Dodaj do ulubionych

SMACZNOŚCI!

IP: *.* 30.04.02, 16:52
Witam wszystkie mamy i nie tylko!Ponieważ zniknął mi gdzieś post z dobrymi przepisami, z którego (nota bene) często korzystałam dla wzajemnej przyjemności mojej i mojego męża, a nawet czasami naszego Hubisia, postanowiłam wyciągnąć nowy post dzieląc się z Wami moim ukochanym, na początek, risotto.Będzie to przepis na podstawowe risotto, dodatki wg własnej inwencji twórczej. My osobiście uwielbiamy je właśnie w takiej postaci z kawałkiem dobrego mięska (może być zimne).2-3 cebule i 1 ząbek czosnku drobno pokroić. 20-30 dag chudej wołowinki pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Dodać cebulę i czosnek. Wsypać 2 torebki ryżu (ok. 300g). Podgrzewać na patelni (dosyć głębokiej) przez ok. 2 min, mieszając. Pilnować, żeby się nie zbrązowił, ani nie przykleił do patelni.Teraz można zalać 1/4 szklanki wytrawnego białego wina (ja nigdy tego nie robię). Następnie dolewać małymi porcjami rosół (ok. 1 litra). Porcje takie, żeby zakrywały lekko powierzchnię ryżu. Rosół może być instant. Kiedy wlejemy ostatnią porcję bulionu gotujemy wszystko jeszcze ok. 20 min. Potrawę trzeba często mieszać, żeby ryż nie przywarł.Kiedy ryz powoli napęcznieje dodać parmezan starty na tarce i około 1/4 kostki masła pokrojonego w kostkę.Całość mieszać do roztopienia sera i masła.To podstawowy przepis.Jeśli chodzi o dodatki, to dobrze smakuje z drobiem, warzywami i grzybami.Tak jak mówiłam my lubimy podstawowe. Jest cudowne pomimo, że jest trochę czasochłonne. Ale kiedy moi mężczyźni wychodzą na dopołudniowy spacer niedzielny, ja mogę spokojnie oddać się marzeniom północno włoskim.Życzę smacznegoi obyśmy nadal wspierały się doświadczeniem ;)Iza.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka