barasia 07.01.09, 19:40 Czym , oprocz soli, mozna doprawic zupe, zeby uzyskac ciekawszy smak. Dotychczas stosowalam kostki bulionowe, vegete, ale tam mnostwo paskudztw, z glutaminianem na czele. Karmie piersia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andziulindzia Re: bez glutaminianu 07.01.09, 22:24 Ja do zup dodaję imbir, kurkumę, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czasem dosypię ziół (do pomidorowej bazylię, do kapuśniaku majeranek). Co mi w rękę wpadnie i co wg mojego uznania będzie pasować. Nie stosuję zbyt wielu przypraw bo uważam, że zupie smak powinny nadać warzywa jakie do niej użyłam Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: bez glutaminianu 08.01.09, 09:58 Bardzo ciekawy smak ma lubczyk, trochę jak vegeta. Kozieradka natomiast nadaje smaku jak magie. W moich zupach obowiązkowo znajdują się kurkuma i tymianek jako pierwsze, potem warzywa, kminek, ewentualnie mięsko, imbir, czosnek, cebula, sól do smaku, trochę soku z cytryny, lub zamiennie posiekana natka pietruszki, bądź bazylia, majeranek, a na koniec doprawiam pieprzem i solą. Odpowiedz Link Zgłoś
ankak0 Re: bez glutaminianu 08.01.09, 16:16 Zupy dobrze smakują przyprawione ziołami. Np. grochowa majerankiem, a buraczkowa mieszanką prowansalską, ale nie za dużo, do rosołu dodać można liście pora i selera. Zioła można kupić suszone odzielnie lub jako mieszanki, albo żywe na kuchenny parapet. Jest w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
galeriasmakosza79 Re: bez glutaminianu 29.08.13, 15:16 polecam czubryce zielona do zupy - fantastyczna bułgarska mieszanka. fajnie tez dodac pomidora z czosnkiem, bazylia i oregano - pomidor suszony, wiórki swietny tez do twarozkow probowalam tego z Galerii Smakosza.... sklepik w Łodzi, nowa hala bałucki rynek... wejscie od organizacji win i skrec w pierwsza w lewo - na samym rogu sa przyprawy.... w internecie mieli sklepik... wpisz Galeria Smakosza Łódź Odpowiedz Link Zgłoś