Dodaj do ulubionych

Dziennikarzyna S3 nazwałby autostradą

07.07.11, 07:48
trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,9899062,Fakty_i_mity_o_niemieckich_autostradach.html
Nie wiem czy to artykuł na zlecenie, czy zwykła głupota stażysty.
Obserwuj wątek
    • Gość: nicelus Re: Dziennikarzyna S3 nazwałby autostradą IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.11, 08:10
      josner napisał:

> ..., czy zwykła głupota stażysty.

przy okazji otwarcia odcinka drogi s3 słuchałem wypowiedzi pani wojewody hatki, z których wnikało, że o kategoriach dróg ma ona dokładnie tyle samo pojęcia.

• hiro_polska Re: Dziennikarzyna S3 nazwałby autostradą 07.07.11, 12:23
        ja też słuchałem tylko yu niestety bardziej kulturny jesteś!
    • danny_boy Czytelniczyna josner 08.07.11, 00:57
      Jechałem A4 i jechałem S3. Jest dokładnie tak jak napisał dziennikarz. S3 od Gorzowa do Szczecina (dalej nie jechałem) to regularna autostrada, tyle że z ograniczeniem prędkości do 120 km/h, natomiast A4 na wielu odcinkach to nawet nie jest s-ka, szczególnie na odcinku Legnica-Wrocław, gdzie nie ma w ogóle pasa awaryjnego i średnio prawie codziennie dochodzi do wypadku.
      • josner Re: Czytelniczyna josner 08.07.11, 07:41
        Nie wyczułeś finansowego kontekstu nazwania S3 autostradą.
        • Gość: nicelus Re: Czytelniczyna josner IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.11, 08:13
          josner napisał:

> Nie wyczułeś finansowego kontekstu nazwania S3 autostradą.

rzeczywiście koszt budowy autostrady jest znacznie większy, a realizacja trudniejsza, chociażby z powodu konieczności wykupu szerszego pasa ziemi i większego oddalenia zabudowy od drogi, nie mówiąc już o parametrach technicznych jezdni.

natomiast opłata za przejazd może być wprowadzona również na drodze ekspresowej s3. można też wprowadzić opłatę za przejazd każdym mostem, itp. nie ma przeszkód.

• josner Re: Czytelniczyna josner 08.07.11, 10:13
            Tego się obawiam. Kombinacji, że skoro coś jak "prawie jak" to można wnieść opłaty.
            A wprowadzenie opłat spowodowałoby ucieczkę aut na starą S3. Samorządy Pyrzyc, Lipan byłyby "wdzięczne" za powrót tranzytu przez ich miejscowości.

Z SLD mieliśmy takiego cudownego ministra od dróg co obiecywał wybudowanie 1000km autostrad. Dodatkowo gość chciał wprowadzić winiety dla osobówek na wszystkich drogach. Za PiS-u byl pomysł opłat na ekspresówkach. Teraz jeszcze PO może mieć swoje 5 minut w sprawie opłat.
          • zetkaf Re: Czytelniczyna josner 09.07.11, 01:12
            >
            > natomiast opłata za przejazd może być wprowadzona również na drodze ekspresowej
            > s3. można też wprowadzić opłatę za przejazd każdym mostem, itp. nie ma przeszk
            > ód.

No coz, pamietam, kiedys przepisywalem dyplomowke obecnemu (a moze w koncu polecial za PKP?) ministrowi infrastuktury, w ktorej byly zapisane zalozenia ruchu autostradowego w Polsce, ktore teraz mozna by nazwac (a) fanaberia, (b) banialukami, (c) obietnicami wyborczymi, itp. (2 US-centy za przejazd 1 km autostrada samochodem osobowym - 2UScenty jako wersja pesymistyczna). I ze zeby Szczecin-Swinoujscie nie stracily na znaczeniu jako port, to powinna byc A3, a nie S-3. Po tym, co pozniej (prace przepisywalem gdzies w roku 2001) rzady zrobily z wstepnymi zalozeniami, to S-3 moglaby sie okazac ZBAWIENIEM dla Gorzowa/Szczecina (znaczy, ze nie A-3), ale jesli faktycznie przejazd ekspresowkami tez moze byc platny...
            dodam, ze Wroclaw wlasnie w ten sposob chce sie bronic przed oplatami za Autostradowa Obwodnice Wroclawia (czyli totalne zniszczenie idei obwodnicy miasta) - zapisanyma w ustawie mozliwoscia pobierania przez miasto oplat za przejazd drogami miejskimi...
      • Gość: login_t Re: Czytelniczyna josner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.11, 08:29
        danny_boy napisał:

> A4 na wielu odcinkach to nawet nie j
        > est s-ka, szczególnie na odcinku Legnica-Wrocław, gdzie nie ma w ogóle pasa awa
        > ryjnego i średnio prawie codziennie dochodzi do wypadku

Jak ostanio jechałem od Opola w stronę Legnicy, za wrocławskimi Bielanami był znak "koniec autostrady" a potem znak "droga ekspresowa" i ograniczenie do 110.
        • zetkaf Re: Czytelniczyna josner 09.07.11, 01:07
          > Jak ostanio jechałem od Opola w stronę Legnicy, za wrocławskimi Bielanami był z
          > nak "koniec autostrady" a potem znak "droga ekspresowa" i ograniczenie do 110.
          Dziwne, dziwne, wielokrotnie jezdzilem ta trasa, i jakos nie zauwazylem... moze zjechales z autostrady - na AOW, co to niby autostrada i ma byc platna, ale nie do konca autostrada ;)
      • zetkaf Re: Czytelniczyna josner 09.07.11, 01:05
        > niczeniem prędkości do 120 km/h, natomiast A4 na wielu odcinkach to nawet nie j
        > est s-ka, szczególnie na odcinku Legnica-Wrocław, gdzie nie ma w ogóle pasa awa
        > ryjnego i średnio prawie codziennie dochodzi do wypadku.
        dodajmy, ze na gorzowsko-szczecinskiej es-ce obowiazuje ogolnokrajowe ograniczenie do 120, w czasie gdy na wspomnianym odcinku "autostrady" co rusz widac znaki ograniczenia do 110 albo poblyskujace tablice informujace cie, ze wlasnie przekraczasz predkosc.
        Slyszalem nawet, ze na wspomnianym odcinku do tej pory nie wprowadzili oplat za przejazd autostrada tylko dlatego, ze... ze wspomniany odcinek nie spelnia wymogow stawianych autostradom (czyli m.in. wspomniany brak pasa awaryjnego ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka