buba33 11.03.07, 18:55 Jakie obiadkui jedzą Wasze dzieci alergicy (Maja ma 15 m-cy i skazę). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pmjc Re: Dieta roczniaka 11.03.07, 21:34 Ja gotuję synkowi też 15 mcy brokuła i dorzucam dynię hipa, kilka łyżek ryżu i mięso z indyka. Odpowiedz Link Zgłoś
onion75 Re: Dieta roczniaka 11.03.07, 22:36 moja corka ma 11.5 miesiaca. ze sloikow je: potrawka z krolika z ziemniakami hippa, dynia z ziemniakami hippa, oprocz tego gotuje: kasze jaglana/ziemniaki/kasze kukurydziana z warzywami i jagniecina, zupki z dozwolonych warzyw zageszczone platkami jaglanymi lub kasza kukurydziana + oliwa + czasem zoltko przepiorcze jak nie daje miesa. Jak widac troche monotonnie korzystam tez z niektorych przepisow z ksiazki "moje dziecko jest na diecie", ale poki co na wiele potraw moja corka jest jeszcze za mala. Odpowiedz Link Zgłoś
mkluczak Re: Dieta roczniaka 12.03.07, 08:13 Jaś (też 15 mies) na obiad je bardzo gęstą zupkę - amarantus+burak+ziemniak+pietruszka+cebula+jagnięcina. Jest do dość monotonne, ale z wprowadzeniem czegokolwiek nowego mam duże trudności, więc zmieniam proporcje warzyw i wtedy zupka ma inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
adrianag Dieta roczniaka 12.03.07, 10:01 no cóż mój Mati (13mcy) nie może jeść glutenu, jajka, przetworów mlecznych, więc jego dieta jest uboga, ale na obiadki robię różne rzeczy np.: gotuję rosół (przedewszystkim go porcjuję z warzywami i pokrojonym drobno kurczakiem i zamrażam, zawsze wygodnie później szybko mozna wyciągnąć i robic na tej bazie różne zupy) tak więc kupuję chyba Nestle - takie "zabielacze w proszku" szpinak+ziemniak, dynia+ziemniak, raz zabielam jednym a raz drugim, wychodza takie malutkie kluseczki, albo kupuję makaron - bezglutenowy niskobiałkowy i daję z makaronem zupkę, czasem zetrę ogórka kiszonego i jest ogórkowa + ugotowany ryż, więcej marchewki i jest marchwianka + "zabielacz", z zupami jest łatwo, bo albo dodasz kaszę i wyjdzie krupniczek... a na drugie mam (też pomrożone) klopsiki : zmielony kurczak, albo kurczak z wątróbką drobiową, podaję do tego ziemniaczki, albo z mąki kukurydzianej - lane kluski, do tego gotowane warzywa : brokuły, kalafior, marchewka, kalarepka, albo gotuję kasze gryczaną dodaję warzywa gotowane + na bazie rosołku i mleka modyfikowanego (mój je bebilon pepti) robie sosik... itd. Na początku dawałam Matiemu słoiczki, ale jak wyszło że Mały ma taka alergię, zaczęłam sama gotować ( i zamrażać- zawsze wygodniej) Powodzenia w gotowaniu ) Odpowiedz Link Zgłoś