Dodaj do ulubionych

do mam byłych alergików

18.07.07, 09:02
Moja córcia wkrótce kończy 9 miesięcy.Jest na nutramigenie.Chciałabym
sprawdzić,czy nadal jest uczulona na mleko.Co najpierw jej podać,aby przekonać
się,czy Ola nadal źle je toleruje? Kojarzy mi sie,że powinno się zacząć od
małej łyżeczki naturalnego jogurtu,ale nie jestem pewna.CZy któraś mama mi
pomoże? Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • joasia81 Re: do mam byłych alergików 18.07.07, 09:12
      Hej jestem w podobnej sytuacji synek ma skończone 10,5 mca jest na Nutramigenie
      2 i własnie bylismy na wizycie kontrolnej, lekarka powiedziała że tzw
      dietę "wstrząsową" czy jakoś tak to się nazywa wprowadza się ja dziecko skończy
      12 mcy. Chodzi tu o podanie jogurtu, białego sera, żółtego sera i innych
      przetworów mlecznych. Mleka w ogóle to jest najtrudniej przysfajalne tylko
      przetwory mleczne. Podaje się dziecku i w ciągu 3 dni powinny pojawi(lub nie)
      jakieś reakcje i wtedy decyduje sie o kontynuacji lub zarzestaniu próby
      wprowadzania nabiału.
      My tez czekamy do roczku. Lekarka pozwoliła 1/4 gotowanego żółtka na twardo do
      zupki (nadal się nie odważyłam) i wprowadzac gluten czyli chlebek, biszkopty,
      makaronik np małe gwiazdki aby było dziecku łatwiej "pogryźć".
      Wiem że u nas maliny i banany do wysypka. Powiem szczerze wczoraj mały jadł z
      babcią pomidowróke w której była śmietana czekam na reakcje ale to nie oznacza
      ze jak nic sie nie pojawi to bedziemy jedli nabiał.
      Mogę cos jeszcze doradzić.

Pozdrowienia
    • aleksandra19811 Re: do mam byłych alergików 18.07.07, 09:13
      Produkty nabiałowe powinny byc wprowadzane po 2 , czasem po 3 roku zycia i pod
      kątrola alergologa. Po tym czasie często "organizm zapomina,że był uczulony" i
      potem toleruje. więc jak teraz podasz jogirt choć tyci tyci to zaprzepascisz te
      9 m-cy i trzeba bedzie dłużej czekac żeby ponownie podac. i pewnie jak nie
      tolerowała to teraz nadal by tak było, tylko narazasz na kolke dziecko. Masz
      całą mase różnych produktów warzywa, owoce, kasze.
      Poza tym polecam forum alergie
      • enigmatic2 Re: do mam byłych alergików 18.07.07, 10:11
        Jestem mamą dwóch alergików. Obecnie starsza już wyrosła, a jesli nie to na
        pewno wyrasta. Je już wszystko. Młodsza na Bebilonie Pepti. Ale polecam link o
        alergii i metodzie leczenia probiotykami!!!
        www.naturalnamedycyna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=121&Itemid=84#
      • bzik33 do aleksandra19811 18.07.07, 21:58
        hej! Jestem stałą bywalczynią forum Alergie-Ciebie też często tam spotykam
        smile))To co piszesz o kaszkach,owocach itd.to u nas nie taka prosta sprawa sad
        Ola jest generalnie niejadkiem,mleko pije tylko na "śpiocha" i to niewielkie
        ilości.Jak tylko dodam do mleka odrobinę kaszki,to wypluwa smoka.Kaszki na gęsto
        też są beee! Owoce? Beee! Zjada głównie zupki słoiczkowe (moich nie chce) i
        sinlac.Chciałabym jej urozmaicić diete i dlatego moje pytanie i wprowadzanie
        przetworów mlecznych. Dla alergików jest naprawdę niewielki wybór jedzonka
        sad(( Zwłaszcza gdy mieszka sie w niewielkim miasteczku smile Pozdrawiam!!!
    • brises73 Re: do mam byłych alergików 18.07.07, 22:23
      Wprowadzanie nabiału alergikowi powinno wyglądać tak: najpierw masło klarowane,
      potem masło zwykłe,następnie twaróg przetworzony (np w leniwych kluskach), potem
      twaróg zwykły, jogurt naturalny, śmietana, mleko. Każdą z rzeczy najlepiej
      testować minimum tydzień jeśli nie dłużej. To Twoja decyzja, ale tak jak radzą
      wyżej, ja bym jeszcze poczekała. Sama mam 11 miesięcznego alergika, też chudy
      ale nie jest niejadkiem - teraz, gdy sezon na warzywa - zjada mnóstwo różnych
      rzeczy. No bo w sumie ten cały nabiał to nie specjalnie urozmaici dietę Twojemu
      dziecku, mleko wcale nie jest takie odżywcze. Pozdrawiamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka