11.07.03, 08:37
Czy ktoś leczył dziecko SINGULAIRem? Co to jest? Moja mała ma początki astmy. Pozdrowionka dla mam i tat.
Obserwuj wątek
    • ehhermiona Re: singulair 11.07.03, 12:15
      Moja córka (11 lat) bierze Singulair od chyba 3 lat, w każdym razie prawie
      zaraz po wprowadzeniu tego leku. Ma on zapobiegać występowaniu ataków astmy i u
      nas jak na razie działa dobrze. Jest przezaczony dla dzieci od 6-tego roku
      życia (Syngulair 5); jest jeszcze wersja dla starszych dzieci i dorosłych -
      Singulair 10.
      smile Monika
    • km14 Re: singulair 11.07.03, 14:07
      Moi synowie również są tym leczeni. Ten lek ma bardzo dobrą opinię i chyba na
      to zasługuje.
      Mój starszy syn ma 7 lat i bierze Singulair 5mg - całkiem smaczne tabletki o
      wiśniowym smaku. Michał bierze lek od ponad dwóch lat i jak na razie (odpukać)
      problemy z dusznościami oddaliły się.
      Młodszy (3 lata) dostaje Singulair od połowy drugiego roku życia. Najpierw w
      formie granulatu (nie dopuszczony w Polsce, dostępny w UE ale tylko na
      recepty), od pewnego czasu w tabletkach. Aktualna dawka to 1/2 tabletki.
      Na rynku jest jeszcze (poza 5 i 10 mg - dawka nie zależy od wieku, tylko od
      stanu zaawansowania astmy) tabletka 4 mg, najczęściej stosowana u dzieci, ale
      Singulair 4 mg nie jest na liście leków refundowanych, co oznacza, że za
      opakowanie 28 szt trzeba zapłacić ok. 180 - 200 zł. 'Piątki' na receptę z 'P'
      kosztują niecałe 50 zł za 28 szt. Logikę tego rozwiązania oceńcie same ( i
      sami).
      Substancją czynną w Singualair jest związek nazywany Montelucast, pierwsza
      substancja niesterydowa działająca skutecznie w astmie. Nie pamiętam nazwiska
      wynalazcy, ale dostał za nią Nagrodę Nobla. Myślę, że słusznie.
      Od połowy sierpnia po raz pierwszy od kilku lat odstawiamy Singulair - aby
      tylko chłopcy dobrze to przeszli...
      Pozdrawiam i życzę wytrwałości!
      Kasia

• mamcia3 Re: singulair 11.07.03, 17:01
      Dzięki. Uspokoiłam się. Rzeczywiście Singulair4 nie jest na zniżkę, w związku z czym muszę odcinać 1/5 tabletki i resztę podawać.Moja mała ma 4 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka