Dodaj do ulubionych

Nutramigen uczula?????

16.04.08, 16:21
Witam.
Drodzy forumowicze proszę nie odsyłać mnie do opcji szukaj smile
Nasz synek ma 9 tygodni.Od 1tygodnia zycia pojawiła mu się na twarzy pierwsza wysypka - lekarze mówili że to trądzik niemowlęcy.
Po 2tygodniach przeszło mu.Nastepnie po 2tygodniach znów pojawiła mu się na twarzy wysypka która to po tygodniu zeszła na dekolt,brzuszek,nóżki,plecki - skóra zrobiła się szorstka.Wysypka - krostki łączą się w placki(tam gdzie jest pieluszka i smarowane jest maścią z odrobiną cynku jest OK)Przeszlismy na karmienie Nutramigenem od 3tygodni.Kupki małego są o konsystencji papki bez krwi,śluzu.Kolek nie ma.Śpi spokojnie.Byliśmy już u Pani Dermatolog która przepisała maść holesterolową i taka papkę na bazie wody wapiennej i cynku do smarowania buzi - nic nie pomaga.
Kapiemy w Oilatum.
Teraz moje pytanie:
1.Czy faktycznie Nutramigen też może uczulać czy w naszym wypadku to może być jakaś alergia kontaktowa.
2.Czy pies rasy YORK też może uczulać małego szkraba?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • avanitta Re: Nutramigen uczula????? 16.04.08, 17:27
      Ad 1. Nutramigen też może uczulać ale zdarza się to rzadko (dlatego jest
      napisane, że jest hipoalergiczny). Alergia kontaktowa jest całkiem możliwa (np.
      na proszek - lepiej stosować płatki mydlane).
      Ad 2. Może. Ale równie dobrze może być nosicielem pasożytów (podobnie jak Ty i
      inni domownicy), którymi może zarazić dziecko. A objawy pasożytów i alergii mogą
      być dokładnie takie same.
      • zizu1234 Re: Nutramigen uczula????? 16.04.08, 18:51
        Witam ponownie.
        Jeżeli mały po Nutra nie ma biegunki,kolek,sluzu w kupkach,nie choruje to byscie sie skłaniali w kierunku alergii kontaktowej?
        Pies był odrobaczany i jeżeli mały by był zaatakowany pasożytami to chyba by miał problemy z układem trawiennym?
        Czy obecnośc pasozytów w organizmie dziecka może objawiać się jak alergia kontaktowa?
        Prosze o odpowiedzi.
        Pozdrawiam
        • enigmatic2 Re: Nutramigen uczula????? 16.04.08, 20:10
          trzymanie w domu psa często daje skutek odwrotny, zmniejszenie skłonności do
          alergii u dzieci. Jeśli Nutramigen po 3 tyg. nie pomaga, zrobiłabym badania pod
          kątem pasożytów. Mogą być również chore jelita - zniszczone.
          Poczytaj pewną historię
          kocia-stronka.republika.pl/alergia.html
          • enigmatic2 Re: Nutramigen uczula????? 16.04.08, 20:22
            acha, dla mnie jest raczej niemożliwe by dzidzia od psa pasożytami się
            'zaraziła', jeśli nawet on takowe posiada. pamiętaj, że pasożyty zwierzęce w
            organizmie ludzkim nie dojrzewają a jedynie jaja się otorbiają - w organizmie
            rozwijają się tylko pasożyty ludzkie.
          • zizu1234 Re: Nutramigen uczula????? 16.04.08, 21:43
            Witam ponownie.
            Drożdżaki i inne grzyby,pasożyty rozwijają się w chorym układzie pokarmowym - tak mi się wydaje.Nasz mały jeszcze nie chorował,nie dostawał żadnych antybiotyków.Spytaliśmy lekarza ostatnio czy można zrobić badania na pasożyty - odpowiedź:za mały ale poczekam jeszcze kilka dni i chyba bedę zbierać kupki.Może jeszcze ktoś by coś podpowiedział smile
            Pozdrawiam
    • iza9919 Re: Nutramigen uczula????? 17.04.08, 08:35
      Nutramigen tez uczula- co prawda bardzo rzadko ale zdarza sie- mój
      synus po nim dostawal biegunek i wysypywało mu policzki
      • m_oments Re: Nutramigen uczula????? 17.04.08, 09:08
        1. w czym pierzesz ubranka? i czy wszystkich domowników w tym samym?
        pierwsze co mi się nasuneło,ze wysypka jest wszędzie poza pieluszką - to kontakt
        z ubrankami, może warto to rozważyć?
        jeśli pierzesz już w płatkach mydlanych to płucz kilkukrotnie, nie używaj
        żadnych środków zapachowych;
        czasami zdarza sie uczulenie na barwniki - mi lekarka zalecała używanie ubranek
        bawełnianych białych (niefarbowanych)- wtedy gdy nie było wiadomo co jest synkowi,
        2. oilatum czasami pogarsza skórę- wyprobowałabym inny płyn do kąpieli, inna
        oliwkę- bo może powód jest tutaj? u nas zdało egzamin herbal balneum i zwykłe
        mydełko bambino (ale jak były wysypki nie uzywałam mydła)
        2. weż pod uwage pasożyty
        3. zmień nutramigen na inne...
        nie lekcewazyłabym wysypek - po pewnym czasie zmiany się zaostrzają, szkoda
        potem ładowac w dziecko leki przeciwświądowe itd..
        trzymam kciuki żeby u Was szybko odnalazł się powód wysypeksmile
        tez mamy psa - z tego co pamiętam miałam ewentualnie sprawdzac wyjezdzając z
        dzieckiem bez psa na tydzień czy dwa do miejsca gdzie nie ma jego alergenów (np
        wykorzystac wakacje czy pojechac do babci)- czy skóra się poprawi czy nie - ale
        raczej sugestie były ze dziecko lepiej że wychowuje sie w towarzystwie psa;
        ważniejsze było pozbyc się firanek, dywanów, siedlisk kurzu (ale u nas była inna
        sytuacja - mały miał wysypki na początku głównie na buzi)
        • zizu1234 Re: Nutramigen uczula????? 17.04.08, 12:38
          Witam ponownie.
          Alergolog przypisał maśc do zrobienia w aptece (witaminy A,E,holesterol oraz maść na bazie kortyzonu i cynku)Ta drugą mamy uzywać tylko w razie zaostrzenia a pierwszą bardzo często.
          Krostki po uzyciu ciutke bledną ale dalej będziemy szukać źródła alergi i jeszcze jedno:lekarz podpowiedział aby spróbować zmienić na bebilon Pepti.Jak pisałam wcześniej Nutra uzywamy już od 3tygodni i brak poprawy a nawet jest gorzej - skóra zrobiła się bardzo szorstka.Jeszcze jedno pytanie:Czy jeżeli by było to uczulenie na białko to wysypka by się pojawiała na całym ciele - nawet tam gdzie jest pieluszka?????W tych miejscach nasz mały ma skórkę OK.
          Pozdrawiam
    • corecki Re: Nutramigen uczula????? 17.04.08, 11:18
      na czym śpi dziecko?
      najlepszy dla alergika jest zwykły materacyk piankowy.
      Zwracaj uwagę na to co jesz - nawet zwykłe herbatniki mają śladowe
      ilosci sezamu i orzechów - mocno uczula.
      To samo dotyczy płatków kukurydzianych. Nie chcę Cie straszyć ale
      mojego synka nawet uczulał zakwas w chlebie który jadłam.
      Wbrew pozorom mocno uczula drób dlatego ja zupy jadałam tylko na
      króliku bądz wieprzowinie.
      Poprawy nie oczekuj od razu - alergen w organiźmie utrzymuje sie dwa
      tygodnie.
      Mimo wszystko gowa do góry - wiem że to trudne.
      Kup zwykłą maść cholesterolową w apteca i natłuszczaj skórę
    • binkaa Re: Nutramigen uczula????? 17.04.08, 14:05
      moze pic ntramigen i byc wysypane czerwone itp
      u nas tak jest
      nie jest to wina mleka, kazde inne -reakcja ta sama
      w ogole nie widze by to reakcja na jedzenie była
      u nas po prostu tak jest -azs
      czekam na lepsze czasy
      i powoli przestaje sie przejmowac
      • zizu1234 Re: Nutramigen uczula????? 19.04.08, 15:46
        Witam ponownie.
        Od dwóch dni używamy masci przepisanych przez alergologa i
        przeszlismy na Bebilon Pepti.Skóra sie poprawiła tzn zmatowiała ale
        jeszcze jest trchę chropowata.Po ebilonie kupki są bardziej
        zbite.Może idziemy w dobrym kierunku????aby nie zapeszyć.
        Pozdrawiam
        • ap77 Re: Nutramigen uczula????? 19.04.08, 20:16
          oby tak dalej, a psy na tym etapie jeszcze nie alergizuja, pozniej moze byc
          niestety uczulonysad Tak mowila nasza dermatolog. Na poczatku glownie alergia
          pokarmowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka