Dodaj do ulubionych

Kolekcje dizajnu

12.09.25, 21:19
weekend.gazeta.pl/weekend/7,194795,32207135,chce-sprzedac-to-pani-bo-wiem-ze-kocha-pani-porcelane-i-ze.html
Książki raczej nie kupię, ale podoba mi się zdanie o budowaniu domu na ekspozycję kolekcji.

Bardzo lubię naczynia stołowe, ale nie mam ani specjalistycznych kolekcji ani nie jestem przywiązana do porcelany. Ale bardzo nie lubię dostawac w prezencie, bo mój gust łazi własnymi ściezkami. Jedyną podkolekcję, która jestem w stanie nazwać to naczynia firmowe, kawiarniane, z logo kawiarnii.

Ale z powodów jak wyżej (nie wybuduję domu) ograniczam się do serwantki. Poza paroma sztukami nie mam pojęcia czy mają jaką wartość materialną teraz (raczej nie) a czy kiedyś to nie wiadomo.

Trudno mi sobie radzić z ofertę pięknych naczyń big_grin
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Kolekcje dizajnu 12.09.25, 21:51
      Widziałam ten artykuł i mam książkę w polubionych na Allegro. Być może kupię smile
      • mocca25 Re: Kolekcje dizajnu 12.09.25, 22:12
        Ty mi się kojarzysz z jakimiś fikuśnymi miseczkami azjatyckimi
        • heca007 Re: Kolekcje dizajnu 12.09.25, 22:44
          big_grin Naprawdę? No mam komplet do herbaty przywieziony z Tajawanu. I używamy go. Po roku nadal cholernie mi się podoba.
          • mocca25 Re: Kolekcje dizajnu 13.09.25, 07:46
            Może kiedyś wkleiłaś jakieś zdjęcie.smile
    • skat_0 Re: Kolekcje dizajnu 13.09.25, 20:54
      Czytałam artykuł, na fotce witryny z ikea a w nich porcelana warta pewnie setki tysięcy 😊, obserwuję grupy kolekcjonerskie,
      Tez zbieram sobie filiżaneczki różne, fajne uczucie jak się odkryje, że skorupka za ok 10 zea z targu staroci ma ponad 100 lat.
      • mocca25 Re: Kolekcje dizajnu 13.09.25, 22:01
        Ja się czasami zastanawiam jakie historie maja za sobą. Wiem, że to głupie, ale chyba nie chciałabym pić z filiżanki złego człowieka big_grin

Moje stare to po przodkach (swoja drogą podejrzewam, że bym ich nie lubiła) ale kupuję nowe (chyba, usiłuję sobie przypomnieć czy nie miałam jakiejś "wpadki"). Na pewno nie są super inwestycją (chyba, że za 50 lat będa tylko plastiki)
        • mocca25 Re: Kolekcje dizajnu 13.09.25, 22:04
          p.s. dla mnie pytanie to własnie przechowywanie vs wartość. Bo jeżeli zostawiamy potomkom cos cennego to warto opisać i tyle. Jeżeli coś nie ma materialnej wartości a zostawiamy potomkom setki zbędnych skorup, to problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka