pajak.krzyzak Re: Tak n/t 20.02.10, 16:37 Pytalam bo niedawno kumpela uswiadomila mnie ze jej alergiczne dzieciatko za namowa lekarki je przede wszystkim indory. Nigdzie sie o tym nie mowi, nie pisze ....zawsze jest mowa o nafaszerowanym chemią, hormonami (akurat bzdura) miesie brojlerów a o indykach cisza. Chcialam tylko napisac ze ludzie nie zdaja sobie sporawy jak mieso indycze nafaszerowane jest metronizadolem. Hodowcy walą metronidazol kilogramami ( wiem bo kupuja min ode mnie i mam pojecie jak czesto i w jakich ilosciach)-inaczej ryzyko padniecia stada byłoby ogromne. Ja sama nie wezme nawet do ust miesa indyczego, nawet nie przyszłoby mi do głowy aby podac je moim psom a pediatrzy rekomenduja to miesko małym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Tak n/t 20.02.10, 20:49 pediatrzy rekomenduja tez danonki ja sie o takie rzeczy pediatry nie pytam, do swoich obowiazkow zaliczam orientowanie sie co dzieciom dawac i co w tym siedzi kurczaki akurat kupuje bio, choc drogie, czesto gesi, jagniecine, cielecine Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tak n/t 21.02.10, 19:51 > Chcialam tylko napisac ze ludzie nie zdaja sobie sporawy jak mieso > indycze nafaszerowane jest metronizadolem. A metronidazol kumuluje się w mięsie? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: czy wasi pediatrzy rekomenduja mieso indycze? 20.02.10, 18:13 Nie wiem, nie pytałam, nie radzę się pediatry w takich sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Nie. 21.02.10, 10:28 Ostatnio na bilansie 2 latka zagadałam się z moją pediatrą na temat jedzenia ogólnie,bo się pytała co młodzi jedzą-ale tak z ciekawosci. No i opowiadała właśnie o szkodliwości podawania w ilościach hurtowych mięsa z kurczaka(czyli dzień w dzień kura tyle że pod inną postacia) a zachwalała wołowinę,cielęcinę. W każdym bądź razie ja jestem typ mięsożercy i moje dzieci także.W zwiazku z tym nie preferujemy jednego rodzaju mięsa i jadamy różnorodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: czy wasi pediatrzy rekomenduja mieso indycze? 21.02.10, 21:10 Ja się pediatry o takie rzeczy nie pytam jednak zdrowy rozsądek mi podpowiada że lepszy chyba już indyk kupiony w markecie niż kurczak. Kurczaka nigdy nie kupię w zwykłym sklepie bo się brzydzę, dostają zbyt wiele antybiotyków i chowane są w chorych warunkach, w ogóle "chowane" to w tym przypadku niewłaściwie określenie, kto zna się na rzeczy wie o czym mówię... Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: czy wasi pediatrzy rekomenduja mieso indycze? 21.02.10, 21:38 nie znam się na hodowli drobiu, ale nie sądzę, by indyki miały wiele lepiej niż kurczaki czy inne gęsi... według mojej wiedzy wszystkie zwierzęta hodowlane dostają antybiotyki by nie padły hurtem... a co do wyższości czy niższości drobiu nad innym mięsem to mam słaby wybór, bo moja młodzież na woła i cielę uczulona... niby są jeszcze jagnieta i króliki, ale o ile baraninę/jagnięcinę lubię, to królika za chiny bym nie zrobiła...bo nie! moi dziadkowie mieli króliki, to penie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: czy wasi pediatrzy rekomenduja mieso indycze? 27.02.10, 01:13 Mnie zakumplowana dietetyczka mowila, że jeśli już jeść drób, to indyki właśnie. One po prostu nie chcą jeść świństwa i dlatego karmi się je lepszą paszą niż kurczaki. Oczywiście, jeśli trzeba im coś wstrzyknąć, to nie mają nic do gadania, ale przy jedzeniu są dość wybredne. A ideałem jeśli chodzi o mięso drobiowe i tak jest gęś Odpowiedz Link Zgłoś