dziecko nie miało zmian gdy ty jesz wszytsko (poza "krową", ale to
      za mało). Najpierw ty powinnas przejsc na dietę. Maliny są silnym alergenem. A
      jesteś w 100% pewna, że nie jest uczulona na kurczaka?

Kruffa
      • izulka28 do kruffa 26.01.07, 09:01
        źle napisałam,nie jadam krowizny i nie jadam najczęstszych alergenów.
        Nie jadam cytrusów,selera,orzechów,kakao,czekolady,winogron,papryki
        Nie kupuję gotowego jedzenia,wędlin,ani słodyczy.
        Ze słodyczy jadam tylko ciastka lu wiatraczki.

Nie wiem czy może uczulać kurczak,wyrzucę go z diety i zobaczę.
        Podejrzewam marchew i jabłko,bo wydaję mi się,że te czerwone policzki robią się jeszcze bardziej czerwone po ich podaniu.
        a co sądzisz o tej niestrawionej marchewce w kupce? to może być objaw uczulenia właśnie na marchew?

• kruffa Re: do kruffa 29.01.07, 06:57
          A co ty dokładnie jesz?
          Merchew odstawiłabym, bo obciąża organizm. Sporo dzieci jej nie trawi - włącznie
          z moimi. Córka marchew zaczęła jeśc w wieku 3 lat.
          Kurczaka z diety dziecka wycofałabym. Przynajmniej na razie.

Kruffa
    • monika197910 Re: Co uczula?? Pomóżcie! 26.01.07, 21:25
      zastąp może przez jakiś czas kurczaka i wieprzowinę królikiem (jest to
      niewątpliwie droga "alternatywa"). może zamiast gotowych wafli upiecz
      biszkopciki z jaj przepiórczych (jaja kurze strasznie potrafią uczulac), mąki
      kukurydzianej i brązowego cukru. robiłam takie dla mojej córki i bardzo jej
      odpowiadały (teraz ma 16 m-cy i mogę na szczęście użyc mąki pszennej, ale nadal
      na jajkach przepiórczych). no i niestety mam dla Ciebie złą wiadomośc: powinnaś
      byc na bardzo rygorystycznej diecie. zero przetworów mlecznych i mleka
      krowiego, (sojowe może uczulac, zostaje tylko kozie), zero jaj kurzych, zero
      cytrusów, słodkości ze sklepu, uwazj na maliny i porzeczki (o truskawkach nie
      wspomnę) i długo by jeszcze wymieniac.
      spróbuj podac małej oprócz jabłka i gruszki winogrona śliwki i morele (o tej
      porze roku najlepiej ze słoiczka), później banana. moja córka dobrze reagowała
      na jagody, brzoskwinie. powodzenia smile))
    • monika197910 Re: Co uczula?? Pomóżcie! 26.01.07, 21:37
      zapomniałabym bardzo istotne też to w czym pierzesz rzeczy córki.
      ja piorę wszystko w płatkach mydlanych zarówno ubranka jak i pościel. jest to
      uciążliwe ale da się zrobic.
      • izulka28 Re: Co uczula?? Pomóżcie! 26.01.07, 21:56
        Dziękuje Monika za odpowiedź.
        Ja mam taką dietę o której piszesz smilebez krowizny,nabiału,jaj,ryb i najczęstszych alergenów.
        teraz się zastanawiam z czego moja mała ma takie czerwone policzki.
        Jak ją wysypało po tym syropie to miała taką podskórną kaszkę i suche czerwone policzki.
        Teraz kaszka zeszła,ale poliki nadal czerwone i nie wiem czy alergen nadal jest w organizmie czy uczula cos nowego.
        • monika197910 Re: Co uczula?? Pomóżcie! 29.01.07, 01:23
          witam
          moja córa dostała takiej kaszki i czerwonych plam szczgólnie na twarzy po
          proszku do prania lovela. od tej pory piore w płatkach. pamiętaj że marchewka
          też może uczulac. do tej pory jak mała zje więcej marchewki to znajduje jej
          kawałki w kupce. dlatego dodaję marchewki odrobinę tylko do zupek.
          małej jak miała ok.11 m-cy przestało wysypywac na skórze uczulenie za to jak
          tylko zje coś nie tak to ma odparzoną pupę. wygląda to strasznie. kolor żywo
          czerwony, nie pozwala się nawet umyc. horror.
          powodzenia
          • izulka28 do monika 29.01.07, 08:15
            już wiem co uczula smile))
            Marchewka!!!
            nie podaję dopiero od dwóch dni i policzki są już prawie normalne!
            Aż się nie umię nadziwić ze moje dziecię takie bladziutkie smile
            Jestem szczęśliwa,że wkońcu wiem,a swoją drogą nawet bym nie pomyślała,że to marchewka...
            • ewa.z1 Re: do monika 29.01.07, 09:19
              to czym zastepujecie w zupach marchewkę? Jakoś nie potrafię wyobrazić sobie
              obiadu bez marchewki...
              • izulka28 Re: do monika 29.01.07, 09:57
                ewa.z1 napisała:

> to czym zastepujecie w zupach marchewkę? Jakoś nie potrafię wyobrazić sobie
                > obiadu bez marchewki...

bez marchewki idzie żyć smile
                wczesniej jak mi się zapomniało kupić to też gotowalam bez.
                moja alergiczka poki co je mało rzeczy,ale teraz jak już prawie nie ma zmian moge zacząc cos wprowadzać.
                Póki co ziemniak+pietruszka+brokuł,kasza jaglana,natka pietruszki,mięsko.
                Jak je to widocznie nie jest takie złe.
                z tego co wiem dziewczyny używają dyni i kalafiora
              • monika197910 Re: do monika 29.01.07, 22:22
                gotowałam np. krupniczek z kaszy jaglanej na króliku bez marchewki, zupkę z
                zielonego groszku i pietruszki z odrobiną ryżu lub kaszką kukurydzianą itp.
                wiosną na szczęście okazało się że mała może jeśc marchwkę z działki i od tej
                pory stosuję ją jako dodatek a nie jako bazę. u mojej córki jest tak troszkę
                dziwnie bo mogła jeśc np pomidorową i ogórkową i ze świeżego i kiszonego
                ogórka. gotowałam jej też sporo kabaczków oczywiście z własnej działki. ogólnie
                idzie życ bez marchewki. pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka