Dodaj do ulubionych

Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńskiej

27.02.10, 00:18
Piękna inicjatywa kolegi Zenona Fabianowicza:

isakowicz.pl/index.php?page=news&kid=8&nid=2713
Obserwuj wątek
    • Gość: Zenon Re: Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńs IP: 67.159.45.* 27.02.10, 18:28
      Nie jestem pańskim kolega i raczej nie będę.Także proszę sobie za dużo nie
      wyobrażać.
      • Gość: z Sikorskiego Re: Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.10, 20:17
        Do Wieczorka:
        Piszę na wszelki wypadek.
        Też nie jestem pańskim kumplem więc ...
        Pan zawiadomi swoich przydupasków kłodawke i tego drugiego żeby też
        do nich dotarło.
    • slawek_wieczorek Wyciąg z protokołu XLVI Sesji Sejmiku 28.02.10, 01:43
      Wyciąg z protokołu XLVI Sesji sejmiku woj. Lubuskiego z dnia 01 lutego 2010.

Radny Zenon Fabianowicz: „krótkie zapytanie: otóż mieszkańcy województwa lubuskiego w dużej części swoje korzenie mają na kresach wschodnich i od pewnego czasu z niepokojem obserwuję jak przybiera na sile tam kultywowanie tradycji UPA-owskiej. My, jako województwo lubuskie współpracujemy z obwodem sumskim, ale też współpracujemy z obwodem stanisławowskim, obecnie zwanym iwano-frankowskim. Chciałem zapytać czy widzi Pan Marszałek jakieś możliwości wpłynięcia na to, żeby tych praktyk zaprzestano? Czy poprzez kontakty z władzami regionu jest szansa na to, żeby Polacy wyjeżdżający w tamte tereny nie czuli się upokorzeni poprzez to, że muszą przejeżdżać ulicami im. Stefana Bandery, żeby się nie musieli natykać na tablice upamiętniające zbrodniarzy UPA-owskich? Apogeum przybrało to w ubiegły piątek 22 stycznia – ustępujący prezydent Ukrainy Juszczenko nadał tytuł bohatera Ukrainy, przywódcy tej zbrodniczej faszystowskiej organizacji, Stefanowi Banderze. Chciałem zapytać, czy mamy jakieś możliwości żeby te praktyki ukrócić? Jednocześnie mam też pytanie do kolegów radnych, bo przygotowałem takie krótkie lakoniczne stanowisko – jeśli byłaby taka wola to może w Sprawach różnych byśmy się nad tym zastanowili? Dziękuję.”
      Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „dziękuję bardzo. To stanowisko do mnie już dotarło, ale może wrócimy do tego trochę później.

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „dziękuję bardzo. Mam nadzieję, że Państwo już wyczerpali swoje zapytania i interpelacje do Zarządu. Ja wracam do tej kwestii, o której mówił Pan Radny Fabianowicz. Jeżeli Państwo pozwolicie przeczytam propozycję stanowiska Sejmiku, którą Pan radny Fabianowicz przygotował.”
      Przewodniczący Sejmiku odczytał treść projektu stanowiska Sejmiku przygotowaną przez Radnego Zenona Fabianowicza, które stanowi załącznik nr 82 do protokołu, a następnie poinformował: „na marginesie tego projektu stanowiska przygotowanego przez Pana Radnego Fabianowicza chciałem tylko poinformować Państwa Radnych, że uchwałę – no nie powiem, że o podobnej treści, ale o podobnej wymowie - przyjął Sejmik Województwa Podkarpackiego. Nie będę już tego odczytywał, bo mamy dzisiaj bardzo dużo zajęć. Ja odczytałem to Państwu, nie będę odnosił się treści, sformułowań czy nawet samej zasady. Państwo przyjęliście, że tak powiem do wiadomości treść tej proponowanej wypowiedzi. Pozwolę sobie do tego wrócić pod koniec dzisiejszych obrad i spróbujemy ten temat ogarnąć.”

Marszałek Województwa Lubuskiego Marcin Jabłoński:

. By jakoś odnieść się do propozycji Radnego Fabianowicza – nie wydaje mi się Zarząd Województwa właściwy do odnoszenia się do tego typu kwestii. To nie jest nasza kompetencja. Myślę, że powinny zająć się tym uprawnione do tego osoby i instytucje.

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: … Jeszcze przed przyjęciem protokołów mamy stanowisko przygotowane przez pana Zenona Fabianowicza. Słyszeliście Państwo, jest mocne niewątpliwie.”

Radny Zenon Fabianowicz: „można złagodzić?”

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „można złagodzić? Nie wiem, czy czujemy się siłach…”

Radny Zenon Fabianowicz: „to znaczy, przepraszam, jeśli można. W czym rzecz? No, chodzi mi przede wszystkim o zwrócenie uwagi władz – konkretnie kancelarii prezydenta, rządu, ministerstwa spraw zagranicznych, sejmu i senatu – na to, że jest problem. To nie jest jakieś stanowisko wymierzone w naród ukraiński, czy w coś - po prostu jest problem, którym należałoby się zająć i nie zamiatać go pod dywan, bo na pewno to, co się tam dzieje nie służy dobrym relacjom między naszymi narodami, między naszymi regionami. Tak jak mówiłem, wiele osób, w tym moja rodzina, też pochodzi z województwa stanisławowskiego, z tarnopolskiego. Jeżdżę tam często i mam jak najbardziej przyjacielskie kontakty, a ta sprawa, no marginalna, bo to jest jeśli chodzi o te organizacje zbrodnicze, to tam należało 1-2, góra 3% społeczeństwa Ukrainy i myślę, że takie jest mniej więcej poparcie również w tej chwili dla tych ruchów. Natomiast jest to niewątpliwie środowisko bardzo krzykliwe i mające przełożenie na władze samorządowe. Niewątpliwie korzystali z tego, że prezydent Juszczenko szukał sobie poparcia na wszelkie sposoby i wykorzystali to, niemniej jednak powinniśmy naszym władzom zwrócić uwagę na to, żeby tej sprawy nie zamiatali pod dywan. Niech podejmą jakieś kroki dyplomatyczne.”
      Projekt stanowiska stanowi załącznik nr 82 do protokołu.

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „nie polemizując z tym, ale jeżeli pan prezydent Juszczenko podjął decyzję o nadaniu Stefanowi Banderze tytułu bohatera Ukrainy, to chyba nie dla 1% głosów, więc nie wiem, jakie to jest środowisko. Ale proszę Państwa czy ktoś z Państwa chciałby zabrać głos na ten temat? Proszę bardzo, pan przewodniczący Pańtak.”

Wiceprzewodniczący Sejmiku Kazimierz Pańtak: „byłbym za nieprzyjmowaniem tego stanowiska. Uważam, że to są wewnętrzne sprawy Ukrainy i to jest nieelegancko oceniać. Oczywiście możemy mieć – i słusznie – ocenę tej osoby, tej postaci, która była postacią tragiczną i na pewno mam podobną ocenę, ale ja uważam, że jest to suwerenne państwo sąsiedzkie i jest to po prostu kwestia nieelegancka. Przypominam mi kwestię niewpuszczenia na teren Polski jakichś motocyklistów, którzy chcieli jechać do Wiednia. Uważam, że my po prostu ingerujemy w wewnętrzne sprawy innego państwa i ja myślę, że podobnie wiele naszych postaci historycznych może być przez inne narody czy ościenne państwa nazywanych inaczej i nie spotkałem się raczej, żeby był taki obyczaj ingerowania w wewnętrzne sprawy państwa. Ja jestem przeciwny temu stanowisku.”

Radny Zenon Fabianowicz: „Panie przewodniczący Kazimierzu, to nie jest wtrącanie się w wewnętrzne sprawy obcego państwa. To jest zwrócenie się do naszych władz o podjęcie kroków dyplomatycznych, żeby nasze stosunki dwustronne były budowane na prawdzie i wzajemnym zaufaniu, a nie na gloryfikowaniu zbrodniarzy. Stefan Bandera i OUN-UPA jest odpowiedzialny za bestialskie zamordowanie co najmniej kilkudziesięciu tysięcy obywateli II Rzeczypospolitej. Nie znam drugiego takiego przypadku, gdziekolwiek na świecie, gdzie…”

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „chyba kolega Kazimierz nie polemizuje z tym…”
      Radny Zenon Fabianowicz: „dobra – to jest kat nr 3 narodu polskiego. Po Hitlerze, Stalinie, trzeci jest Bandera. Nie ma żadnych wątpliwości, nie możemy milczeć w tej sprawie.”

Wiceprzewodniczący Sejmiku Kazimierza Pańtak: „ale nasze władze wiedzą, co robią. Suflerami mamy być?”

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „Szanowni Państwo nie wiem, czy jesteśmy w stanie dzisiaj sformułować to. Jeżeli byśmy byli gotowi podjąć taką uchwałę, co do zasady, to sądzę, że ona musiałaby troszeczkę inaczej brzmieć.”

Radny Zenon Fabianowicz: „panie przewodniczący w związku z tym sądzę, że ta sprawa do następnej sesji nie będzie załatwiona. Gdyby pan był tak uprzejmy i korzystając z tego, co panu przekazałem, zredagował w odpowiedni sposób to stanowisko, może skorzystał z przykładu tak jak stanowiska Sejmiku (podkarpackiego).”

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „wrócimy do tego w taki sposób, że klubu się spotkają, przewodniczący klubów się spotkają, uzgodnią treść…”

Radny Zbigniew Kościk: „przekażmy to Komisji Współpracy Zagranicznej. Państwo na pewno wypracują jakiś materiał, który będziemy mogli poddać pod głosowanie na przyszłej sesji.”

Radny Zenon Fabianowicz: „nie chodzi mi o to, żeby jechać na Ukrainę i burzyć pomniki Bandery, chocia
      • slawek_wieczorek Re: Wyciąg z protokołu XLVI Sesji Sejmiku cd: 28.02.10, 01:51
        chociaż gdybym mógł to bym to zrobił.”

Radny Zbigniew Kościk: „zwłaszcza, że mamy współpracę ze Stanisławowem, z obwodem stanisławowskim.”

Przewodniczący Sejmiku Krzysztof Seweryn Szymański: „koncyliacyjność pana radnego Kościka mnie rozbraja po prostu.”

(projekt)
        Stanowisko
        Sejmiku Województwa Lubuskiego
        z dnia 01. lutego 2010 roku
        Sejmik Województwa Lubuskiego mając na względzie dobrosąsiedzkie i przyjacielskie stosunki z Republiką Ukrainy i narodem ukraińskim, które można i należy budować na prawdzie i pojednaniu, z niepokojem dostrzega gloryfikowanie przez ustępującego prezydenta i niektóre władze samorządowe na Zachodniej Ukrainie ludobójców spod znaku OUN – UPA. Osiągnęło ono apogeum w przyznaniu przez ustępującego prezydenta Wiktora Juszczenkę tytułu bohatera Ukrainy Stefanowi Banderze, przywódcy faszystowskiej, zbrodniczej organizacji, odpowiedzialnej za eksterminację ludności polskiej na Kresach Wschodnich II RP i bestialskie wymordowanie setek tysięcy niewinnych, cywilnych ofiar w tym starców, kobiet i dzieci narodowości polskiej, żydowskiej, ukraińskiej i In.
        W związku z tym zwracamy się do władz Rzeczpospolitej Polskiej o podjęcie stosownych działań dyplomatycznych.
        • Gość: Rafał Zapadka Re: Wyciąg z protokołu XLVI Sesji Sejmiku cd: IP: *.gorzow.mm.pl 28.02.10, 15:23
          Brawo!, Panie Zenonie. Gratuluję!

Rafał Zapadka
          • Gość: nicelus Re: Wyciąg z protokołu XLVI Sesji Sejmiku cd: IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.10, 23:39
            Rafał Zapadka napisał:

> Brawo!, Panie Zenonie. Gratuluję!
            >
            > Rafał Zapadka

dołączam się do gratulacji.

• surma_bojowa Ja też 01.03.10, 02:05
              świat się chyba kończy, gdyż w tej konkretnej sprawie mam takie samo stanowisko,
              jak pp Nicelus i Zapadka.
              • Gość: hektor Re: Ja też IP: *.gorzow.mm.pl 01.03.10, 12:10
                jestem za!
              • Gość: Bernard Ja tez chce byc za.... IP: 139.142.19.* 01.03.10, 21:06
                Hey surma...
                Za czym na mam byc "za"?????
                :)
                • Gość: ele ! do mosków Re: Ja tez chce byc za.... IP: 94.75.121.* 02.03.10, 20:29
                  Tak jak myslałem ! temat mord na Wołynu na Polakach to dla was nie
                  za bardzo ciekawy temat ! [ powiem wiecej sliski temat ! ]nie
                  wiadomo czy sanhedryn pozwolił gadac na ten temat ? czy nie ! tak
                  wiec tłumów tu nie widac ! a raczej widać wekslowanie tematu !!!

ALE MY POLACY SŁOWIANIE PAMĘTAMY !!
                  • Gość: hiro Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.gorzow.mm.pl 02.03.10, 20:32
                    fajny dupek i cfel ele zapiszczał;-))))))))))))))))))))))))
                    szczekaj cfelu szczekaj! daj głos!!!!!.....no
                    dawaj;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                    won zdechły falubazie;-))))))))))))))))))))
                    • Gość: nego Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 20:40
                      Popapraniec z ciebie.
                    • Gość: ele do hiro ! Re: Ja tez chce byc za.... IP: 94.75.121.* 03.03.10, 17:57
                      Hiro ! powiedz wprost !! co chciałeś powiedziec ? bo nie bardzo cię
                      rozumiem ! [ nie kazdy potrafi logicznie sie wypowiedzić ! ]

TYLKO JEDNOMANDATOWE OKREGI WYBORCZE ! to istota Demokracji !!!!!!
                      • Gość: hiro Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.gorzow.mm.pl 04.03.10, 17:35
                        w uczniami ojca derektora nie dyskutuję!

> Hiro ! powiedz wprost !! co chciałeś powiedziec ? bo nie bardzo cię
                        > rozumiem ! [ nie kazdy potrafi logicznie sie wypowiedzić ! ]
                        i ja naprawdę rozumiem twój ból cfelu z tym związany.......poprpacuj nad sobą
                        .... a do prawdy ojca derektora<tfu>dojdziesz.....

Re: Ja tez chce byc za....IP: 94.75.121.*
                        Gość: ele ! do mosków 02.03.10, 20:29 Odpowiedz

sam jesteś mośkiem pedale jebany i nie zwracaj się więcej z takim txt na forum
                        stolicy lubuskiego!!!!!!!!poniał? nie to :DO BUDY!!!
                        • Gość: ele do hiro ! Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.ztpnet.pl 04.03.10, 18:10
                          hiro ! ty nie dyskutujesz ty krzyczysz !! a człowiek kulturlny
                          za jakiego podobno sie uważasz swoje racje wykłada ze spokojem i
                          logicznie !
                          Ale ty widze nie jestes człowiekiem kulturalnym ! na poziomie ! ty
                          jestes frustrat mający sie za intelektualiste !! Powiem ci twoja
                          treść postów oddaje twój poziom umysłowy marny poziom ! i ty tymi
                          wyzwiskami obelgami kreujesz sie za elite ? WSTYD !
                          NO ALE JAKA NACJA TAKA ELITA !

Słowianie ! Domagajmy sie Jednomandatowych Okręgów Wyborczych !!

[ jak sie domyslasz to nie do ciebie apel ! ]
                          • Gość: hiro Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.gorzow.mm.pl 04.03.10, 18:17
                            policzyłeś wykrzykniki nędzny prowokatorze?!!!!!!!!!!!!!!!
                            swoje wykrzykniki cfelu i nie pisz do mnie w tym tonie bo i tak jebią mnie twoje
                            wypociny
                            • Gość: ele do hiro Re: Ja tez chce byc za.... IP: *.ztpnet.pl 04.03.10, 19:34
                              hiro ! MY Słowianie nie pozwalamy sobie by nami zawładneły emocje !
                              czy nienawiść ! a przeciwnie staramy sie do was isc z miłoscią i
                              szacunkem ! a wiesz dlaczego ? bo MY Słowianie jestesmy ludzmi
                              szczerymi otwartymi ! i dlatego nie odpowiem ci inwektywami ! bo to
                              nie jest mój poziom ! hiro mimi wszytko staraj sie by twoje posty
                              były pisane z szacunkiem i miłoscią do innych ludzi ! a inwektywy
                              zostaw menelstwu !! [ staraj sie wydobyc to co masz najlepszego ! ]
                              • Gość: ja Re: Ja tez chce byc za.... IP: 64.191.50.* 05.03.10, 09:46
                                to ja też
    • e_werty Re: Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńs 04.03.10, 21:06
      Slawek - jak sądzisz - moze byc? oddaje istote rzeczy?

katyn
      • Gość: Bernard Polska to kraj pieknej i bogatej historiii.. IP: 139.142.19.* 05.03.10, 00:22
        Hey,
        Polska to kraj z ktorej historii mozna i powinno sie byc dumnym...
        Polska miala swoje "slabe" momenty, ale nie przetrwala ponad tysiac
        lat poniewaz byla, jak Wieczorek przedstawia, zidiociala ofiara
        wszystkich ktorzy chcieli ja kopac!!!
        Polska historia to nie tylko cmentarze, zbrodnie, kaznie, mordy,
        gazowania i zala zazygana wieczorkowa propaganda...
        Polska ma z czego byc dumna..
        Polacy nie musza na kolanach isc na cmentarz gdy o przeszlosci...
        Moga stac na bacznosc...Moga maszerowac z podniesionymi glowami!!!
        Ale hieny cmentarne jak Wieczorek na to pozowlic nie chca!!!
        Dla nich jak Polak nie powieszony czy zastrzelony...to nie bohater!!!
        Psy cmentarne takie jak Wieczorek nie rozumieja ze to ZYWI i
        zwyciezcy Polacy jej 1000 letnia historie tworzyli!!!
        Zygac sie chce!!!
      • slawek_wieczorek Re: Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńs 05.03.10, 04:29
        e_werty napisał:

> Slawek - jak sądzisz - moze byc? oddaje istote rzeczy?
        >
        > katyn

Tak.

• Gość: ele do hiro ! Re: Sejmik Lubuski upamiętnił ofiary Rzezi Wołyńs IP: *.ztpnet.pl 05.03.10, 16:18
          hirooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ! hop hop ! żyjesz ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka