nati26 24.07.03, 14:25 Dziewczyny która z Was stosuje elidel na twarz u swego maleństwa,czy pomaga oraz czym smarujecie bużkę jak wychodzicie na spacer{oczywiscie jezeli uzywacie elidel}dzieki za informacje pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia.mama.wojtusia Re: Elidel a słońce 26.07.03, 23:43 ja smaruje mojego synka elidelem,musisz koniecznie stosowac bardzo wysoki filtr na miejsca smarowane,60 albo nawet 100 bo dziecko bedzie miało plamy,mój synek ma juz kilka takich plamek za kolankami i nawet nie był wystawiamny bezposrednio na wielkie słonce tylko normalnie chodzil sobiew niezbyt upalny dzien,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jo210 Re: Elidel a słońce 09.08.03, 00:29 Dostalam te masc dla dziecka od lekarza w Stanach, ktory absolutnie nie pozwolil smarowac buzi i wychodzic na slonce. Moje dziecko ma juz odbarwienia na rekach po innych masciach, wiec doradzam Ci nie smarowac jednak twarzy. Lepiej zachowac ostroznosc, bo z odbarwieniami niestety nic juz nie mozna zrobic. Natomiast nic sie nie dzialo po elocomie, choc "dmuchajac na zimne" nie smarowalam twarzy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.mama.wojtusia Re: Elidel a słońce 09.08.03, 07:16 po elocomie tymbardziej nie mozna wychodzic na słonce,bo to silny steryd,powiedz jak to wyglada w stanach,czy twój lekarz ma jakąś rade na te plamy czy nic już nie mozna poradzic,mój synek wyglada jak salamandra plamiasta,an nogach to amm nadzieje ze jeszcze wyrosan mu ciemnie włoski i nie ebzdie tego tak wiac ale co z raczkami? Odpowiedz Link Zgłoś
jo210 Re: Elidel a słońce 10.08.03, 00:01 Niestety, niczego rewelacyjnego, zreszta trudno mi cos juz zaproponowac, wydaje sie, ze wszystko przerobilam w PL. Tu tylko elidel(gdy wyjezdzalam nie bylo go w kraju), ale zadzialal tak - w posmarowanym miejscu poprawa, w innym wysypka. Popatrz na moj liscik w innym swoim watku. Kilkalat temu gdy zorientowalam sie, ze odbarwia sie skora synka, przestalam go smarowac. Tylko wtedy gdy rozdrapal do krwi i jak najmniej. Wychodzilam na dwor, plaze, basen nie przejmujac sie gapiacymi ludzmi. lepiej zeby byl w czerwonych plamkach , bo to mimie z wiekiem (statystyczne pocieszenie), niz zeby mial na cale zycie biale plamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inez43 Re: Elidel a słońce 22.08.03, 08:58 dziewczyny, piszecie o białych plamach na skórze u dzieci po sterydach. U mojego małego dzieje się identycznie, i nie wiedziałam że to sterydy tak mocno odbarwiają! Zadałam już pytanie na forum o białe przebarwienia na skórze ale nikt nie napisał mi, że to posterydowe, tylko że może uczulenie na słońce. Przeraziłem się jak przeczytałam, że one już nie zejdą, więc czym czasami smarować, kiedy jest podrapane do krwi? co pomaga oprócz sterydów? czy elidel jest naprawdę wart swojej ceny? Odpiszcie proszę. Mój syn jest już cały w plamach białych i to rozległych a żaden z lekarzy nie powiedział nam że mamy odstawić to świństwo, chociaż i tak stosuję to sporadycznie w minimalnych ilościach.Nie bardzo stać mnie na elidel więc może jest coś innego co pomaga, ale jeśli byłby tego wart to od ust sobie odejmę i kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
jana_mama_misi Re: Elidel a słońce 22.08.03, 11:10 Inez, napisałam Ci jak to wyglada, ja Misie w tym roku od marca smaruję wyłącznie elidelem a odbarwienia i tak są. Nasza lekarka twierdzi, ze elidel nie powoduje odbarwien i chyba tak w rzeczywistości jest, bo ja smarowałam swoją twarz elidelem, opalałam ja a mimo to cera jest gładka, bez zadnych plamek. U Misi skóra wyglada inaczej, cała jest w mniejsze lub wieksze plamki, jest nierównomiernie opalona choć ja na słońce stosuje tzw. blokery. No ale skóra i tak chwyciła troche słońca. Najwiekszy kontrast jest w tych miejscach gdzie skóra ma najwieksze zmiany,tj. kostki, kolanka i nadgarstki. I wydaje mi sie, że w Misi przypadku jest to bardziej kwestia chorej skóry, ze tak to wygada, a nie smarowania elidelem. A tak poza tym to nie wyglada to az tak strasznie, ja Misi nie opalałam wcale, raczki i nózki ma lekko przyrumienione i tam to faktycznie widac, ale nie powiedziałabym że jest to szpecące. Podejrzewam ze gdyby Misia była bardziej opalona to i bardziej to byloby widac. Aha i jeszcze jedno, nasza dermatolog powiedziała ze te róznice kiedys sie wyrównaja. I ja tez tak mysle, bo w zeszłym roku Misia miała bardzo "łaciate" ramiona i przedramiona, w tym roku wydaje mi sie że jest lepiej, na rękach to tak naprawde sa tylko łatki na nadgarstkach, tam gdzie najwieksze zmiany. Pozdrawiam Jana i "łaciata" Misia Odpowiedz Link Zgłoś