29.01.09, 15:25
hej, jestem mamą dwóch maluszków ale niestety obaj mają alergie na jedzenie i roztocza. podobno w takim wypadku powinno usunąć się z domu wszystko co przyciąga kurz,ale ostatnio spotkałam się z wykładzinami dla alergików, czy są skuteczne??? proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • farfalina Re: roztocza 29.01.09, 18:21
      ooo a gdzie takie sa?moja corka tez ma stwierdzona alergie na
      roztocza i musze sie pozbyc wykladziny,tyle tylko ze mała uwielbia
      lezec na podlodze a ma sklonnosci do do zaplenia pecherza wiec jak z
      jednego problemu wyjde to wpadam w drugi i musze znalezc jakies
      rozwiazanie
      • rybkaw Re: roztocza 29.01.09, 19:34
        Moze dajcie na podloge płytki z korka naturalnego ?Są ciepłe w
        dotyku,izoluja i łatwo je utrzymac w czystości.
      • lenama_2008 mata piankowa 30.01.09, 09:51
        farfalina napisała:

> musze sie pozbyc wykladziny,tyle tylko ze mała uwielbia
        > lezec na podlodze

polecam mate piankowa na podloge - takie puzzle, z jednej strony
        maja gladka powierzchnie, z drugiej troche chropowata - klade na
        podloge nawet w kuchni (zimne plytki) dobrze izoluja. zmywam woda.
        • farfalina Re: mata piankowa 30.01.09, 12:26
          wlasnie sie nad nimi zastanawiam tylko obawiam sie,ze moja corcie
          bedzie je ciagle ukladala i rozkladala a pupa i tak bedzie na
          podlodze
        • alalalo Re: mata piankowa 15.05.13, 12:50
          Mata piankowa jest ok, ewentualnie właśnie korek. Słyszałam też o podłogach z bambusa (wyglądających jak korek) ale nigdzie tego nie znalazłam. Na razie u nas na podłodze jest wlaśnie mata. Nasza pani Alergolog zaleciła wywalenie z domu zasłon - zastąpienie ich raczej roletami, pozbycie się koców i grubych poduch.
          Pościel mam opryskiwać takim preparatem
          alergia.med.pl/p/5/5380/nowosc-allergoff-natural-400-ml-oprysk-na-roztocza-kurz-domowy-swierzb-wszy-i-pchly-dodatek-do-prania-20-ml-gratis--srodki-na-roztocza-swierzb.html
          bo niestety w domu pojawił się też świerzb z przedszkolacrying((
          Zabawki natomiast pluszowe mam zamrażać na kilkanaście minut (giną roztocza)
          • sonka_sonka Re: mata piankowa 07.08.14, 14:54
            na aerozole trzeba uważać, bo mogą powodować podrażnienie górnych dróg oddechowych, to oczywiście indywidualna reakacja, jednemu pomaga, innemu nie smile
    • dagielka Re: roztocza 28.07.14, 12:48
      U koleżanki pomogło dopiero wyeksmitowanie dywanów i wykładzin.....
    • 4te-nor Re: roztocza 29.09.14, 14:11
      Sprawdź sobie model LS-212 Plasma, to co ja zrzucam co 2 tygodnie z płyt tego jonizatora to zgroza. Nie mogę uwierzyć że taki syf unosi się w naszym salonie. Maja go w sklepie www.mediasklep24.pl/category/jonizatory-powietrza
      • sweethour83 Re: roztocza 08.05.15, 11:49
        Czy można funkcjonować bez leków z alergią na roztocze?
        • zawszeokrokprzedastma Re: roztocza 08.05.15, 12:38
          To zależy czy zostanie wprowadzona profilaktyka antyroztoczowa w domu i czy w miejscach w których przebywa alergik nie jest narażony na "siedliska" roztoczy. Duże znaczenie ma też stopień alergii - jak duże są objawy. Mam wprowadzona profilaktykę antyroztoczowa w domu i nie wszyscy uczuleni domownicy-alergicy biorą leki na stałe.
        • ivaz Re: roztocza 09.05.15, 08:27
          Miesiąc temu zrobiłam córce (6 lat) testy, na zalecenie laryngologa, który stwierdził, że mała ma alergiczną śluzówkę, z testów wynika, że młoda ma alergie na roztocza i to w najwyższej klasie. Gdyby nie testy w życiu bym nie stwierdziła, że ona jest alergiczką, owszem ma delikatne objawy, które w ogóle jej nie przeszkadzają. Córka jeszcze nigdy w życiu nie chorowała na choroby górnych dróg oddechowych, kilka razy złapała katar, czasami drapie się po brzuszku i ma delikatną wysypkę, no i przy dłuższej jeździe samochodem mała mówi że się dusi . Nie kicha, nie ma kataru alergicznego, przez jakiś czas pociągała nosem, ale tyko wieczorem w łóżku i to wszystko.

Czy jest możliwe, że córka przy tak dużej klasie alergicznej, może mieć tak niewielkie objawy alergii, czy powtórzyć testy, bo może są błędne?
    • kruffa Re: roztocza 30.09.14, 12:50
      Z doświadczenia i po wygranej walce z roztoczami wiem iż najważniejsze są pokrowce na pościel i materace.
      Wykładzin i dywanów w domu alergika w ogóle być nie powinno lub powinny być zredukowane do minimum. Na kanapy kładłam bawełniane narzuty z Ikea, które prałam raz na 7-10 dni.
      To wystarczyło, jednak najważniejsze były pokrowce antyroztoczowe na pościel i materac.
      Alergik nie powinien stać na kanapie lub tapczaniku.

Kruffa
      • sweethour83 Re: roztocza 20.05.15, 15:47
        Rozumiem, że pościele trzeba prać w 60 st. C. A co z odzieżą?
        • zawszeokrokprzedastma Re: roztocza 26.05.15, 12:51
          Trzeba często zmieniać. Ja piorę w normalnej temperaturze 40 stopni. Ale właściwie wszystko idzie codziennie do prania. Ale co alergik to może być inaczej.
    • hester123 Re: roztocza 10.04.16, 14:31
      Na roztocza kurzu domowego polecam ACARIX do stosowania na wszelkie powierzchnie tekstylne- materace, zasłony, pluszaki, pościel itd. Tej samej marki ACARIX Wash do prania w niskich temperaturach i ACARIX Filter do odkurzaczy. Dostępne na Allegro.
    • mojaolka Re: roztocza 12.09.16, 20:20
      racja kołdry i poduszki to podstawa ja często wymieniam swoim dzieciakom, kupuję tu www.alsos.pl/k/56/koldry-antyalergiczne nie zawiodłam sie jeszcze na nich , fajne są Hollofil allerban i vitamed dla siebie i męża kupiłam z jedwabiu są fantastyczne
      • zawszeokrokprzedastma Re: roztocza 19.09.16, 12:03
        To ja ponawiam pytanie, czy jedwab jest antyroztoczowy? I w jakiej temperaturze można prac, bo jest w kilku postach odesłanie do sklepu, ale nie ma żadnej konkretnej informacji. Odesłanie od sklepu jest działaniem marketingowym, a nie informacja o tym, że kupiłam i ma faktycznie właściwości takie, a takie, o których zapewnia producent.
        • mojaolka Re: roztocza 19.09.16, 22:13
          Mam i uzytkuje nie tylko kołdrę jedwabna ale i ubranka z dermasilk jedwabne są wyśmienite polecam, pamiętajcie jedwab wogole nie kumuluje roztoczy
        • mojaolka Re: roztocza 19.09.16, 22:16
          Widzę ze jak dany komentarz nie mówi o evolone to już źle bo fundacja traci, dlaczego tylko jednego właściciela rekomendujecie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka