Dodaj do ulubionych

Fliksodene a pulmicord

09.10.08, 14:59
Czym różnią się te dwa specyfiki? Alergolog zapisauje nam
fliksodene, pediatra pulmicord.
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Fliksodene a pulmicord 09.10.08, 22:10
      Przesledziłam 3 latka mojego dziecka jeżeli chodzi o chorowanie. W pierwszym roku nie chorował wcale, w drugim mial anginę ropną, ale pod koniec drugiego roku zycia pojawil sie pierwszy kaszel- zapalenie krtani. Te kaszle powtarzają się również teraz (dziecko skonczylo wlasnie 3 latka). Dokładnie te same objawy mial rok temu w tym czasie (nocne kaszle, katar) i to przez kolejne 3 miesiące. Dlatego wlasnie chcialbym się dowiedzieć, czym różnią się te dwa leki. Do alergologa chodzimy prywatnie i on twierdzi, ze nie moze na zniżkę zapisać pulmocortu, wogole alergolog nie preferuje inhalacji, w przeciwieństwie do naszej pediatry, ktora każe podawac pulmicird. Tyle, że pulmocord mamy zapisywany na gora 2 tygodnie, choba, ze dziecko nadal kaszle, wtedy dluzej. A ja czytam, ze należaloby podawac go znaczenie dluzej.Proszę o odpowiedź.
      • dorek3 Re: Fliksodene a pulmicord 10.10.08, 09:37
        Pulmicord i Flixotide to sterydy wziewne stosowane do leczenia procesów zapalnych w drogach oddechowych. Flixotide ma nieco silniejsze działanie. Obydwa leki moga być przepisywane i przez pediatrów i przez alergologów na ryczałt (musi być oznaczenie na recepcie P-przewlekła choroba). Obydwa występują w postaci rozworów do nebulizacji (inhalacji), areozoli do spejserów i dysków. U małych dzici preferuje się nebulizację, bo nie wymaga żadnej współpracy, ale generalnie dzieci przyjmują leki przez spejsery (tuba z maseczką lub ustnikiem)-3 latek sobie spokojnie poradzi.
        Leki te wykazują pełne działanie dopiero po 7-10 dniach stosowania więc szczególnie w przypadku nawaracających infekcji powinny być dłużej. O tej porze są jeszcze pleśnie więc może to przyczyna problemów? Robiliście testy?
        • alfa36 Re: Fliksodene a pulmicord 10.10.08, 11:10
          Testy mamy dopiero w grudniu. Rzeczywiście podejrzewam pleśnie, tym
          bardziej, ze synek chorował caly marzec 2008 i teraz znów (no i jak
          pisalam wrzesnien, pazdziernik listopad 2007 r). Tylko nie wiem, co
          lepsze, pulmicord czy fliksodene (z dwojga złegosad.
          • dorek3 Re: Fliksodene a pulmicord 10.10.08, 20:45
            spróbuj najpierw z pulmicortem. Jeśli zareguje to zawsze będziesz mieć silniejszy w zanadrzu. W marcu to drzewa pylą.
    • alfa36 Dawki 11.10.08, 23:09
      Jaka dawkę powinno dostawać 3 letnie dziecko, ważące 17 kg? Jak pisalam nasz pediatra zapisala nam pulmicord (125) i kazala dawac raz dziennie 2 ml, natomiast inny lekarz lazal dawac fliksodene (125) ale 2 razy po jednym psiknieciu (stwierdził, że dawka przepisana przez naszego lekarza jest za mala, poza tym lepiej podawac fliksodene niz pulmocord). Poszlismy na konsultacę, bo dziecko bardzo w nocy kaszle (5 rano) i nie widzę poprawy.
      • dorek3 Re: Dawki 12.10.08, 20:54
        dawki ustawia się raczej do stanu niż wagi;
        Mój 5 latek (17,5 kg) jako podtrzymującą ma 2 x 1 psik Flixo 125, a w zaostrzeniach podwajam. Nebulizacja to 4 x areozol.
        • alfa36 Re: Dawki 12.10.08, 23:05
          Rozumiem... W takim razie, kiedy powinnam zobaczyc poprawę stanu dziecka? Od wczoraj dajemy berudual- 20 kropli, (nie wiem, czy dobrze napisalam), fliksodene (2 razy)i cos do nosa na alergię. Mlody wlasnie przed chwilę dal koncert kaszlu. A i zapisano nam jeszcze w razie duzego charczenia mucosolvan. Nie widzialam potrzeby go dawac, bo w dzien bylo super- dziecko zdrowe, niestety, teraz jest inaczej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka