Dodaj do ulubionych

Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodnicy...

02.02.12, 11:52
Jest sobie taka miejscowość jak Stobnica między Wronkami a Obornikami. Tam Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu prowadzi badania nad wilkami i... hodowlę wilków.
Co jakiś czas (bardzo rzadko) są one po prostu wypuszczane do największych kompleksów leśnych. Sprawy się celowo nie nagłaśnia, żeby nie wywoływa wśród ludzi paniki. Wilki się źle kojarzą. Doskonale temat znają nadlenictwa.
Obserwuj wątek
    • stilonek Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodnicy... 02.02.12, 11:58
      bać się złego wilka, ciemiężyciela niewiast i dzieciątek - u progu XXI wieku - to trzeba być ciemnym jak tabaka w rogu po prostu. budujcie chłopki ostrokoły wokół swych sadyb - zły wilk nadciąga!!
      • stilonek Re: Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodni 02.02.12, 12:00
        a rachel już w XXI wieku hehe. za mocni są
      • Gość: Bernard Po redakcji gazety piesk sobie chodzi.... IP: *.namao.albertacom.com 02.02.12, 23:09
        Hey,
        Niby wilkiem nie jest, ale go obchodzi...
        Czy "strzal" pisarczyka jemu nie zaszkodzi...
        :):)
        oj dana dana
        ciup ciup...
        Kultura ludowa madroscia narodu...
    • elfabito Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodnicy... 02.02.12, 12:45
      Pytanie jaką karę poniosą ów Belgowie, którzy pomylili wilki z jenotami. Wyborni myśliwi, a raczej po Wyborowej ....
    • machbuba Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodnicy... 02.02.12, 13:49
      Ludzie nie strzelają do wilków.
      Wilki nie atakują ludzi.
      Ludzie zastrzelili wilki bo pomylili je z jenotem...
      Wilki się nie mylą
    • Gość: jaca Re: Czy wilki grasują pod Dobiegniewem? Przyrodni IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.12, 14:32
      Zgadza się. Natomiast widziałem wilka na drodze z Rusinowa do Piły. W październiku, było już mocno szaro ok. 18-tej przebiegł mi drogę. Nie jechałem szybko, więc widziałem dokładnie.
    • wolfenstein3d wilków nie ma 02.02.12, 15:04
      jeden jest tylko na forum
      • Gość: a Re: wilków nie ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.12, 16:28
        ale tylko w 3d
        Ależ przecie wilki powinny być w stadzie (też na W)
        • Gość: a Re: wilków nie ma IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.02.12, 16:37

- To niemożliwe, by wilk wszedł do miasta. Jest to dzikie, ale bardzo inteligentne zwierzę. .....Wilk mógłby się zbliżyć, szukając jedzenia, ale tylko w skrajnych sytuacjach. wyjaśnia Karol Kaczmarek, nadleśniczy w Nadleśnictwie Głusko.
          To niemożliwe czy mógłby??

- Te na rondzie, to nie były wilki, tylko psy husky, które uciekły właścicielowi. Można pomylić z wilkiem - dodaje Władysław Wlaźlik, członek Koła Łowieckiego Ryś.
          Haskiego z wilkiem???? członek Koła Łowieckiego Mruczek dachowy.
          A póżniej jeża ze świerkiem.
          Za dużo chleją z dwururek

Niechaj posiedzą na zamarzniętej ziemi to wilka poczują.
          • wolfenstein3d Re: wilków nie ma 02.02.12, 17:07
            wilki to chude leszcze kopniesz z buta i poleci jak lis
            kły ma ostre ale te wychudziałe szkapy uciekają od ludzi

za to w stadzie mogą zaatakować małe dziecko i tyle co z nich groźnego
            • Gość: mmmmmm000 Re: wilków nie ma IP: *.net.pbthawe.eu 02.02.12, 18:50
              Pojedź do Stobnicy. Niedaleko, a wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Bilet zdaje się ledwo 15 zł. Wtedy byś takich rzeczy nie wypisywał. No chyba, że piszesz to w formie żartu, ale trudno to zauważyć i niektórzy mogą uwierzyć...
              • wolfenstein3d za 15 zł bajki dzieciom opowiadają 03.02.12, 02:06
                wilki unikają ludzi
                jak jakiś zaatakuje to tylko jak ma wściekliznę
                albo jak w nie rzucasz kamieniami
                • Gość: Przyrodnik Re: za 15 zł bajki dzieciom opowiadają IP: *.pawluk.org 03.02.12, 10:16
                  ...a ja w lesie 30 km na PN od Zielonej Góry napotkałem rozszarpanego i prawie całkowicie skonsumowanego dzika (świeżutki, jeszcze kości mokre od krwii były, oskubane prawie do cna). Lis tego chyba nie zrobił???
                  • wolfenstein3d Re: za 15 zł bajki dzieciom opowiadają 03.02.12, 12:14
                    dziki chyba jedzą ale nie ludzi!
                    tylko 20 przypadków zjedzenia ludzi przez wilki odnotowano od 2000 roku
                    to są wyjątkowe sytuacje!
                    • wolfenstein3d Re: za 15 zł bajki dzieciom opowiadają 04.02.12, 13:15
                      chociaż jak grałem w gothica czy tam wiedźmina
                      to jak była watacha wilków to mnie zawsze zjadała.

z jednym wilczkiem można było sobie poradzić...

na żywo jakbym spotkał to bym pewnie spier**lał na pobliskie drzewo.
                      ale człowiek stoi wyżej w hierarchi gatunków zwierząt i to raczej on jest silniejszy niż wilk.
                      • mmmmmm000 Re: za 15 zł bajki dzieciom opowiadają 04.02.12, 16:06
                        mówię ci jedź do Stobnicy... Nie będziesz musiał rozważać kto silniejszy. Wilka zobaczysz z kilkudziesięciu centymetrów. A jak dobrze trafisz, to i do klatki z wilkami cię wpuszczą. Zobaczysz wtedy, czy wystarczy go "kopnąć" żeby uciekł ;)
                        • wolfenstein3d tak bym się z nimi rozprawił 04.02.12, 17:00
                          www.youtube.com/watch?v=42u7Ifn7EiA&feature=related
                          i o jedną parszywą bestię mniej :)
    • wwojtek9 wilk nie atakuje człowieka? 21.04.13, 00:01
      Ciekawe, mój Dziadek wrcając zima saniami z Sieradza do Zduńskiej Woli w dzień! ledwo z życiem uszedł gdy z lasu wypadła wataha wilków! Owszem, bały się troche zapalanych zapałek i to je trzymało "na dystans" ale Dziadka nie bały się wcale! Stara metoda polowania na wilki polegała na jeździe przez las saniami z prosiakiem, którego ciągnięto za ogon by kwiczał i tym głosem wabił wilki i wilki wychodziły mysliwym "na strzał" , choć bywało że wilcze stato było tak liczne iż groziła zamiana ról i wyśliwi ostrzeliwując sie musieli uciekać. Oczywiście od czasu gdy wilki wytępiono i występuja jedynie watachy, a nie typowe wilcze stada ataki na ludzi ustały - wilki faktycznie są inteligentne i atakuja jedynie wtedy gdy mają znaczącą liczebną przewagę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka