Dodaj do ulubionych

Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia

05.02.07, 16:55
No tak może śa mamy których maluchy sa uczulone mna mąkę pszenną i mleko (ale
mleka nie wmieniam bo to juz norma. Na szczęsie to jie gluten he he. Ale
trudności jednak też są. Ponoć nie kupi sie chleba pozbawionego maki pszennej
nawet jak o tym nie piszą na etykiecie. Jak zrobić naleśniki z mąki zytniej
czy kukurydzianej co robić na sniadanie i takie tam "przyziemności"
Napiszcie jaki Macie doswiadczenia. Już troche się z tym borykam. A przeciez
moge sie poradzić.
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 05.02.07, 21:13
      Chleb można kupic, ale trzeba poszukac. Najczęściej jest na zakwasie.
      Można też upiec samemu w domu - na drożdzach.
      Co do naleśników to po prostu mieszasz maki wg uznania.
      Jakiś czas tak robiłam dla córki, wychodziły bez problemu.
      A dziecko jest tez uczulone na orkisz?

Kruffa
      • katarzynka25 Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 06.02.07, 09:48
        Co do orkiszu to niewiem ale pewnie też bo to przecież pszenica, a ona jest
        uczulona na make pszenna wiec wyobrażam sobie że na produkty z pszenicy a nie
        tylko mąkę.
        A jakie mieszasz maki ja znam żytnia, kukurydzianą, ziemniaczaną. Poprostu
        mieszasz i juz?
        • kruffa Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 06.02.07, 10:11
          Z ziemniaczanej to wyjdzie ci gniot smile
          Jest jeszcze skrobia kukurydziana, którą dodawałam do innych mąk mających mniej
          glutenu. W czasie gdy nie dawałam pszenicy miałam w domu mąki: ryżową,
          kukurydzianą, skrobię kukurydzianą, owsianą, jeczmienną, zytnią i orkiszową.
          Jest jeszcze z ciecierzycy - można nią zagęszczac sosy.
          Różnie je mieszałam - nie wszystkie na raz oczywiście smile)
          Co do orkiszu to jest to domiana pszenicy, ale bardzo stara i o innych
          właściwosciach. Czesto jest dobrze tolerowana przez osoby nie mogące pszenicy.
          Można się jednak bez niej obyc.

Kruffa
          • bruksia Re: kruffa_proszę odpowiedz 06.02.07, 17:44
            przeczytałam Twoją wypowiedź. mam prośbę uświadom mnie co do tej skrobi np.
            kukurydzianej - w jakim celu się ją dodaje. czy np. wpływa na kleistość. Bo ja
            właśnie uzywam mąki ryżowej ale w sklepie powiedzieli że się nie lepi, więc
            robię tylko placuszki. Czy możesz coś podpowiedzieć, a wiem że jesteś społeczny
            duszek smile więc dzięki
            • kruffa Re: kruffa_proszę odpowiedz 06.02.07, 19:04
              Nadaje kleistośc. Z samej mąki kukurydzianej trudno coś zrobic. Ja dodawałam
              czasami zamiast jajka. Ot tak smile)
              I o ile (tak wyszło po moich eksperymentach) mąka ziemniaczana dodana do ciastek
              bezglutenowych powodowała gniota nie do zjedzenia to ze skrobią był o wiele
              lepiej. Może zrobić naleśniki mieszając te mąki ze skrobią - same mąki i woda.
              Super są kluski zrobione z kleiku kukurydzianego, oleju i skrobi - takie leniwe
              bez sera.

Kruffa
    • katarzynka25 Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 06.02.07, 14:31
      A powiedz gdzie kupić te mąki bo ja sie nie spotkałam aż z tyloma
      • kruffa Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 06.02.07, 19:01
        W każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Kruffa
    • czar23 Re: Uczulenie na makę pszenną Macie doswiadczenia 09.02.07, 12:31
      Czesc, chcialam sie dowiedziec jakie byly objawy uczulenia na pszenice u dzieci?
      Ja sie od jakiegos czasu borykam z wysypka na buzi i raczkach u malego i biore
      pod uwage miedzy innymi pszenice. Zadnych senascji zoladkowych nie mial. Prosze
      o odpowiedz. podrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka