16.04.03, 00:02
Czy można wychowywać dziecko bez mleka? Moja córka jest silnie uczulona na
białko mleka krowiego, a nie chce pić hydrolizatów. Żyje bez mleka już 4 m-ce
(ma 2 lata i 3 mce)i ...żyje. Ale ja obawiam się długofalowych konsekwencji.
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: bez mleka 16.04.03, 09:35
      Ja też mam takie dziwne przeświadczenie, że bez mleka ani rusz. Mój mały ma
      skazę, więc mleko krowie odpada. I staram się mu zastępować je jogurtem,
      twarożkiem (bo na to uczulony nie jest), uwielbia tez mleko sojowe (takie w
      kartonie gotowe, nie w proszku 1l), do zupki dodaję trochę preparatów
      mlekozastępczych (żeby niespecjalnie było wyczuwalne w smaku, ale
      mały "przełknął"), od czasu do czasu podaję wapno w syropie i preparat
      homeopatyczny "Rexorubia" - dziewczyny polecały na edziecku.
      Ostatnio robiłam mu badania krwi - są super.
      • emska Re: bez mleka 16.04.03, 23:32
        Moja córka jest tak uczulona na białko mleka krowiego, że nawet po preparatach
        typu Lakcid czy Trilac (na bazie serwatki) dostaje śluzowej biegunki. Wszelkie
        jogurty i twarożki odpadają. Na soję jest uczulona, Sinlac też nie przeszedł, a
        hydrolizaty nawet w najmniejszej ilości dodane do ulubionych potraw nie są
        przez Zosię akceptowane. Różne są opinie na temat mleka koziego, jeden lekarz
        każe spróbować, drugi poczekać, aż alergia się wyciszy i zmniejszy się
        prawdopodobieństwo, że dziecko uczuli się również na nie. Z drugiej strony
        docierają do mnie informacje, że człowiek nie powinien właściwie spożywać mleka
        innych ssaków, że choć jest bogate w wapń, to jednak jego spożywanie powoduje
        raczej wypłukiwanie wapnia i fosforu z kości (bo zakwasza treść jelitową, którą
        potem trzeba zobojętnić solami wapnia i fosforu). Jestem tym skołowana? W
        mediach akcja "PIJ MLEKO", straszenie osteoporozą, a tu takie sprzeczności.
        • m.kszczotek Re: bez mleka 17.04.03, 10:56
          Mam ten sam problem i też córeczke Zosię lyle że nie ma jeszcze roczku. Narazie
          mleczko dostaje ode mnie z cycka wieczorem przed snem i w nocy. Chciałabym ją
          już po roczku odstawić od piersi bo ja powoli wykańczam się na diecie
          eliminacyjnej ale zastanawiam się co dalej... jak zastąpic mleko żeby nie było
          niedoborów wapnia?
          • migrys Re: bez mleka 17.04.03, 11:08
            zacznij ja juz teraz przyzwyczajac do hydrolizatow [nutramigen, bebilon
            pepti] - im pozniej tym mniejsze szanse ze dziecko zaakceptuje ich smak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka