Dodaj do ulubionych

Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metropo...

30.01.11, 20:55
Też sobie pozwalam zabrać głos w tej sprawie, jako, że w Gorzowie żyłem-wegetowałem.
Najpierw w sprawie głosu autorytetu, o nazwisku Wierchowicz. Ja chcę zapytać w kontekście zdania..."jakby Silwana i Stilon, dumy komunistycznej gospodarki" - czy nie nadużywa ON słów? Jakiej komunistycznej, jak już, to socjalistycznej, dzięki której i"tenisa se uprawiał" i mógł uczyć się z koleżeństwem-różnym, do kościoła iść, do demoludów pojechać itd.
Kiedy q...a zrozumiecie, że Polska to był naj...barak w socjalistycznym obozie, że komunizmu w Polsce nigdy niue było? Był syf i dwulicowość!
Dla mnie osobiście komunizm i te bzdury kojarzą się z Kambodżą, KRLD, ZSRR, do 58 roku. TO TYLE WSTĘPU.
Narzekamy na tramwaje, ale...
Zakup starych tramwajów był opisywany w prasie, wskazywany w mediach, jako panaceum, jako nowoczesne, gospodarskie myślenie, jako super interes. Wiadomo, że stare się psuje, tym bardziej na gorzowskich torowiskach.
Pamiętacie pierwsze"helmuty", koła gumowane, komfort, szok, że ludzie w RFN, tak o te złomy dbali.
Pamiętacie"patriotów"jak im niemieckie napisy przeszkadzały w tramwajach. OK
"Helmuty"wjeżdżając na gorzowskie torowiska dostały się na ...w najgorszych przewidywaniach nieprzewidziane, złe torowiska. Dodać do tego należy motorniczych-"debili"jeżdżących z max. prędkością, co skutkowało zniszczeniem torowisk i wozów.
Widziałem te"remonty"torowisk, Sikorskiego, Chrobrego, Kostrzyńska, ruch wstrzymany, komunikacja zastępcza i BYLEJAKOŚĆ ROBÓT TOROWYCH, i kosmetyka po robotach, wypadający asfalt, krzywiące się tory/stańcie na krzyżówce Sikorskiego a Chrobrego-widać przykład, Sikorskiego, na długości sławetnego remontu do apteki Strywald.
Po 2 latach widać efekty BYLEJAKOŚCI. Gdzie byli ci, do odbioru tych prac, czy Oni się znają na tym,dyletanci a wystarczyło się popytać.
TU POWINIEN BYĆ PROKURATOR a nie debata o tramwajach. Wiele razy obserwowałem"leni"robiących torowiska i mimo prasowej krytyki-zero reakcji. Dla najgorszego tramwaju, dobre torowisko to, jak autostrada w Niemczech, Francji czy normalnych krajach, dla auta bez dobrego zawieszenia.
Urzędasy, koło Urzędu Miasta sobie załatwili bardzo dobry system torowiska, mimo, że tylko 8 godzin pracują. Tyle lat bez remontu. Czy nie trzeba było zastosować takiego rozwiązania wszędzie-chociaż?
Co mają powiedzieć mieszkańcy, Chrobrego, Sikorskiego, Dworcowej ?
Tam huk, powodowany przez jadące tramwaje, prowadzone przez lubiących szybkość i hamowanie motorniczych-"debili" jest znakiem dla likwidacji tramwajów, jaki kontroli.
Co do tras, nie chcę polemizować z opiniami tych, co jeżdżą do Chwalęcic, Kłodawy autami.
Ale pan Maksymiuk powinien iść w ....Wystarczy jego pobierania kasy i zarządzania. Tyle lat tolerowania lenistwa torowych pracowników, nic nie zrobił w celu obniżki cen biletów.
To ceny są winne brakowi pasażerów, a w Gorzowie, cóż, zarobki są fatalne.
Każdy, kto może, to kombinuje, jedzie autem, idzie piechota czy rowerem. Ale z perspektywy pracusiów MZK, derektorów, kierowników, czy leni, czy Prezydenta, dziennikarzy, urzędasów, radnych zarabiających ponad 2500 , tramwaj jest to rzecz zbędna.
Zlikwidujcie tramwaje a historia i mieszkańcy Gorzowa wam tego nie zapomną. Nawet pomnik postawia, albo się wq...ą i was wywalą.
Ps: Czemu 1 km torów tramwajowych to 5 mln zł, za co?
Czy celowo torowiska, drogi, robi się źle w naszym mieście, aby kumple mieli robotę po wygranych przetargach?
Czy nie można poprosić ludzi z PKP PLK, aby doradzili, jak się robi torowiska, wszak PKP jest zadłużona dla miasta.
Czy nie można jest zrobić linii z Piasków do pętli Walczaka? Wtedy będzie ok.
Czy prokurator na podstawie doniesienia obywatelskiego o złej gospodarności-kłania się stan torowiska, szczególnie przy Parku 111, Krzywizn po remoncie Chrobrego-nie może zająć się sprawą. Kto płaci za takie buble zrobione przez wyspecjalizowane firmy?
ALBO ZAORAJCIE TO MIASTO I BĘDZIE SPOKO!!
Jest małostkowe, że władze i kilku"autorytetów"nie widzą, ze świat się zmienia. Nawet w wyludnionym, umierającym, bez przemysłu, Frankfurcie nad Odrą, są tramwaje-nowe-są torowiska i to miasto jest partnerskie, ale cóż, może to nie jest dobry przykład. Może urzędasy oprócz "herforckiego nie znają socjalistycznego frankfurckiego".
Obserwuj wątek
    • dooooom1 Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metropo... 30.01.11, 21:04
      Ma sens.
      • Gość: jona Re: Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metro IP: *.access.telenet.be 30.01.11, 21:47
        We Francji, gdzie mieszkam, miasta (również bardzo zadłużone), które dotąd nie posiadały torów tramwajowych, w nie właśnie inwestują, a autobusy stają się powoli przeżytkiem

Nie wiem gdzie pani Swiatkowska mieszka we Francji. Ja znam inne "reality" francuskie na przykladzie Paryza i jego beaulieu,Strasbourga i Lille. I we Francji traktuja tramwaje jak "cos" historycznego. Wydaje mi sie,ze we Francji w miastach stawia sie na metro,prè-metro, a nawet RER i TGV.Uwazam,ze najbardziej "zakorkowanym" miastem i od wielu lat majacym problemy jest Strasbourg.W Paryzu metro,choc jest zawsze przepelnione to bardzo sprawnie "dziala".Jestem ciekawa,gdzie we Francji buduja teraz specjalne sieci tramwajowe (kable) i robia nowe tory?
        Ja tez jestem gorzowianka i musialam dojezdzac do ILO autobusem i trmawajem,bo najczesciej autobusy 214 nie byly punktualne,albo ja spoznialam sie
        Uwazam jeszcze raz,ze tu trzeba myslec logicznie ,realnie,a nie sentymentalnie.A korki w Gorzowie....hhhmmm gorzowiacy nie wiedza co to korki....w piatek 13 km (wiekszosc tunele)rano pokonalam w 105 minut
        • Gość: nicelus Re: Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metro IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 03:59
          jona napisał:

> Nie wiem gdzie pani Swiatkowska mieszka we Francji.

ale wiesz lepiej od niej, jak jest we francji?

• Gość: jona Re: do nicelus IP: 91.194.202.* 31.01.11, 10:17
            ty tradycyjnie-wszedzie ciebie pelno tylko nie na temat :-)) Tez swego czasu mieszkalam we Francji,a obecnie bywam przynajmniej raz w miesiacu.Klania sie czytanie ze zrozumieniem-swoje obserwacje oparlam na 3 miejscach,ktore dobrze znam i wymienilam.Pewnie jak bywalbys w Paryzu to wiedzialbys ze w tramwajach spotkac mozna najwiecej turystow,gdyz chyba to jest tam najwolniejszy srodek komunikacji.Ta pani pisze ogolnie o Francji,ale nie wymienia konkretnej miejscowosci.Ciekawa jestem jej doswiadczen z francuskimi tramwajami.Moze chodzi o poludniowa czesc Francji?
            • Gość: abc Re: do nicelus IP: *.pfron.org.pl 31.01.11, 12:55
              Wystarczy trochę pogooglać aby znaleźć informację ile ostatnio powstało systemów tramwajowych. Czasy boomu motoryzacyjnego przetrwały dwa systemy w Marsylii i St. Etienne. Od końca lat 80 następuje odbudowa w kolejnych miastach. Większość to klasyczny tramwaj normalnotorowy zasilany z trakcji zawieszonej nad torami. Tory prowadzone są kosztem likwidowanych pasów ruchu lub w jezdni a nawet środkiem deptaka dla pieszych (bez barierek - jak ma to miejsce w Gorzowie na Chrobrego), czasami są stosowane tunele w celu przejazdu pod np dworcem kolejowym. Poza standardowymi rozwiązaniami są też dziwolągi firmy Translohr - tramwajo/trolejbus na gumowych kołach zasilany z trakcji nad torami i jadący dzięki prowadnicy umieszczonej w jezdni (Clermont). W niektórych miastach z racji zabytkowego charakteru otoczenia zastosowano na części tras zasilanie z szyny umieszczonej w jezdni lub z akumulatorów ale to są i tak normalne tramwaje tylko nie zawsze jadą pod drutem. Francja ma specjalny program rządowy wspierający rozwój komunikacji szynowej czego w Polsce raczej jeszcze długo nie doczekamy.
              Gorzów powinien tramwaje zachować i rozwijać a winni 20 letniego zastoju powinni trafić przed sąd. Jak teraz je skasują to potem będą wydawać jeszcze większą kasę na budowę od zera tak jak teraz we Francji, Hiszpanii, USA czy nawet polskim Olsztynie.
              • Gość: abc Re: do nicelus IP: *.pfron.org.pl 31.01.11, 12:56
                ps. zapomniałem dodać link - miłej lektury:
                www.trams-in-france.net/reload.htm?angers.htm
              • Gość: abc Re: do nicelus IP: *.pfron.org.pl 31.01.11, 13:01
                ps. zapomniałem dodać link - miłej lektury:
                www.trams-in-france.net/reload.htm?angers.htm
                ps2. Czasami w krajach gdzie tramy skasowano wstyd się władzom przyznać do głupoty i odbudowują tramwaje nazywając je metrem - chociaż nadal jeżdżą po ulicach w normalnym ruchu tylko mają tzw. priorytet na skrzyżowaniach. Na tej samej zasadzie metrem można nazwać Krakowski Szybki Tramwaj bo ma 2 przystanki w tunelu albo poznańską PST bo część trasy prowadzi w wykopie. ;)
              • Gość: nicelus Re: do nicelus IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.11, 23:51
                abc napisał(a):

> Wystarczy trochę pogooglać aby znaleźć informację
                > ile ostatnio powstało systemów tramwajowych.

systemów jest mnóstwo. dla każdej miejscowości można znaleźć coś odpowiedniego.

interesuje cię ten temat? ...

teraz jest na topie tramwaj na torach o normalnym rozstawie szyn, tj. 1435 mm. niby nic szczególnego, bo na przykład warszawa też ma taki rozstaw szyn tramwajowych, ale tu chodzi o coś więcej. komunikacja tramwajowa jest tak zaplanowana, że w znacznej części korzysta z torów kolejowych i tych samych dworców. podróżny wysiada z pociągu i na tym samym peronie ma tramwaj który zawiezie go do właściwej dzielnicy miasta.

• Gość: nicelus Re: do nicelus IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 02:22
                abc napisał:

> Poza standardowymi rozwiązaniami są też dziwolągi
                > firmy Translohr - tramwajo/trolejbus na gumowych kołach
                > zasilany z trakcji nad torami i jadący dzięki prowadnicy
                > umieszczonej w jezdni (Clermont).

ten w nancy jest jeszcze ciekawszy. też ma gumowe koła i jedną szynę prowadzącą po środku, ale jeżeli na jakimś odcinku nie ma szyny, to może być sterowany również ręcznie, tak jak trolejbus, a gdy się skończy trakcja zasilająca w energię elektryczną, to ma też silnik diesel i też sobie poradzi.
    • mmmmmm000 Elbląg nie ma filharminii i aquaparku! 30.01.11, 21:45
      Ma porównywalną liczbę mieszkańców i nawet porównywalny budżet, ale nie wydaje na "zbytki". Na coś się trzeba konkretnie zdecydować, skoro na wszystko nie może wystarczyć.
      • marek_p Re: Elbląg nie ma filharminii i aquaparku! 31.01.11, 18:42
        Elbląg nie ma też Tadeusza, ma za to więcej projektów unijnych.
        • Gość: gox www.tramwaje.olsztyn.eu Pozdrowienia z Olsztyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.11, 20:04
          Radze wam zmieńcie u siebie zarządzających komunikacją. Pozdrawiam z "zacofanej ściany wschodniej" jak to Warszafka i "bogate" zachodnie województwa na nas mówią. Tylko, że jeszcze trzeba umieć zarządzać tym co się ma.
        • Gość: Bernard marek p, lotnisko jest do uratowania... IP: *.namao.albertacom.com 01.02.11, 01:07
          Hey marek,
          Zamiast wymyslac na tematy o ktorych za wiele pojecia nie masz, proponuje ci druchu przyczepic sie do akcji ratowania nieuzywanego lotniska pod Babimostem..
          Prosze cioe o to bo mnie ta ekonomiczna katastrofa mierzi a istnieje wsrod "lotniskowcow" przekonanie ze jak sie postarasz... to na pewno nic z tego nie bedzie..
          I niech tak bedzie...
          He he he he
          I to sa jaja
          PS. Jesli to cie nie rozbawilo to jestes gbur!
          • marek_p Re: marek p, lotnisko jest do uratowania... 02.02.11, 12:15
            > PS. Jesli to cie nie rozbawilo to jestes gbur!
            Mam więcej wad :)
            Zauważ, że Przylepu nie trzeba ratować.
            Nam w Gorzowie jest potrzebne jest takie lotnisko jak Przylep, a nie takie jak Babimost.
            Benio - radzę to zapamiętać, bo ja nie, to wyślę szamanów, a oni wyślą stado szakali, żeby zjadły Twojej żonce tego Waszego pudla.
    • Gość: Gość Re: Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metro IP: *.gorzow.insant.pl 31.01.11, 20:29
      Wiedeń sprzedał tramwaje inwestorom amerykańskim którzy za sprzedaż całego taboru i wszelkich praw gwarantowali ponad miliard euro. Niestety pieniądze nieujrzały światła dziennego a samo miasto pokrywa coroczne dewidenty dla akcjonariusza. jedynym rozwiązaniem dla miasta jest rezygnacja z linii tramwajowych które niesą zbyt dochodowe. nie można myśłeć o przeszłości historycznej i angażować w to środki . Są dość drogie w utrzmaniu emitują duży hałas czy też wprowadzają róznego rodzaju drgania. Miasto bez tramwajó też ma swój blask
      • Gość: gox Re: Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metro IP: 213.73.31.* 01.02.11, 14:35
        Nikt nie zauważył blaskiu olsztyna po likwidacji tramwajów w 1965r. Zauważono za to niekompetencje urzedników w perspektywicznym myśleniu. Efekt jest taki że dzisiaj miasto średniej wielkości tonie w korkach i powrót do tramwaju jest koniecznością dającą jakąkolwiek alternatywe.
        Uczcie się na błędach innych miast. Nie badzcie jak polski rząd który planuje jedynie na 4 lata do przodu.
        • Gość: nicelus > Uczcie się na błędach innych miast. IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 15:38
          gox napisał: tramwaj jest cool

> Uczcie się na błędach innych miast.

a jeszcze lepiej na sukcesach. tak jak kiedyś zakładano w europie miasta na prawie magdeburskim, bo było po prostu najlepsze, tak obecnie warto rozpowszechniać "model karlsruhe". eksperci często polecają ten model dla rozwiązania problemów komunikacji innych miast i rejonów. jest to model prosty, a wygoda dla miasta i dla przyjezdnych olbrzymia. miejscowi nie muszą brać taksówki do dworca, a przyjezdni praktycznie mogą wjechać pociągiem do sklepu, co powoduje widoczny i wymierny wzrost gospodarczy i rozkwit regionu.

• e_werty Re: > Uczcie się na błędach innych miast. 01.02.11, 16:03
            Pierwszy krok zrobiony...

... kolorystyka "model karlsruhe"

pasuje do "gorzowskich wizji"!
            • Gość: nicelus model kalsruhe IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 16:56
              e_werty napisał:

> pasuje do "gorzowskich wizji"!

następnym krokiem studium wykonalności (miasta oznaczone kolorem czerwonym, a wśród nich twój kraków i barańskiego groningen), plan wprowadzenia (kolor niebieski) i fukncjonujący system (kolor zielony).
            • Gość: nicelus Re: > Uczcie się na błędach innych miast. IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.11, 17:06
              e_werty napisał:

> ... kolorystyka "model karlsruhe"

kolorystyka i wagony tramwaju w każdym mieście są różne. istotny jest na przykład rozstaw szyn, taki jak dla normalnej kolei 1435 mm, a nie na przykład 1000 mm. ważne to jest, aby tramwaj na pewnych odcinkach mógł wykorzystywać tory, dworce i perony normalnej kolei. wiem, że na przykład warszawskie tramwaje mają rozstaw 1435 mm więc nie jest to żaden szczególny przypadek.

• Gość: nicelus Re: > Uczcie się na błędach innych miast. IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 12:00
              e_werty napisał:

> ... kolorystyka "model karlsruhe"

w "modelu karlsruhe" ani kolorystyka, ani typ, czy producent tramwaju, nie odgrywają istotnej roli. w tym modelu chodzi o to, aby możliwie bez przesiadek, szybko, tanio i wygodnie przemieszczać duże ilości osób na duże odległości. czyli szybko, tanio i bezpośrednio do celu. jest to genialne rozwiązanie problemów komunikacyjnych miast. oczywiście najlepiej o tym pomyśleć już na etapie planowania miasta, aby nie zniweczyć wykonalności, tak jak dominantą zniweczono reaktywację przedwojennej linii tramwajowej na zawarcie.

większość mieszkańców gorzowa wybrała likwidację wszystko, oprócz żużla i filharmonii więc mleko się rozlało. możemy jedynie pomarzyć, że gdyby od dawna demokratyczne wybory wygrywała rozsądna część mieszkańców, to gorzów od dawna miałby studium wykonalności "modelu kalsruhe" i plan jego wprowadzania. dopiero wtedy powinien być zrobiony konkurs urbanistyczny na centrum miasta, aby już uwzględniał ten przyszłościowy system komunikacji. moim zdaniem gorzów z wiaduktem kolejowym i dużą ilością torów kolejowych idealnie pasuje do tego modelu.

• multumesc 30% 02.02.11, 11:10
      Zgadzam się z autorką listu: 30% to dużo. 5 linii tramwajowych odpowiada za 30% ruchu pasażerskiego w mieście, 30 linii autobusowych generuje 70%. To przeczy tezom, że tramwaje wożą powietrze
    • Gość: nicelus Re: Listy w sprawie tramwajów: Nie jesteśmy metro IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.11, 14:22
      cajmero napisał:

> Kto płaci za takie buble zrobione
      > przez wyspecjalizowane firmy?

pytek.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka