Dodaj do ulubionych

Logo Filharmonii

• Gość: guter geist Re: Logo Filharmonii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.03.10, 20:28
      Filharmonia, to szansa dla miasta. Teraz wiele zalezy od mieszkancow.
    • e_werty Re: Logo Filharmonii 20.03.10, 11:40

Ihre Mail wurde am 19.03.2010 um 23:33 Uhr gelesen

An nicelus@web.de

Betreff Re: logo filharmonii gorzowskiej

Gesendet 19.03.2010 01:35 Uhr

... to odpowiedź twojej skrzynki...!!!
      • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.10, 17:02
        e_werty napisał:

> ... to odpowiedź twojej skrzynki...!!!

otworzyłem, ale nie miałem czasu dokładniej się przyjrzeć. teraz też się
        śpieszę, bo jestem umówiony. później coś napiszę.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.10, 23:37
        wysłałem ci odpowiedź. ponieważ nie możesz otworzyć mojego albumu zdjęć i
        wystartować prezentacji, to wysłałem ci też poprawioną wersję mojego logo.

• e_werty Re: Logo Filharmonii 20.03.10, 23:40
          wersję mojego logo

... widzialem... wyslales na konkurs? Chcesz namiary na inne
          konkursy?
          • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.10, 00:10
            e_werty napisał:

> ... widzialem...

i co? też powiesz, że
            takich
            nut
            nie ma?

wyslales na konkurs?

nie.

> Chcesz namiary na inne konkursy?

teraz nie. chwilowo mam inne zajęcie. jak się skończy projekt przy którym
            pracuję, to kupię sobie nowy komputer i nauczę się fotoszopa. teraz nie mam na
            to czasu.

jednak gdyby był jakiś prestiżowy konkurs, ciekawy temat, mały zakres
            opracowania (tylko logo, bez dodatków), godny zaufania sąd konkursowy, to możesz
            namiary podać. czemu nie?

• Gość: Kasia Re: Logo Filharmonii IP: 77.242.227.* 21.03.10, 12:46
              >i co? też powiesz, że takich nut nie ma?

Na pięciolinii nie ma.
              • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 21.03.10, 21:22
                Kasia napisała:

> Na pięciolinii nie ma.

też zauważyłem, ale nie wiedziałem którą zlikwidować. przypuszczam, że tą górną, ale nie jestem pewien. chodzi o pomysł, a znaki nie są najistotniejsze. wszystko jedno, czy to będzie bezlinia, jednolinia, czterolinia, pięciolinia, czy sześciolinia, i jakie będą te nuty, chodzi o pomysł który można w szczegółach dopracować. oczywiście po konsultacji z ekspertem od nut. czerwona czterolinia też nie jest zła, a nawet graficznie bardzo dobra.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.10, 00:10
                Kasia napisała:

> Na pięciolinii nie ma.

zamawiasz, masz i czterolinie. mniej znaczy więcej. logo z nutami, mam na myśli w kolorze 07 i 08 czarno białe, robi się coraz lepsze.

• Gość: Kasia Re: Logo Filharmonii IP: 77.242.227.* 22.03.10, 20:06
                  Takie jest prawdziwsze, tylko jest problem, żeby to były nutki f i g. Musi być jakiś punkt odniesienia, czyli klucz. Na czterolinii używany był klucz C, naniesiony na wybranej linii wskazywał gdzie jest c. Niestety żeby to było f i g, klucz musiałby być na polu pomiędzy liniami...
                  • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 22.03.10, 20:30
                    Hey Kasia, Kasienka, Kasiulku...
                    Ja sie na tym absolutnie nie znam..
                    Ja moge sluchac Chopina, Mozarta czy Goreckiego 24 godziny na dobe z
                    usmiechem na ustach i mala wodke c coca w reku..
                    Kocham muzyke... Dla mojej duszy to gruby stek z gryla!!!( z salatka)
                    Ale jesli pokazesz mi te linie (4 czy 8...) i te ptaszki na nich...-
                    za cholere nie wiem co to jest...
                    Oddurnij mnie prosze....
                    :):):)
                    PS. Ogladalem tutaj film dokumentalny o tancerzu...
                    Tancerze oczywiscie musza byc jak muzycy niezmiernie muzykalni...
                    W tym dokumencie do tancerza przydszedl mlody kompozytor i podal
                    mu...zeszyt z zapisem jego kompozycji...Powiedzial, ze jest to
                    swietny kawalek i marzy by ten tancerz uzyl go w swoim repertuarze..
                    Tncerz wzial "zeszyt" i czytajac w zupelnej ciszy zaczal przechodzic
                    sie po sali... I powoli zaczal...tanczyc... Po chwili wywijal jalk
                    nakrecony... To bylo niesamowite: Ten tancerz "slyszal muzyke"
                    zapisana w zeszycie i improwizowal do niej...
                    Muzyke przyjal. Tanczy do niej...
                    Wspaniale co nie..A dla mnie to ptaszki na drutach telegraficznych...
                    ech...
                    :):):):):)
                    • danny_boy Re: Logo Filharmonii 22.03.10, 23:38
                      > przydszedl mlody kompozytor i podal mu...zeszyt z zapisem jego
                      > kompozycji.
                      Ciekawe co by z tego zagrał Paul McCartney :)
                      • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 23.03.10, 00:15
                        Hey danny_boy ,
                        Nie wiem,
                        To byl jednak nie muzyk a tancerz..
                        • danny_boy Re: Logo Filharmonii 23.03.10, 12:29
                          > Nie wiem,
                          A ja wiem. Nic by nie zagrał, bo McCartney nie zna nutek.
                          • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 23.03.10, 17:55
                            Hey danny_boy,
                            Powaznie???
                            To sa jaja
                            :):):):)
                    • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.10, 04:00
                      Bernard napisał:

> Ogladalem tutaj film dokumentalny o tancerzu...

może i o tobie ktoś kiedyś nakręci film dokumentalny, tak jak o lubuskim pośle. wystarczy podać zeszyt z zapisem na kogo szczekać i po chwili ujadasz jak nakręcony... to jest niesamowite!

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.10, 03:46
                    Kasia napisała:

> Takie jest prawdziwsze, tylko jest problem,
                    > żeby to były nutki f i g.
                    > Musi być jakiś punkt odniesienia, czyli klucz.
                    > Na czterolinii używany był klucz C, nanie
                    > siony na wybranej linii wskazywał gdzie jest c.
                    > Niestety żeby to było f i g, klucz
                    > musiałby być na polu pomiędzy liniami...

genialne! teraz rozumiem. klucz C jak widać tu i też tu jest przeważnie przy czwartej linii, a wiec nuta f powinna być na drugiej linii, a nuta g powinna być między drugą a trzecią linią. czy tak? wszystko nieźle się komponuje. jak narysuję z kluczem C, to pokażę. podoba mi się takie "logo dla wtajemniczonych".
                    :)

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 23.03.10, 04:04
                      Hey nicelus,
                      Tak wlasnie pisza ludzie ktorzy nie spia o 4 00 rano..
                  • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.10, 23:10
                    Kasia napisała:

> Takie jest prawdziwsze,
                    > tylko jest problem,
                    > żeby to były nutki f i g.
                    > Musi być jakiś punkt odniesienia,
                    > czyli klucz.
                    > Na czterolinii używany był klucz C, nanie
                    > siony na wybranej linii wskazywał gdzie jest c.

czy teraz jest prawidłowo?

• e_werty Re: Logo Filharmonii 03.04.10, 23:36

ziaren słowa (logoi spermatikoi)

... teraz jest prawidłowo
                      • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.10, 23:55
                        e_werty napisał:

> ziaren słowa (logoi spermatikoi)

???

• e_werty Re: Logo Filharmonii 04.04.10, 22:32
                          ziaren słowa (logoi spermatikoi)

.. wygooglaj sobie...
                          • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.10, 23:45
                            e_werty napisał:

> .. wygooglaj sobie...

wygooglowałem sobie bardzo mądry tekst. miód na moje uszy. dwa razy przeczytałem i trudno nawet coś wybrać, żeby zacytować, gdyż całość jest jednakowo istotna i piękna. może takie ogólne:

"Legenda to nie tylko baśniowy opis dokonań dawnych bohaterów - czy będą to mnisi buddyjscy, czy apostołowie i święci wschodniego Kościoła - to nie kronika życia mistyków suffijskich, czy cadyków chasydzkich, przygód „rycerzy okrągłego stołu” króla Artusa - poszukiwaczy świętego Graala. W legendzie żyje wielki impuls, który powodował owych bohaterów do czynów niezwykłych, ważnych dla całej ludzkości. Dlatego legenda chce być opowiadana i czytana. Zapomnienie o owych dokonaniach i cierpieniach to bardzo poważna choroba - amnezja. Ulegają jej nie tylko poszczególni ludzie, lecz całe narody."

"Logos jest potęgą, która jednak potrzebuje „współpracowników” w nieprzerwanym tworzeniu rzeczywistości (creatio continua). Świat idei nie jest gotowy, jest raczej nie uformowaną potężną energią, zespołem kiełków idei ( logoi spermatikoi - logosy nasienne), które do swego pełnego ukształtowania potrzebują ludzkości. Jeszcze inaczej: owe kiełki idei „chcą” być poznawane i kształtowane, „chcą” się rozwijać, „poszukują” gleby i szansy rozwoju. Jest nią ludzkość, przede wszystkim potencjalni twórcy: poeci, artyści, filozofowie, uczeni."

(Legenda i cud Polskiej Szkoły Matematycznej - Krzysztof Maurin)
                            • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 00:42
                              ponadto tekst prof. maurina przypomniał mi akurat na czasie znany napis przy wejściu do „akademii platońskiej”:

„- Niech nie wkracza tu nikt, kto nie zna geometrii (matematyki)”.

dla tych, którzy nie znają matematyki jest praca w redakcji gazety wyborczej.

moja praca konkursowa, to jeden element graficzny narysowany trzema liniami. nagrodzona praca, to 10 elementów narysowanych 40 liniami. tymczasem redaktor barański przedstawia ją, jako maksimum prostoty i maksymum redukcji.

moja praca konkursowa, to cała wielka narodowa legenda. nagrodzona praca powtarza kilka, i tak widocznych, okiennych szprosów. gdzie tu jakieś maksimum treści o którym pisze redaktor barański?

• Gość: nicelus polska szkoła matematyki ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 10:38
                                gdy mowa o polskich matematykach, to prawie każdy myśli o rozszyfrowaniu
                                enigmy.

tylko nieliczni wiedzą, że polski matematyk odkrył metodę sprawiedliwego
                                podziału tortu między więcej niż dwie osoby. ileż światowych konfliktów można by
                                uniknąć, gdyby udało się tą metodę spopularyzować.

dwie osoby mogą sprawiedliwie podzielić się tortem w bardzo prosty sposób. jedna
                                osoba kroi tort na dwie części, a druga wybiera swoją część. prawda że proste?
                                no może nie dla wszystkich. nie dla polityków z dwóch stolic tego województwa.

problem jest przy większej niż 2 liczbie osób do podziału. jednak polskiemu
                                matematykowi udało się znaleźć prostą uniwersalną metodę. szkoda tylko, że nie
                                wszystkim politykom na świecie udało się ją zrozumieć ...

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 17:41
                            e_werty napisał:

> ziaren słowa (logoi spermatikoi)

nabieram coraz większego przekonania, że miałem dobry pomysł, aby logo
                            filharmonii gorzowskiej odwoływało się do legendy...

• e_werty Re: Logo Filharmonii 05.04.10, 17:57
                              odwoływało się do legendy...

... o sprawiedliwym Tadziu!
                              • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.10, 18:26
                                e_werty napisał:

> odwoływało się do legendy...
                                >
                                > ... o sprawiedliwym Tadziu!

:) nie.

moje logo odwoływało się do mitologii narodowej.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.10, 21:36
                                  moje logo odwoływało się do mitologii narodowej i co tu dużo gadać, udało mi
                                  się. wszystko w nim zagrało. trochę ciekawi mnie czy było jakieś lepsze? pewnie
                                  nigdy się tego nie dowiem...

• Gość: Bernard Nicelus... Blagam Przestan!!! IP: 139.142.162.* 06.04.10, 21:44
                                    Hey,
                                    Ja wiem i rozumiem...
                                    Duren jestes ktory Wieczorkowui chce dorownac, a Markowi zaimponowac...
                                    Ja to rozumiem - nie jest tobie latwo...
                                    Alez do jasnej cholery..
                                    Sa limity..,.
                                    jejku...jejku...
                                    PS.Jest wiosna nicelus......
                                    Sporobuj cos o kwiatkach i psculkach napisac...
                                    • Gość: nicelus Re: Nicelus... Blagam Przestan!!! IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.10, 23:46
                                      Bernard napisał:

> Duren jestes ktory Wieczorkowui
                                      > chce dorownac, a Markowi zaimponowac...

akurat właśnie, to ty jesteś dureń, który się wypowiada na tematy, o których nie
                                      ma żadnego pojęcia. na rozgarnianiu asfaltu przed walcem może się znasz, ale w
                                      temacie logo kompromitujesz się prawie każdą wypowiedzią.

pojawiasz się ze swoją propagandą dobrego i uczciwego prezydenta wszędzie tam,
                                      gdzie przekręt czuć na kilometr. twój aktywny udział w temacie, to nieomylna
                                      oznaka przekrętu.

• Gość: nicelus saudade IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.10, 00:41
                                  od wielu już generacji portugalczycy są dumni ze swojego osobistego słowa, którego znaczenie tylko oni rozumieją. są dumni z posiadania wyrazu nieprzetłumaczalnego na inne języki. pięknie to wyraził fernando pessoas:

"Saudades, só portugueses
                                  Conseguem senti-las bem.
                                  Porque têm essa palavra
                                  para dizer que as têm."

(saudades – tylko portugalczycy
                                  są w stanie to uczucie znać.
                                  ponieważ tylko oni posiadają ten wyraz,
                                  aby właściwe dać rzeczy słowo.)

na logo filharmonii wybrałem instrument muzyczny, którego znaczenie są w stanie zrozumieć jedynie polacy. jest to powód do dumy narodowej, tak jak wyraz soudade jest powodem do dumy portugalczyków.

• e_werty Re: saudade 08.04.10, 00:53
                                    instrument muzyczny, którego znaczenie są w stanie zrozumieć jedynie
                                    polacy

... pewnie trąba!
                                    • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.10, 02:30
                                      e_werty napisał:

> ... pewnie trąba!

nie trąba.

• Gość: nicelus "koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba!" IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.10, 23:02
                                        tak zakończył gombrawicz ferdydurke...

komizmem wynikającym ze słów i sytuacji gorzowski konkurs na logo filharmonii
                                        trochę przypomina ferdydurke...

padają, na przykład, słowa "maksimum redukcji", "maksimum treści", "wyczucie"...
                                        i.t.p. a ludzie wybauszają gały i widzą w nagrodzonym logo aż 10 elementów
                                        ograniczonych 40 krawędziami, żadnych treści i kompletny brak wyczucia. tak jak
                                        nie mówi się o kąpieli w domu topielca, tak nie rysuje się logo
                                        przypominającego kratę w mieście którego prezydent ma poważne zarzuty.
                                        kolorystyka zamiast pobudzać muzyków do twórczej pracy, przypomina klepsydrę
                                        gorzowskiej muzyki. czyżby muzyka w mieście carla teike "den geist
                                        aufgegeben"
                                        (wyzionęła ducha)?

moje logo z założenia jest cholernie poważne. jest instrumentem legendą, jest
                                        symbolem narodowym, który powinien pobudzać muzyków do twórczej pracy. właśnie
                                        dlatego, pomimo, że logo zredukowałem do jednego elementu ograniczonego trzema
                                        krawędziami, przenosi ono tyle treści, że wystarczyłoby na książkę. brakowało mi
                                        jedynie wątku komicznego, do którego zaprzęgłem komisję konkursową. komisja
                                        wywiązała się z powierzonej roli znakomicie. nie ma lepszego rodzaju dramatu,
                                        niż tragikomedia. dla mnie, pełnia sukcesu.

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.10, 01:28
                                      e_werty napisał:

> ... pewnie trąba!

wygłupiacie się, czy naprawdę nie wiecie?

• Gość: Bernard Nicelus, ty jestes chory...Umyslowo IP: 139.142.162.* 09.04.10, 03:26
                                        Hey,
                                        Masz szczescie, ze to nie boli...
                                        :(
                                        • Gość: nicelus Re: Nicelus, ty jestes chory...Umyslowo IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.10, 02:02
                                          Bernard napisał:

> Masz szczescie, ze to nie boli...
                                          > :(

coś cię boli?

czyśby to, za co wieczorek poleciał?
                                          czyżby za rolę w moim happeningu???

• Gość: nicelus Re: Nicelus, ty jestes chory...Umyslowo IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.10, 02:38
                                          ja chory umysłowo?...

sądząc po pomysłach magistratu, jak na przykład kolorowy most staromiejski, dominanta, plastikowe drzewa przy staromiejskich murach, cokół fontanny z różowego granitu zamiast oryginalnego piaskowca, żałobne logo filharmonii, i.t.p. dochodzę do wniosku, że to raczej jacyś niepoczytalni artyści rządzą gorzowem...

ps. czyżby strategia obronna w procesie afery gorzowskiej?...

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.10, 23:09
                                      e_werty napisał:

> ... pewnie trąba!

nie trąba. w niedzielę rozmawiałem z mistrzem i od 15 lat nauczycielem gry na
                                      tym instrumencie. dowiedziałem się, że wychował mistrza i wicemistrza polski.
                                      mieszka w powiecie sulęcińskim.

• e_werty Re: saudade 13.04.10, 23:43
                                        A co z konkursem na logo hospicjum? Wyslaleś?
                                        • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.10, 22:13
                                          e_werty napisał:

> A co z konkursem na logo hospicjum?
                                          > Wyslaleś?

miałem dwa pomysły, ale nie wysłałem, żadnego...

uznałem, że nie są na tyle dobre, żeby warto było wysłać. zapewne będą wiele lepsze. ten mój lepszy prezentuję w albumie. możesz otworzać, czy z e-mailem wysłać? być może projekty z mojego albumu są lepsze od tego, który gorzów kupił za 300.000,- zł., ale mimo tego nie jestem z nich na tyle zadowolony, żeby brać za nie pieniądze. są dla zainteresowanych do bezpłatnego wykorzystania. można je bezpłatnie obejrzeć (Präsentation starten) i ściągnąć (Foto-Album herunterladen). jeżeli komuś pasują to podpiszę zgodę na bezpłatne wykorzystanie.

mój projekt logo filharmonii gorzowskiej, który wysłałem, to zupełnie coś innego. olśniewał nowoczesnością, miał szyk i błysk, a co najważniejsze, miał w sobie dodatkowy wymiar spirytualny. jego wybór przełamywał złe fatum ciążące nad polskim narodem. nad polakami ciąży fatum tak jak fado ciąży nad portugalczykami. jego wybór miał uczynić polaków narodem szczęśliwym, tak jak szczęśliwe są wszystkie inne narody europy, za wyjątkiem polaków i portugalczyków. byłem pewien, że fatum ciążące nad polską sprawi, że wybór padnie na coś diametralnie odmiennego. nie pomyliłem się. ja wygrałem to co zamierzałem. gorzowianie i wybrany przez nich samorząd ponieśli porażkę. nie mogło być inaczej, bo ciąży nad nimi fatum, co właśnie zamierzałem udowodnić...

ps. gdyby gorzowianie oprócz miejskiego plastyka, zmienili zdanie i jednak chcieli mój pomysł na logo filharmonii wykorzystać, to zawiadamiam, że nie jest to już możliwe. dla gorzowa nie jest już na sprzedaż. nawet za 100.000,- euro.

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.10, 00:48
                                          e_werty napisał:

nie wiedziałem nic o konkursie na logo sejmu. gdybym wiedział, to może bym coś
                                          wysłał. jak wiesz coś o nowych prestiżowych konkursach, to podaj linka.

wysłałeś coś na konkurs na logo sejmu?

• e_werty Re: saudade 16.04.10, 01:37

wysłałeś coś na konkurs na logo sejmu

... tak...wysłałeś coś na konkurs na logo sejmu
                                            ... jak na razie wygrałem jeden... :(
                                            • e_werty Re: saudade 16.04.10, 01:38
                                              konkursy graficzne...
                                              • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.10, 01:59
                                                e_werty napisał:

> konkursy graficzne...

dziękuję.

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.10, 00:50
                                          e_werty napisał:

no właśnie. czy są już wyniki?

• Gość: ja Re: saudade IP: *.chello.pl 21.04.10, 01:26
                                            Ja wygralem!
                                            • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.10, 00:48
                                              ja napisał:

> Ja wygralem!

gratuluję!

pokażesz swój pomysł?

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.10, 03:37
                                              ja napisał:

> Ja wygralem!

no pochwal się, nie daj się długo prosić.

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 27.04.10, 01:23
                                              ja napisał:

> Ja wygralem!

gdzie twoje logo?

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.10, 01:47
                                          e_werty napisał:

> A co z konkursem na logo hospicjum? Wyslaleś?

nie wysłałem, ale interesuję się wynikiem.
                                          wiesz już coś?

• e_werty Re: saudade 28.04.10, 03:14
                                            Chyba do końca miesiaca maja termin ogłoszenia...
                                            • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.10, 00:10
                                              e_werty napisał:

> Chyba do końca miesiaca maja termin ogłoszenia...

gdybyś coś wiedział to daj znać.

• e_werty Re: saudade 29.04.10, 01:59
                                                gdybyś coś wiedział to daj znać

... ja wiem - tylko nie mama prwa dawac znac

... nie mój konkurs... nie moje wyniki...
                                                • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 01:41
                                                  e_werty napisał:

> ... ja wiem - tylko nie mama prwa dawac znac
                                                  >
                                                  > ... nie mój konkurs... nie moje wyniki...

daj znać, jak będą ogłoszone wyniki.

• e_werty Re: saudade 30.04.10, 09:59
                                                    daj znać

... a co to - ja jestem informacja?

...sam se szukaj i daj znac...
                                                  • Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.10, 16:47
                                                    e_werty napisał:

> ...sam se szukaj i daj znac...

racja - jak mówią:
                                                    "umiesz liczyć, licz na siebie".

• Gość: nicelus Re: saudade IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.10, 21:03
                                                    e_werty napisał:

> ... a co to - ja jestem informacja?
                                                    >
                                                    >
                                                    > ...sam se szukaj i daj znac...

znalazłem! ... i daję znać.

• Gość: nicelus gratuluję wygranej! IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.10, 12:23
                                                    e_werty napisał:

> ... a co to - ja jestem informacja?

gratuluję wygranej!!!

a więc to już drugi twój wygrany konkurs? ...

muszę się przyznać, że po tym co zaprezentowałeś na forum, nie bardzo w ciebie wierzyłem. mam na myśli pokazany kiedyś krzyż bez jednego ramienia. wyglądał na kalekę. praca konkursowa, to zupełnie coś innego...

to nie tylko kompletny krzyż i serce.
                                                    przenosi ogrom treści. im dłużej się przyglądamy, tym więcej widzimy. u mnie największy podziw wzbudza nowatorska rezygnacja z tradycyjnego kierunku wznoszącego, który wpajają studentom. dzięki temu logo przypomina człowieka pochylającego się nad ludzkim nieszczęściem. gdyby było tradycyjnie (tj. lustrzane odbicie), byłby odwrócony plecami do czytającego. niby poste, ale nie każdy by na to wpadł. jeszcze raz gratuluję.

ps. właśnie takiego przekazu brakuje mi w logo filharmonii. jest to tylko jakiś znak graficzny. jakiś pomysł jakich wiele, który nie przenosi żadnego przesłania.

• e_werty Re: gratuluję wygranej! 13.05.10, 16:09

pokazany kiedyś krzyż bez jednego ramienia. wyglądał na kalekę.

... bo to był krzyz katyński...

... antycypowalem wydarzenia...
                                                  • Gość: nicelus Re: gratuluję wygranej! IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.10, 16:26
                                                    e_werty napisał:

> ... bo to był krzyz katyński...

katyński też pamiętam, ale nie o katyński mi chodzi.

dokładnie chodzi mi o jeden z wariantów na logo hospicjum. brakowało mu ramienia po prawej stronie. zaniast ramienia było serce wyglądające jak "buła" z opatrunku po amputacji ramienia. nie było dobre i przypuszczalnie wcale go nie wysłałeś. tylko na forum pokazałeś. ja też nie pokazałem tego, które wysłałem na konkurs logo filharmonii gorzowskiej.

• Gość: nicelus kasia pomogła mi znaleść punkt "g" IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.10, 18:08
                                                    oraz punkt "f" na czterolinii i mogłem narysować stare nuty "fg", jak inicjały filharmonii gorzowskiej. kasia dała mi klucz do zagadki starych nut. był nim klucz "c". tym sposobem wspólnie narysowaliśmy logo prezentowane w moim albumie. była to tylko taka zabawa na forum i nic poza tym. nic do wysyłania na konkurs...

natomiast projektem konkursowym wstrzeliłem się w dziesiątkę. był to nie tylko dobry pomysł, jak zapewne większość prac nadesłanych na konkurs, ale był chyba jedyny przekazujący widzowi pewną głębszą myśl.

ps. właśnie otworzyłem skrzynkę e-mailową i otrzymałem twoje projekty. już krótko odpowiedziałem. nie wiem tylko czy już dochodzą polskie znaki w e-mailach z tej poczty, bo kiedyś były z tym problemy.

• e_werty Re: kasia pomogła mi znaleść punkt "g" 13.05.10, 18:15

...poproś to pomoze ci znaleźć slownik j.polskiego...

... mniej przyjemne niz szukanie "punktu" w Kasi ale bardziej
                                                    przydatne...

p.S.

a poczta O.K.

A "logo. imaginarium" nierozstrzygniete...
                      • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.10, 16:39
                        e_werty napisał:

> ... teraz jest prawidłowo

nie możesz otworzyć?

zgodnie ze wskazówkami kasi, poprawiłem logo. dorysowałem klucz C na czwartej linii i przeniosłem na odpowiednie miejsca nutki fg. klucz sprawia poprawność, ale graficznie się źle komponuje. wyszło takie sobie...

co prawda komisja uznała logo posiadające 10 elementów do narysowania których potrzeba 40 linii, mówiące że okna mają szprosy, za logo posiadające maksimum redukcji i maksimum treści, a przecież w tym logo jest tylko 7 elementów i żeby go narysować potrzeba tylko 32 linie. jednak przenosi ono równie mało treści. pokazuje tylko zbieg okoliczności, że w muzyce są następujące po sobie nuty fg jak skrót od filharmoni gorzowskiej. to według mnie zdecydowanie zbyt mało.

wysłane przeze mnie na konkurs "muzyczne" logo składa się z jednego elementu narysowanego trzema liniami i symbolizuje praktycznie wszystko co najlepsze w polskiej historii i kulturze. mało tego, jest też elementem dramatycznej inscenizacji, która stawia komisję konkursową w tragikomicznej sytuacji. już chyba wszyscy wiedzą o jaki instrument chodzi? mam nadzieję, że wszyscy się tak dobrze bawią jak ja.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.10, 18:36
                          jednym słowem przewidziałem, że komisja konkursowa nie da szans na zgarnięcie
                          nagrody nikomu nieznanemu, więc wysłałem znakomity projekt, który postawił
                          komisje w sytuacji bez wyjścia. komisja nie miała szans ze mną wygrać.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.10, 20:54
                            dodam jeszcze, że znakomitość mojego projektu polega też na jego uniwersalności.
                            gdyby się okazało, że wśród odrzuconych projektów jest jakiś projekt lepszy od
                            mojego, to i tak mój pozostanie symbolem tego najlepszego.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.10, 03:21
            e_werty napisał:

> Chcesz namiary na inne konkursy?

zrobiłem dla hospicjum św. kamila, ale mi się niezbyt podobało i nie wysłałem. pewno będą lepsze. tego na filharmonię według wskazówek kasi, z których się czegoś nowego i ciekawego dowiedziałem, oczywiście nie miałem czasu poprawić, ale sobie wyobrażam jak mogłoby wyglądać. napisz czy możesz otworzyć te na hospicjum, czy mam wysłać e-mailem?

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 31.03.10, 04:10

Hey nicelus,
              "Dwa ogniwa" lancucha to znana z lat 70 tych forma...
              Jesli sie nie yle powstala gdzies w USA...
              Jakis pacan probowal to "sprzedac" w okresie Solidarnosci...a teraz
              ty....
              Daj sobie na "tworczosc"....bo na uspokojenie nie radze..
            • e_werty Re: Logo Filharmonii 31.03.10, 12:17
              otworzylo sie

Ciekawe... ja im wysłalem za darmo

glupio walczyć o nagrode...

... ale pewnie znajda ładniejsze... i zaplaca...
              • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.10, 21:40
                e_werty napisał:

> otworzylo sie

taki krzyż, jak zewnętrzny obrys mojego logo już pare razy widziałem.
                skojarzyłam go z czterema sercami, ale czterech nie potrafiłem narysować, tylko
                dwa. pierwsza próby była tylko z półkola. serce było ładne, ale krzyż mało
                czytelny. przedłużyłem ramiona i wyszedł taki stan zaawansowania jak na obrazku.
                trzeba by jeszcze dopracować i dobrać liternictwo, ale się zaniechałem. pomimo,
                że nic podobnego nie widziałem, to pomyślałem, że było to tak łatwe do
                skojarzenia, że na pewno nie jestem pierwszy z takim logo.

ps. widzę że używasz jakiś program z "efektami". ja tylko "prostą" wektorową
                geometrię mogę rysować i mam tylko parę krojów liter które w nim funkcjonują.

> Ciekawe... ja im wysłalem za darmo

też bym pieniędzy nie chciał, gdybym coś wymyślił, co by było warto wysłać.
                miałem jeszcze kila pomysłów, ale wszystko banalne. ten czerwony krzyż który
                noszą zakonnicy świętego kamila jest ładny sam w sobie. wystarczyłoby dodać
                kilka czarnych grubych liter i jest logo...

zrobiłem takie ćwiczenie: popielatym pismem rockwell extra bold napisałem
                majuskułą "hśk", tylko że zamiast przecinka nad "ś" dałem zwykły równoramienny
                czerwony krzyż i takie logo się wszystkim, którym pokazywałem, bardzo podobało.
                jednak później przeczytałem warunki konkursu i się okazało, że nie używają
                skrótu "hśk".

• e_werty Re: Logo Filharmonii 31.03.10, 23:33

widzę że używasz jakiś program z "efektami".

... skąd ten wniosek? - to jest rysowane w ilustratorze...

... rysunek wektorowy

ale wszystko banalne

... bo z tymi załozenaimi z regulaminu - krzyz PCK i symbbol
                  miłosierdza ogranicza mozliwości skojarzeń.
                  Sadząc z takich szczegółowych ograniczeń to pewnie konkurs ustawiony
                  pod znajomka - nieformalna premia...
                  • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.10, 22:29
                    e_werty napisał:

> ... skąd ten wniosek?

grubość linii jest zmienna. programami, którmi rysuję, jest nie do osiągnięcia. kiedyś miałem okazję wypróbować indesign. podziwiam ludzi, którzy potrafią tym rysować. przecież to trudniejsze niż chińszczyzna.

> to jest rysowane w ilustratorze...

nawet wszyscy mamy zainstalowany w komputerze w pracy, ale jeszcze do niego nie zaglądałem. w pracy nie mam na to czasu, ale jednak będę musiał się nim zainteresować.

• e_werty Re: Logo Filharmonii 01.04.10, 22:47
                      miałem okazję wypróbować indesign. podziwiam ludzi, którzy
                      potrafią tym rysować.

... ja także - bo to nie jest program do "rysowania"! To program
                      edytorski - do kompilowania plików tekstowych, zdjęc i grafiki aby
                      stworzyć jakies wydawnictwo... Rysowac mozna w nim w ograniczonym
                      zakresie - zrobić krskę, kółko prostokąt... do rysowania słuzy np.
                      Ilustrator (także Photoshop) albo CorelDraw...
                      • Gość: Bernard Czy Stalin lubil truskawki??? IP: 139.142.19.* 01.04.10, 23:15
                        Hey,
                        Tak mi przyszlo do glowy..
                        Lubil pacan czy nie lubil????
                        Wieczorek chyba wie, ale na pewno nie powie....
                        A wiec...
                        Czy lubil czy nie..
                        jesli nie lubil...to nie ma sprawy...
                        Ale jesli lubil to jak...???
                        Ze zmietana i cukrem czy moze z cukrem ale bez smietany...
                        Interesujaca sprawa..
                        :):):):):):)
                        • Gość: dzem Re: Czy Stalin lubil truskawki??? IP: *.chello.pl 01.04.10, 23:47
                          Nalogowo wpier.dalał marmolade!
                          • Gość: Bernard Re: Czy Stalin lubil truskawki??? IP: 139.142.19.* 02.04.10, 07:08
                            Hey Dzem,
                            Truskawkowa???
                            Bardzo interesujace...
                            • Gość: nicelus Re: Czy Stalin lubil truskawki??? IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.10, 14:09
                              Bernard napisał:

> Truskawkowa???

nie, z buraka cukrowego.
                              truskawek na wschód od bugu nie sadzą.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 20.03.10, 23:45
        e_werty napisał:

> ... to odpowiedź twojej skrzynki...!!!

to jest automatyczne potwierdzenie odbioru które chciałeś:

"pański mail został przeczytany dnia 19.03.2010 o godz. 23:33

do nicelus@web.de

dotyczy re: logo filharmonii gorzowskiej

wysłane dnia 19.03.2010 o godz. 01:35"
    • Gość: heheeee Re: Logo Filharmonii IP: *.chello.pl 23.03.10, 16:47
      I tak wygra Idziaszek!!!!
      • Gość: teres_szmeres Re: Logo Filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 16:40
        rany, chyba mieliscie rajce z tym ustawionym konkursem!
        Dziwny zbieg okoliczości, że wygral autor budynku...

chlip, no ale myslalam chyba w dobrym kierunku:
        www.facebook.com/photo.php?pid=175124&l=f9b9d21842&id=100000261788377
        generalnie porazka!
        • e_werty Uniewaznic konkurs! 24.03.10, 16:51
          Od nowa oglosic

... i powinien byc anonimowy - prace kodowane przez autorow a nie
          przez... jurorów! To zwykly przekret - znajomków nagrodzili!
          • Gość: Bernard Ale jaja... IP: 139.142.19.* 24.03.10, 16:58
            Hey werty,
            Twoj projekt byl okropny, ohydny i...beznadziejny.
            Ktos z komisji zlozyl wniosek by ci na rok papier i kredki zabrac za
            kare..
        • Gość: Bernard Gumka - najlepszy przyjaciel projektantow... IP: 139.142.19.* 24.03.10, 17:03
          Hey teres_szmeres,
          Rzeczywiscie...
          Gdybys spedzil(a) troche czasu z gumka, a nie olowkiem...kto wie..
          Bylas(es) na dobrej drodze..
          Zdumiewajace podobienstwo..
          Gratuluje. Myslisz jak najlepsi!!!
          PS. Czy "przypadkiem" ten zwycieski autor przxez ramie ci nie
          zagladal???
          Jaja, co nie???
    • e_werty Re: Logo Filharmonii 24.03.10, 17:09
      jedna z wersji...
      • e_werty Re: Logo Filharmonii 24.03.10, 17:16
        I ta moja praca nie byla kodowana - książka znaku była dołączone z
        nazwiskiem na okladce! O jakiej anonimowosci mowa? laureat byl znany
        od chwili ogłoszenia konkursu!
        • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 24.03.10, 17:27
          Hey werty,
          Przegrywac nie umiesz..
          he he he
          I to sa jaja
          • e_werty Re: Logo Filharmonii 24.03.10, 17:31
            Przegrywac nie umiesz..

... przeciez nie spierd... do Kanady...
            • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 24.03.10, 17:34
              Hey werty,
              Jak npisalem: Nie umiesz przegrywac..
              :):):):):):)
              PS. Masz jakies pomysly na nazwe ulicy przy CEA?
              Bedzie konkurs...
              he he he he he
              • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.10, 21:16
                Bernard napisał:

> Masz jakies pomysly na nazwe ulicy przy CEA?
                > Bedzie konkurs...

może ul. skazańców?

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 24.03.10, 17:32
        Hey werty,
        Ta pomaranczowa kropka wykonczyla twoj "projekt"..
        he he he
        I to sa jaja
        PS. Popatrz na zwycieski projekt i na swoj....
        Gdzie lezy roznica?
        Projektowanie "logo" to jak szukanie najmniejszego wspolnego
        mianownika...
        On znalazl a ty nawet nie zaczales szukac.
        • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.10, 21:08
          Bernard napisał:

> Hey werty,
          > Ta pomaranczowa kropka wykonczyla twoj "projekt"..
          > he he he
          > I to sa jaja

ta kropka to punkt, do którego należało projekt sprowadzić, aby logo było piękne
          i rozpoznawalne, jak flaga japońska.
          ;)

> Projektowanie "logo" to jak szukanie
          > najmniejszego wspolnego mianownika...

dlatego krata wygrała?

• Gość: login_t Re: Logo Filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 22:33
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Projektowanie "logo" to jak szukanie najmniejszego wspolnego
          > mianownika...

Niesłychane, Benio, Ty myślisz!!!

WYKRYTO FUNKCJE MÓZGU U BENIA!!!
          • e_werty Re: Logo Filharmonii 24.03.10, 23:50
            WYKRYTO FUNKCJE MÓZGU U BENIA!!!

... pomylka - to nie mózg Benia a "Czerwonego kojota" ktory
            przechodzil w poblizu!
          • Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 25.03.10, 00:02
            Hey login,
            A ty co taki "rozweselony"...?
            Nie startowales w konkursie..- to widac.
            he he he he
            • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.10, 02:52
              Bernard napisał:

> A ty co taki "rozweselony"...?

może po stylu rozpoznał projektanta,
              który jego płot projektował?

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 25.03.10, 04:18
                Hey nicelus,
                Ten facen z glodyu nie umrze...
                Dobry jest co nie?
                he he he he he he
                PS. Musi nie PiSowiec...he he he he
                • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.10, 20:37
                  Bernard napisał:

> Dobry jest co nie?

dobry, ale ja lepszy.

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 25.03.10, 21:52
                    Hey nicelus,
                    Oczywiscie........
                    • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.10, 22:48
                      Bernard napisał:

> Oczywiscie........

gdzie mają wisieć, jak logo nieciekawe?
                      nie ma na czym oka zawiesić...

będzie jakaś wystawa pozostałych?
                      albo prezentacja w internecie.
                      chyba nie wszystkie jednakowe były?
                      na pewno było jakieś dobre i oryginalne.
                      oprócz mojego oczy wiście.

• Gość: Bernard Re: Logo Filharmonii IP: 139.142.19.* 26.03.10, 03:01
                        Hey nicelus,
                        Pomysl niezly, ale...
                        Jesli wezmie sie pod uwage, ze komisja decydowala...nie widze powodu
                        dawania nicelusom i innym powodu do glupiego pyszczenia...
                        Bo przeciesz pyszczylbys ze inne byly lepsze..
                        To jest opewne nawet bez ich ogladania...
                        Ty zawsze i wszystko krytykujesz...
                        Nie ma sensu.
                        Decyzja podjeta..
                        Sprawa zamknieta.
                        Mamy logo.
                        • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 26.03.10, 23:41
                          Bernard napisał:

> Sprawa zamknieta.

nie byłbym taki pewien...

> Mamy logo.

kto ma? magistrat ma. urzędnicy wybrali sobie logo, a być może w przyszłości
                          gorzowscy filharmonicy zechcą wybraóć swoje logo. dlatego magistrat, jeżeli
                          naprawdę, jak twierdzi, ma na uwadze dobro publiczne, nie powinien niszczyć prac
                          konkursowych.

• e_werty Re: Logo Filharmonii 27.03.10, 00:23
                            nie powinien niszczyć prac konkursowych.

... zniszcza - napisali w piecio punktowej odpowiedzi (nie na temat)

"...Zgodnie z punktem VI. 5 Regulaminu Konkursu – Miasto nie zwraca
                            nadesłanych prac..."

... a to oznacza ze prace zostana zniszczone! Bo po co by była ta
                            uwaga? Nikt nie robił zarzutow na ten temat!!! Zostawili sobie
                            furtke aby zniszczyc dokumentacje konkursu!

odpowiedz magistratu
                            • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.10, 00:52
                              e_werty napisał:

> odpowiedz magistratu

napisali nic nie mówiące frazesy... jak to urzędnicy. wybrać najlepsze logo nie potrafią, ale tak mądrze pisać, aby nic nie napisać to znakomicie potrafią.

może ktoś, może gorzów24.pl, powinien założyć niezależną stronę na której wszyscy mogliby zaprezentować swoje wysłane projekty, i nie tylko wysłane, żeby gorzowscy filharmonicy mogli sobie wybrać jakieś piękne logo...

przecież to jest skandal, żeby urzędasy wybierały ludziom sztuki logo.

• Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.10, 13:11
                                co tu się dziwić konkursowi na logo. w gorzowie występują prawie wyłącznie niesamowite przypadki.

inwestycje finansowane i kontrolowane przez unię europejską były wykonywane w terminie bez aneksów do umowy, natomiast inwestycje wykonywane za pieniądze gorzowian, były wykonywane po terminie, ale bez kar umownych, co uzasadniano aneksami do umów. cała seria niesamowitych przypadków!
                                ;)

• e_werty Pudrowanie przekrętu??? 27.03.10, 14:32
                                  Bralem udział w konkursie na projekt logo Filharmonii. Prace
                                  wysłałem dwa dni po ogłoszeniu przez Prezydenta. Dopiero po kilku
                                  dniach – w skutek moich wątpliwości wyrażonych w e-mailu do
                                  organizatorów – na stronie Konkursu zamieszczono rysunki foteli
                                  widowni – jak mówił regulamin „obligatoryjny elementu projektu”!
                                  Moje wątpliwości wzbudziła wysokość nagrody – nie podano czy jest to
                                  kwota netto czy brutto (co przy wysokości nagrody jest dość istotna
                                  różnicą).
                                  Nie było mowy o kodowaniu prac przez autorów. Jednak moja pierwsza
                                  prace zakodowałem – wiedząc z doświadczenia że jest to wymóg
                                  poważnych konkursów – a za takowy uważałem konkurs w którym nagroda
                                  jest tak wysoka! Najwyższa z aktualnie ogłoszonych konkursów w
                                  Polsce!
                                  W chwili gdy zamieszczono rysunek „foteli widowni” napisałem do Pani
                                  Paciorek z pytaniem jak mam uzupełnić brakujące elementy. Pani
                                  enigmatycznie odpisała że jest regulamin konkursu! Pominąwszy
                                  milczeniem braki danych.
                                  Wysłałem jeszcze dwa projekty – nie kodując prac .
                                  Nie chce wdawać się w ocenę merytoryczna projektów – nagrodzone logo
                                  jest znakiem budynku w którym mieścić się ma Filharmonia. Nie jest
                                  to logo Filharmonii!
                                  No i kontrowersję, a nawet podejrzenie o oszustwo budzi osoba
                                  laureata. Wszak jest projektantem Budynku!
                                  W specyfikacji z roku 2006 dotyczącej projektu budowy GCEA jest mowa
                                  o stworzeniu logo planowanej szkoły i Filharmonii! Czy takie logo
                                  powstało? Jeżeli nie – to Miasto zapłaciło (?) za niekompletną
                                  dokumentację – skoro ogłasza konkurs na coś co powinno się zawierać
                                  w zakupionym projekcie!
                                  Zastanowila mnie klauzula Prezydenta:
                                  Nagroda będzie płatna w ramach zadania inwestycyjnego pn.: „
                                  Budowa Centrum Edukacji Artystycznej – Filharmonia Gorzowska”
                                  Dz.921, Rozdz. 92113 § 6050.
                                  Co to oznacza i dlaczego
                                  zamieszczono to w Regulaminie? Skoro pominięto zastrzeżenie o
                                  kodowaniu prac – co wydaje się istotniejszym szczegółem Regulaminu
                                  niż sposób pozyskania pieniędzy na nagrodę. Chyba ze chodziło o
                                  uwiarygodnienie („wypranie” kasy?) pozyskanych funduszy na – moim
                                  zdaniem – za wysokiej nagrody.
                                  Magistrat na stronie Miasta ustosunkował się do zarzutów. Jednak te
                                  wyjaśnienia nie wyjaśniają niczego! Zapowiadano ze oświadczenie
                                  będzie konsultowane z prawnikiem! Nie widać udziału prawnika!!! Z
                                  zamieszczonego na stronie efektu wynika jedynie ze Wysoka komisja
                                  kodowała sobie prace z zamkniętymi oczami! Czy istnieje lista tych
                                  kodów? No bo konieczne było ich zidentyfikowanie! Jak to zrobiono
                                  nie sporządzając listy uczestników konkursu?
                                  Konkurs był ustawiony pod laureata. Który czekał w okolicy –
                                  przygotowany na okoliczność wygranej – z prezentacją! No i chyba
                                  była to prezentacja z roku 2006?
                                  Specyfikacja
                                  projektu GCEA
                                  Sprzedana po raz drugi?
                                  Pozostałe punkty wyjaśnienia to bzdura – cytowanie punktów
                                  regulaminu niczego nie wyjaśnia! A nawet w podstępny sposób
                                  usiłuje zniszczyć dowody rzeczowe! „…Zgodnie z punktem VI. 5
                                  Regulaminu Konkursu – Miasto nie zwraca nadesłanych prac.”
                                  – czy
                                  z tego wynika że prace i dokumenty zostaną zniszczone? Końce w wode?
                                  Dlatego wnoszę o zabezpieczenie powyższych dokumentów! Komisja
                                  twierdzi ze nie widzi powodu aby miała oszukiwać! Możliwe ze powód
                                  jest zaszyty w tych dokumentach pokonkursowych?
                                  Dlatego wnoszę o unieważnienie z powodów proceduralnych konkursu na
                                  logo/logotyp Filharmonii gorzowskiej i ponowne jego ogłoszenie
                                  • Gość: nicelus Re: Pudrowanie przekrętu??? IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.10, 16:00
                                    e_werty napisał:

> Nie było mowy o kodowaniu prac przez autorów.

może komsja konkursowa postanowiła samodzielnie prace zakodować, żeby nie pomylić projektów? może się bali, że wygra ten który nie powinien? przecież ten który nie wygrał jest łudząco podobny do tego który wygrał, tylko jest od niego dużo ciekawszy i lepszy warsztatowo. ciekawe jest też to, że jak kodowali, to udział autora projektu budynku ich nie zdziwił.

> Chyba ze chodziło o uwiarygodnienie („wypranie” kasy?)
                                    > pozyskanych funduszy na – moim zdaniem – za wysokiej nagrody.

wysokość nagrody na to wskazuje...

> – na stronie Konkursu zamieszczono rysunki foteli widowni
                                    > – jak mówił regulamin „obligatoryjny elementu projektu̶ 1;!

to mogło wyniknąć ze zwykłego niechlujstwa. moim zdaniem oprócz kodowania, istotne są jeszcze dwa aspekty sprawy:

1. pani stolarska z komisji przy okazji relacjonowania zaskoczenia, że wygrał autor projektu budynku, wyraziła opinie, że autor projektu najlepiej czuje budynek. również plastyk miejski opowiada teraz też o konkursie logo obiektu. czyli wyraźnie chodziło o logo dla budynku, a nie "logo filharmonii gorzowskiej" - jak zapisano w warunkach konkursu. przecież filharmonia to przede wszystkim muzyka i filharmonicy. na pierwszym planie jest muzyka, koncerty, dyrygent, soliści, muzycy, rola oświatowa, instrumenty muzyczne, a dopiero na samym końcu budynek filharmonii.

2. jako pierwsze kryterium oceny projektów, regulamin wymieniał oryginalność, a tymczasem najmniej oryginalnym pomysłem jest narysowanie jakiejś reminiscencji wyglądu budynku. wiem, że jest diabelnie trudno wymyślić coś oryginalnego, więc jestem przekonany, że zdecydowana większość uczestników poszła na taką taką mało oryginalną łatwiznę, ale nie wiem dlaczego komisja przyznała nagrodę wbrew własnemu regulaminowi?

• pyssa Re: Pudrowanie przekrętu??? 27.03.10, 16:16
                                      nie wiem dlaczego komisja przyznała nagrodę wbrew własnemu
                                      regulaminowi?
                                      ... czy laureat urzadził fete? Czy podział łupow
                                      nastapi w chwili dogodniejszej? Gdzy będzie sie zamykac
                                      inwestycje "Filharmonia gorzowska"???
                                      • Gość: Bernard Pyssa przegrywac nie umie... IP: 139.142.19.* 27.03.10, 16:44
                                        Hey pussa,
                                        Wbij sobie wreszcie do glowy ze w kazdym wspolzawodnictwie ktos musi
                                        wygrac i ktos musi przegrac..
                                        Ty przegrales.
                                        Mozesz mieszac ile chcesz lecz faktem jest, ze wybrano inny projekt.
                                        Zwycieski projekt wybierali ludzie..i im nie twoj ale inny
                                        najbardziej sie spodobal..
                                        Pokaz choc odrobine klasy i zaakceptuj wynik konkursu...
                                        Widzisz, nikt niczego zlego nie zrobil i tylko ty na wariata
                                        wyjdziesz..
                                        Warto?
                                        Tak sobie "dobrego imienia" w swiecie "projektantow logo" nie
                                        wyrobisz...
                                        • Gość: henio Re: Pyssa przegrywac nie umie... IP: *.chello.pl 27.03.10, 18:38
                                          Zastanawia mnie postac Bernarda! Pajac ze zdaniem autorytetu na
                                          kazdy temat. Myślę ze na tym etapie nie wazne jest kto wygral.
                                          Istota rzeczy jest spór o uczciwośc Magistratu.
                                          • Gość: nicelus Re: ... postac Bernarda! IP: *.dip.t-dialin.net 28.03.10, 22:59
                                            henio napisał:

> Pajac ze zdaniem autorytetu na
                                            > kazdy temat.

upodobnia się do swojego idola.

• Gość: Bernard Re: ... postac Bernarda! IP: 139.142.19.* 29.03.10, 09:47
                                              Hey nicelus,
                                              Nie przesadzaj...
                                              Ja jestem wysoki i cholernie przystojny..
                                              A Tadek, Tadek musi pare kilo zrzucic..
                                              he he he
                                              I to sa jaja
                                              PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
                                              • Gość: nicelus Re: i to są jaja! IP: *.dip.t-dialin.net 29.03.10, 21:33
                                                Bernard napisał:

> A Tadek, Tadek musi pare kilo zrzucic..

może być ciężko przy siedzącym trybie życia.

• Gość: Bernard Re: i to są jaja! IP: 139.142.19.* 29.03.10, 22:23
                                                  Hey nicelus,
                                                  Sie nie martw..
                                                  • Gość: nicelus Re: i to są jaja! IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.10, 21:42
                                                    Bernard napisał:

> :):):):)

mówię poważnie.
                                                    jak ktoś siedzi, to tyje.

• Gość: Bernard Re: i to są jaja! IP: 139.142.19.* 31.03.10, 04:26
                                                    Hey nicelus,
                                                    A ty grubasku...
                                                    :):L):):)
                                                    he he he he he he
                                                    i to sa jaja
                                                  • Gość: nicelus Re: i to są jaja! IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 16:44
                                                    Bernard napisał:

> Hey nicelus,
                                                    > A ty grubasku...

ja nie siedziałem,
                                                    więc nie przytyłem.

• Gość: nicelus Re: i to są jaja! IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.10, 04:39
                                                    Bernard napisał:

> Hey nicelus,
                                                    > Sie nie martw..
                                                    > :):):):)

nie ja mam zmartwienie...
                                                    i to są jaja!

• Gość: Bernard Re: Pyssa przegrywac nie umie... IP: 139.142.19.* 29.03.10, 09:45
                                            Hey henio,
                                            Prokurator. - to jest odpowiedz dla kazdego kto pieprzy o
                                            popelnionym "przestepstwie"..
                                            Wiesz ze wielu z nich tylko czeka na jakies "doniesienioe"...
                                            Wiesz takze ze Magistrat to ulubiony cel atakow wielu forumowiczow..
                                            Nie ma znaczenia jaka decyzja bedzie podjeta - beda podnosic larum...
                                            Taki ich sport..Tak sie bawia...
                                  • Gość: nicelus Re: Pudrowanie przekrętu??? IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 17:49
                                    e_werty napisał:

> Chyba ze chodziło o uwiarygodnienie
                                    > („wypranie” kasy?) pozyskanych funduszy na –
                                    > moim zdaniem – za wysokiej nagrody.

nie znałem polskich realiów, ale teraz, po dwukrotnie mniejszej wysokości nagrody w prestiżowym konkursie na logo sejmu rp w którego jury zasiadają takie prominenckie osoby, widzę że coś tu nie tak. jeżeli to nie jest pralnia pieniędzy, to przynajmniej wyjątkowo daleko posunięta niegospodarność publicznymi pieniędzmi. warto przypomnieć, że to też jest prawem karane przestępstwo. teraz i ja widzę, że logo filharmonii jest wielokrotnie przepłacone.

• Gość: nicelus wygranych jest dwóch :) IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.10, 19:28
                  Bernard napisał:

> Dobry jest co nie?

jeżeli to co pokazał nie jest plagiatem, to przyznam, że facet stara się być
                  dobrym w kierunku zwanym minimalizmem. tylko, że preferowany kiedyś przez
                  komunistów minimalizm, obecnie, podobnie jak komunizm, stał się przeżytkiem.

moim konceptualizmem z elementami fluxusu i happeningu okazałem się od niego
                  wiele lepszy i to mi wystarcza. pokonałem komisję i dlatego mogę powiedzieć, że
                  wygrałem ten konkurs. pokonanie komisji konkursowej było moim celem. wygranie 10
                  tyś. nie było moim celem. wręcz przeciwnie. gdyby mi dali te 10 tyś. to
                  zepsuliby moją kreację artystyczną. od początku wiedziałem, że bez znajomości w
                  magistracie nie mam szans, więc w mojej instalacji nie przewidywałem tego.
                  jestem bardzo z siebie zadowolony.

a on? on tylko wygrał 10 tyś. gratuluje jemu, gdyż pewnie to było jego celem.

• Gość: Bernard Logo a komunizm... IP: 139.142.19.* 03.04.10, 04:58
                    Hey nicelus,
                    'Kto projektowal "logo" dla tych wszystkich komunistycznych
                    oprganizacji, instytucji i w ogole...
                    Czy byly konkursy?
                    Skad sie wzielo takie "loga" jak PZPR, ZMS, Kolko wedkarskie, Kolo
                    Lowieckie, Klub Mlodziezy Katolickiej....i takie inne..
                    Jak to zrobili?
                    Ty taki ekspert od komuny...
                    Czy tez byly spory , walki i oskarzenia o korupcje???
                    Umadrzyj mnie..
                    Prosze..
                    PS. I to sa jaja
                    • Gość: nicelus Re: Logo a komunizm... IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.10, 09:48
                      Bernard napisał:

> Hey nicelus,
                      > 'Kto projektowal "logo"
                      > dla tych wszystkich komunistycznych
                      > oprganizacji, instytucji i w ogole...

jędrzejczaka zapytaj. on był sekretarzem miejskim pzpr, powinien wiedzieć.

> Jak to zrobili?

pewnie podobnie, jak na logo filharmonii gorzowskiej, tylko wtedy ludzie się bali protestować.

> Umadrzyj mnie..

jak to technicznie robili nie wiem, bo nie byłem przy korycie. jednak po efektach znam upodobania. najpierw był powierzchownie solidny i ozdobny socrealizm, a gdy pieniędzy zaczynało brakować, powodzenie zyskał minimalizm.

• zawilski.alfred Re: Logo Filharmonii 27.03.10, 19:13
      Logo mi sie podba! Co prawda mozna je jeszcze bardziej uprościc -
      zostawic jedna kreskę. A jeszcze lepiej kropke - wszak na poczatku
      była kropka a potem BIG BANG...
      • Gość: nicelus Re: Logo Filharmonii IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.10, 20:05
        zawilski.alfred napisał:

> Logo mi sie podba! Co prawda mozna je jeszcze bardziej uprościc -
        > zostawic jedna kreskę. A jeszcze lepiej kropke - wszak na poczatku
        > była kropka a potem BIG BANG...

może trzeba postawić kropkę nad i?
        ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka