Dodaj do ulubionych

Nowe smakowitości

IP: *.* 26.01.03, 19:26
Hej mamy nic nie pieczecie? Oto dwa przepisy na początek. Nasze ulubione. Mam nadzieję, że i Wam posmakują.Biały Puch – legumina Składniki 8 czubatych łyżek kaszy manny, 1l mleka, sól, 2 łyżki cukru, 1 paczka cukru wanilinowegoWykonanieOdlać pół szk. zimnego mleka i wymieszać w nim kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować, wlać kaszę na wrzące mleko (trzeba uważać by nie porobiły się grudki). Mieszając gotować kilka minut. Na koniec dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać. Gorące ubijać mikserem na puszystą masę. Poporcjować do pucharków.Jeśli kto lubi można dodać rodzynki, podaje się z dżemem lub sokiem owocowym. Latem można ze świeżymi owocami. My to uwielbiamy, a dla dzieci to wprost wymarzony zdrowy, smaczny i pożywny deserek mleczny.Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. SMACZNEGOJeszcze jeden fajny przepis na babeczkę, która zawsze się udaje. Przygotowuje się ją szybko i jest naprawdę bardzo dobra.BABKA HERBACIANASkładniki 25dag mąki10dag cukru10dag margaryny do pieczenia2 żółtka10dag rodzynek1szk mocnej herbaty (polecam gorąco earl gray)1łyżeczka sody oczyszczonej1łyżeczka proszku do pieczeniaotarta skórka z cytrynyszczypta soliPrzygotowanieZaparzamy herbatę, najlepiej ok. 2 szk mocnego naparu. Wrzucamy przebrane rodzynki i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną.Wlewamy stopniowo ostudzoną herbatę i nadal wyrabiamy ciasto. Jeśli dodamy 1szk herbaty ciasto wyjdzie ścisłe. Ja daję 1,5 szk wtedy baba jest bardziej puszysta, ale to kwestia gustu i smaku.Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. (piekarnik elektryczny należy wcześniej podgrzać).Babę można pokryć lukrem, polewą czy też posypać cukrem pudrem.Rada: ŚWIEŻA skórka z cytryny i herbata earl gray wspomaga niesamowicie smak tej babki. Ja jeszcze dodaję polewę cytrynową na wierzch. Ta kompozycja cytryny i herbaty fantastycznie wpływa na podniebienie moich gości. Wszyscy chwalą a Wy? Spróbujcie wykonać i napiszcie jak Wam smakowało. A może komuś nie przypadła do gustu? Czekam na opinie i życzę smacznego.Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: ZuziaZwierzchowska Re: Nowe smakowitości-do Ani IP: *.* 26.01.03, 23:01
      Witaj! Właśnie dziś w ramach niedzieli postanowiłam skorzystać z przepisu na Twoją babkę.Mniam,mniam... Dziewczyny polecam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka