Dodaj do ulubionych

Kot mi się przetłuszcza

24.02.23, 19:37
na grzbiecie. Zrobione badania, zbadane dziąsła, zeby.Wszystko w normie.
Kot zdrowy tylko się przetłuszcza na grzbiecie. Skróra zdrowa (zeskrobiny zbadane).
Nie drapie się. Tylko ma dredy na grzbiecie. Tzn normalnie nie ma, bo jak tylko zacyzna się babolić ścinamy.
Teraz zostawiłam żeby wet zobaczył jak to wygląda w pełnej okazałości.
Szamponem myć jej nie będę bo ona nie lubi. Córa ścina jej te dredy jak tylko zaczynają się robic.
Wet powiedział, że są zasypki ale koty czesto się uczulają na to i tylko można zaszkodzić.
Ktoś miał podobnie? Czy już tylko golenie grzbietu zostaje?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 19:39
      Tarczyca ok? Z krwi i na usg?
      Jakis stres, zmiany? Jak badania ok, to pokazałabym behawioryscie i przyjrzała się jedzeniu jeżeli nie je domowego (składy karm ostatnio szaleją).
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 19:44
        Badania ok. Jedzenie sprawdzone. Kot nie ma stresów, zachowuje się jak zawsze.
        Ona ma dziwną sierść. Niby zwykły czarny dachowec..ale taka jakby dłuższa. Coś jak mieszaniec dachowca z persem. Zimą to jest jedna wielka kula kłaków. Regularnie czesana.
        Wet mi powiedział, ze jak wykluczona choroba i stres i karma ok...to niektore koty tak mają.
        Ona się przetłuszcza w sumie od zawsze. Tylko teraz zimą bardziej (ale też puchata jest bardzo).
        • berdebul Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:01
          Poszłabym do dobrego groomera, niech doradzi jak takie futro pielęgnować.
          Sprawność ok i sięga żeby się umyć?
    • bei Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 19:42
      Może alergia? Testy skórne trzeba zrobić
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 19:45
        Nie bo skóra ok. Nie drapie się. nie liże jakoś specjalnie. ogólnei zachowuje się ok.
        Badania krwi książkowe.
    • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 19:47
      Znalazłam jakieś suche szampony dla kota (do wyczesywania) ale wszystkie te duper ekstra bio, naturalne...mają taki skłąd, ze od czytania ja się zaczynam drapać.
      • jednoraz0w0 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:24
        Przecież suchy szampon to skrobia, jak chcesz super bezpieczny skład to go ósmy mąką ziemniaczaną.
        Niedawno czytałam o jakimś eksperymencie na myszach którego skutkiem ubocznym było, ze zaczęły wypacać tłuszcz ale za uja nie pamietam, co oni tym myszom robili.
      • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:32
        hanusinamama napisała:

> Znalazłam jakieś suche szampony dla kota (do wyczesywania) ale wszystkie te dup
        > er ekstra bio, naturalne...mają taki skłąd, ze od czytania ja się zaczynam drap
        > ać.
        >

Jak moj poldlugowlosy kocur mial przed kastracja przetluszczajacy sie gruczol u nasady ogona, to jako suchy szampon do wyczesywania stosowalam Argile blanc, czyli biala glinke, taka spozywcza, tzn. nie tylko do maseczek, ale i do uzytku wewnetrznego. Z atestem bio. 100% kaolinu, nic szkodliwego, odtluszczala bardzo dobrze.
        • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:53
          O widzisz o to mi chodziło. Teraz jej zetne te dredy. Jak często to się stosuje. Bo rozumiem ze wciera się w sierść i wyczesuje?
          To jest dobry pomysł bo mycia nie lubi (raz mi się wytarzała w oleju po śledziach...wiem ze myecia w wodzie nie lubi)
          • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 21:00
            Ja stosowalam raz na tydzien, przy cotygodniowym czesaniu. Ale mozna i czesciej, jak zobaczysz, ze sie przetluscilo szybciej niz po tygodniu, to nie musi sie czekac, to jest nieszkodliwe (nawet polkniete, a i tak w siersci zostaje przeciez tylko sladowo, bo wiekszosc sie wyczesuje).
            Tylko patrz, zeby na opakowaniu bylo tez, ze do uzytku wewnetrznego.
            • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 14:38
              NO ja sie zastanawiam nad taką spozywczą. Bo jak mi się kot wyliże...
              • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 14:50
                Wlasnie ze wzgledu na wylizywanie specjalnie wybieralam spozywcza. Popytaj w aptekach i sklepach z ekologiczna zywnoscia. Ta jest dobra: www.mestendancesbio.com/argile/248-argile-blanche-ultraventilee-argiletz.html
    • arthwen Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:01
      Mój tak miał na ogonie, ale pomogło właśnie mycie. Tylko to norweg, nie ma poblemu z myciem, o ile nie próbuję go potem suszyć suszarką (tu jest pełna panika, chociaż spróbowałam tylko raz).
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:13
        A czym myjesz? Jak czytam skłądy szamponów to tak średnio to widzę. Te wszystkie ekstrakty z rumianku, mięty tak średnio mi się widzą.
        Jak na złość przetłuszcza się kot który wody nie lubi.
        Druga jest fanką wanny. Musze zamykać drzwi do łazienki jak się dzieci kąpią bo im do wanny włazi. Ale druga się nie przetłuszcza
        • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:17
          Ja moje dlugowlose koty kapalam w plynnym mydle marsylskim, bez zapachu.
        • arthwen Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:31
          Już nie myję, bo mu przeszło, szampon był od weta, nie pamiętam nazwy, mogę zobaczyć, czy nie mam gdzieś jeszcze tej butelki.
          • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 21:00
            Dzieki. Na teraz wypróbuje białą glinkę na sucho.
            Raz ją kąpałam jak mi się wytarzała w oleju po śledziach...było to traumatyczne i dla niej i dla mnie
            • arthwen Re: Kot mi się przetłuszcza 25.02.23, 17:12
              Nie znalazałam szamponu, sorry, nie pamiętam totalnie nazwy, bo to było 3 lata temu...
              Ale tak na przyszlość, jakbyś się jednak zdecydowała myć kota, albo była zmuszona, to pamiętaj, że woda musi być porządnie ciepła, nie gorąca, ale cieplejsza niż dla człowieka, bo kot ma wyższą temperaturę ciała i letnia woda jest dla niego zimna. A dwa - małe ciśnienie wody - koty to znoszą dużo lepiej mimo że kąpiel trwa dłużej.
              • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 14:41
                O ciepłej wodzie wiem. Kiedys sprawdzałam w jakiej kąpie się koty bo młodsza pcha się w do wanny dzieciakom. Jak im wlezie to siedzi ale one w ciepłej wodzie lubią. Jak mi raz wskoczyła to wyskoczyła za chwilę. Ja nie lubie ciepłej wody w wannie. Widać było jej zimno
                Jak na złość przetłuszcza się ta co kąpać się nie lubi.
    • jozefrobotnik Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:17
      Mój to miał jak wysiadła wątroba
    • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:20
      Ile ma lat? Nie ma nadwagi? Nie ma artretyzmu?
      Mialam taki problem z kotka, ktora byla zbyt gruba, zeby siegnac i sie umyc na grzbiecie, i ze starszym kocurem, ktorego dopadl artretyzm i nie moze siegnac, bo go bola stawy.
      Obydwojgu pomagalo regularne wyczesywanie metalowym grzebieniem (i kocura dodatkowo trymerem, zeby wyciac koltunki).
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:47
        Ona ma 7 lat. Miała nadwagę ale zeszła do pożądanej wagi. No szczuplaskiem jak za młodu nie jest ale teraz jest w normie.
        Sprawna, myje się wszędzie.
        Wyczesywane są oba koty regularnie. Lubią to.
        • chatgris01 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 21:01
          To ta glinka plus czesanie powinny pomoc.
    • kozica111 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:39
      A problem jaki poza wyglądem?
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:48
        No żaden. Ale to się robi taki kołtun. W sumie bardziej dred. Raczej zostawć tak nie można. Ja to wycinam i jest ok.
    • mysiulek08 Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:39
      wykastrowana?

moze byc z przegrzania, czyli ma za cieplo i tak pisze Chat, jesli ma problemy z siegnieciem do grzbietu to tez tak sie bedzie dzialo

tak siersc jest tez zwiastunen problemow z nerkami, test SDMA miala robiony?

karma tez moze byc za tlusta, dobrze dziala Laveta Beaphar
      • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:50
        Tak test SDMA w panelu robiony. Jest ok.
        Ona się w sumie tak przetłuszcza od młodości. Zimą się nasila ze trzeba wycinać sierść.
        Latem czesanie wystarczy
        • berdebul Re: Kot mi się przetłuszcza 25.02.23, 00:40
          Jak problem nasila się zimą, pewnie po zmianie futra, to może furminator pomoże? Mniej podszerstka, mniej dredów.
          • hanusinamama Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 14:49
            Mamy to cudo. Koty wyczesywane furminatorem i taką rękawicą.
            Zamówiłam białą glinkę. Spróbuje czesania z glinką
      • yadaxad Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 14:48
        Pomimo wykastrowania koty miały hormonalną nasadę ogona i na sucho dało się o to dbać, by skóra nie cierpiała. Ale kończyły (długie, prócz jednego) życie na guzy wątroby.
    • car_fox Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 20:48
      Kiedy go ostatnio pralas?
    • kanna Re: Kot mi się przetłuszcza 24.02.23, 21:21
      Ja do mycia psa używam albo pasku nad morzem, albo talku kosmetycznego. Obydwa świetnio odtłuszczają.
      Talk na grzbiet kota tez zadziała.
    • silenta Re: Kot mi się przetłuszcza 26.02.23, 18:53
      Czy na pewno T4 było w pakiecie badań? Bo schudnięcie i dredy może sugerować nadczynność tarczycy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka