Dodaj do ulubionych

Dieta roczniaka

11.03.07, 18:55
Jakie obiadkui jedzą Wasze dzieci alergicy (Maja ma 15 m-cy i skazę).
Obserwuj wątek
    • pmjc Re: Dieta roczniaka 11.03.07, 21:34
      Ja gotuję synkowi też 15 mcy brokuła i dorzucam dynię hipa, kilka łyżek ryżu i
      mięso z indyka.
      • pw1972 Re: Dieta roczniaka 11.03.07, 22:06
        i tak codziennie?
    • onion75 Re: Dieta roczniaka 11.03.07, 22:36
      moja corka ma 11.5 miesiaca.
      ze sloikow je: potrawka z krolika z ziemniakami hippa, dynia z ziemniakami
      hippa,
      oprocz tego gotuje: kasze jaglana/ziemniaki/kasze kukurydziana z warzywami i
      jagniecina, zupki z dozwolonych warzyw zageszczone platkami jaglanymi lub kasza
      kukurydziana + oliwa + czasem zoltko przepiorcze jak nie daje miesa.
      Jak widac troche monotonnieuncertain
      korzystam tez z niektorych przepisow z ksiazki "moje dziecko jest na diecie",
      ale poki co na wiele potraw moja corka jest jeszcze za mala.
    • mkluczak Re: Dieta roczniaka 12.03.07, 08:13
      Jaś (też 15 mies) na obiad je bardzo gęstą zupkę - amarantus+burak+ziemniak+pietruszka+cebula+jagnięcina. Jest do dość monotonne, ale z wprowadzeniem czegokolwiek nowego mam duże trudności, więc zmieniam proporcje warzyw i wtedy zupka ma inny smak.
    • adrianag Dieta roczniaka 12.03.07, 10:01
      no cóż mój Mati (13mcy) nie może jeść glutenu, jajka, przetworów mlecznych,
      więc jego dieta jest uboga, ale na obiadki robię różne rzeczy np.:
      gotuję rosół (przedewszystkim go porcjuję z warzywami i pokrojonym drobno
      kurczakiem i zamrażam, zawsze wygodnie później szybko mozna wyciągnąć i robic
      na tej bazie różne zupy)
      tak więc kupuję chyba Nestle - takie "zabielacze w proszku" szpinak+ziemniak,
      dynia+ziemniak, raz zabielam jednym a raz drugim, wychodza takie malutkie
      kluseczki, albo kupuję makaron - bezglutenowy niskobiałkowy i daję z makaronem
      zupkę, czasem zetrę ogórka kiszonego i jest ogórkowa + ugotowany ryż, więcej
      marchewki i jest marchwianka + "zabielacz", z zupami jest łatwo, bo albo dodasz
      kaszę i wyjdzie krupniczek...
      a na drugie mam (też pomrożone) klopsiki : zmielony kurczak, albo kurczak z
      wątróbką drobiową, podaję do tego ziemniaczki, albo z mąki kukurydzianej - lane
      kluski, do tego gotowane warzywa : brokuły, kalafior, marchewka, kalarepka,
      albo gotuję kasze gryczaną dodaję warzywa gotowane + na bazie rosołku i mleka
      modyfikowanego (mój je bebilon pepti) robie sosik... itd.
      Na początku dawałam Matiemu słoiczki, ale jak wyszło że Mały ma taka alergię,
      zaczęłam sama gotować ( i zamrażać- zawsze wygodniej)
      Powodzenia w gotowaniu smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka