15.06.07, 11:43
jestem mamą 4,5 miesięcznego niemowlaka ze skazą białkową i uczuleniem na jajko. chciałam prosić osoby z podobnym problemem o
przykładowy jadłospis dla mnie (karmię piersią).mam jeszcze jedno pytanie za miesiąc wracam do pracy i bedę musiała wprpwadzać
małemu inne pokarmy czy robic juz to teraz czy jeszcze poczekać i jakie to mają być ilości na początek(np jabłko, czy marchewka).
Obserwuj wątek
    • agnesma1 Re: dieta 15.06.07, 11:55
      u nas jest tak, ża mój synek uczulił się na marchewkę i jabłko więc jeśli Twoje
      dziecko ma skłonności do alergii to ja bym nie ryzykowała ani z marchwią ani z
      jabłkiem bo one są silnymi alergenami. a co do mleka to najlepiej spytać
      pediatry kiedy i jak. dla Ciebie dieta - ja Ci powiem co ja jem: ryż, kasza
      gryczana, ziemniaki, buraki, wieprzowinę, indyka, wafle popkornowe i ryżowe, i
      brokuły. potrawy jakie sobie z tego komponuje są z piekarnika bądź gotowane.
    • aloiw1985 Re: dieta 15.06.07, 12:40
      absolutnie jablko i marchewka nie sa silnymi alergenami- uczulone na nie dzieci
      to tysieczny odsetek wszystkich ktore byly do tej pory ze swoimi mamami u mnie
      na wizytach.
      • kruffa Re: dieta 15.06.07, 12:45
        Akurat jeśli przejrzysz wątki matek na tym forum to zobaczysz, że marchew i
        jabłko są jednymi z częściej uczulających z grupy tych bezpiecznych.

Kruffa
        • bb225 Re: dieta 15.06.07, 12:49
          czyli nie wprowadzać nowych pokarmów.ale chyba bedę zmuszona bo wracam do pracy a wtedy synek bedzie miał 6 miesięcy to powinien już dostawać cos innego niż tylko moje mleko
          • kruffa Re: dieta 15.06.07, 12:53
            Jesli nie chcesz ściągać mleka - wprowadź mieszankę, którą szybko zastąpisz zupą.

Kruffa
    • kruffa Re: dieta 15.06.07, 12:49
      Ja bym poczekała az dziecko skończy 6 m-cy, bo ryzykujesz uczuleniem na niby
      bezpieczne produkty. Spróbowałabym (na wszelki wypadek) wprowadzić - w ilosci
      kilku łyżeczek dziennie - dziecku mieszankę mlekozastępczą - aby przyzwyczaić do
      smaku.
      Gdy zaczniesz rozszerzać dietę zacznij od kasz bezglutenowych (jaglana,
      kukurydziana, gryczana niepalona, ryż, amarantus) i warzyw - np. cukinia, dynia,
      groszek, ziemniak, szparagi itd.
      Z owocami wstrzymaj się do końca 8 m-ca, a soki lepiej wprowadzić jeszcze później.
      Kazdy produkt wprowadzasz na początku przez 7 dni, codziennie zwiększając jego
      ilość.

Kruffa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka