Dodaj do ulubionych

Stare seriale

29.12.25, 21:24
Zaczęliśmy oglądać z mężem seriale, które mają już wiele lat.
Walking dead- dla mnie super, mąż przestał oglądać po pierwszym sezonie czy w połowie drugiego. Dla niego za dużo zombiakow i w ogóle wszystko co potrzebne, znajduje się od tak- jedzenie, ubranie, daryl ma wiecznie pełno strzał itp
Mi się jednak podoba z punktu walki o zasoby. Idealnie pasuje powiedzenie, że człowiek człowiekowi wilkiem.

Breaking Bad- to z kolei ja odpuściłam po dwóch sezonach. Strasznie dołuje mnie ten serial. Ta brzydota miasta, zapuszczone ulice i domy. Ludzie wpisujący się w określenie white trash. Wiem, że niecały nowy Meksyk tak wygląda ale i tak ten serial mnie dobija.

Pamiętacie jeszcze te seriale? Co o nich myślicie?
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Stare seriale 29.12.25, 21:28
      Ze starych seriali chętnie obejrzalabym ciegiem przystanek Alaska. Chybs nigdzie nie ma. Kochałam go
      • aandzia43 Re: Stare seriale 29.12.25, 21:33
        Mój najukochańszy serial. Niedawno był chyba na cda.
        • ga-ti Re: Stare seriale 29.12.25, 21:48
          Oglądałam, chyba na CDA, ale kilka lat temu.
          Słodki jak za pierwszym razem 😊
        • malia Re: Stare seriale 29.12.25, 21:48
          Tak! sprawdziłam i jest! Dziękuję ci
      • malia Re: Stare seriale 29.12.25, 21:46
        o tak, cudowny był
        Ja mam w głowie twin peaks, kiedyś oglądałam prawie nie oddychając, ale jak kilka lat temu chciałam powtórzyć, to jednak nieee
      • mysiulek08 Re: Stare seriale 29.12.25, 21:52
        nie ma, cd chyba tez nie mzina kupic, o cos sie tam tworcy kloca

mamy nielegalne cd 😎
        • mysiulek08 Re: Stare seriale 29.12.25, 21:53
          *mozna
    • furiatka_wariatka Re: Stare seriale 29.12.25, 21:40
      Ja może z rok temu odświeżyłam sobie Lost. To był jednak świetny serial, chyba pierwszy z clif hangerami itd ale zakończenie tak samo rozczarowujące, jak za pierwszym razem, gdy oglądałam.
      Super jest serial "Better call Saul", wg. mnie lepszy niż Breaking Bad. No i Mad Men też sobie powtórnie obejrzałam, i jest nadal świetny. Przystanek Alaska mam gdzieś na płytach, było to lata temu sprzedawane w formie kolekcji płyt.
      • princy-mincy Re: Stare seriale 29.12.25, 21:47
        Uwielbiam Lost i też uważam zakończenie za rozczarowanie.
        Przystanek Alaska świetny.
      • jieva1 Re: Stare seriale 29.12.25, 23:57
        Mad Men uwielbiam, niedawno obejrzałam go ponownie oraz Gotowe na wszystko
    • mysiulek08 Re: Stare seriale 29.12.25, 21:51
      ani przez lost ani przez walking dead nie przebrnelam

breaking bad w swoim czasie (jeszcze sprzed strimingow) pochlanialismy odcinek za odcinkiem, ale teraz bym nie powtorzyla, podobnie jak homeland
    • pupu111 Re: Stare seriale 29.12.25, 22:00
      O matko, to ja myslałam ze ci chodzi i o seriale z lat 90 pisząc że stare. Breaking Bad dla mnie to arcydzieło, The Walking Dead tez, ale tylko do około piątego sezonu, potem juz było croaz gorzej i przestałam oglądac. Z naprawde starych seriali to dobrze wspominam Miasteczko Twin Peaks, Alfa, Allo Allo, Co ludzie powiedzą.
      • novembre Re: Stare seriale 30.12.25, 21:30
        Ja myślałam, że z lat 70-80, że jakaś Wojna domowa albo 07 zgłoś się...
    • angazetka Re: Stare seriale 29.12.25, 22:17
      Przyznam, że tytuł i to "Pamiętacie jeszcze te seriale?" kojarzą mi się raczej z pytaniem o seriale sprzed półwiecza, a nie sprzed chwili wink
      • nick_z_desperacji2 Re: Stare seriale 29.12.25, 23:38
        Albo takie, które się jeszcze ciągnął czy skończyły 2-3 lata temu. Chyba mam inną definicją starości wink
    • krwawy.lolo Re: Stare seriale 29.12.25, 22:21
      Stare seriale to Bonanza, Doktor Kildair, Koń, który mówi ...
      • krwawy.lolo Re: Stare seriale 29.12.25, 22:21
        Ścigany, Święty ...
        • bi_scotti Re: Stare seriale 29.12.25, 22:27
          krwawy.lolo napisał:

> Ścigany, Święty ...

Exactly! Swiety big_grin
          A z polskich to Dyrektorzy, ten jakis z Cieslakiem, ktory sie udziela jako inzynier chyba przy budowie Portu Polnocnego surprised Pamietam Joanna Jedryke jako sekretarke smile Kapitan Sowa na Tropie ... W Drodze (czy to moze byla Droga? z Golasem), Umarlem aby Zyc, Akcja V1 V2 (chyba taki byl tytul?), Daleko od Szosy. I serial, ktorego w zyciu nie widzialam ale kiedys na pweno zobacze, bo ponoc byl great - Najdluzsza Wojna Nowoczesnej Europy ...
          Jest co wspomniec z dawniejszych niz lata 90te czasow big_grin ... as time goes by ... wink Cheers.
          • krwawy.lolo Re: Stare seriale 29.12.25, 22:42
            Wymieniłaś niektóre z lat 70. Te nie są stare. Celowo wymieniłem seriale z lat 60. smile
            • bi_scotti Re: Stare seriale 29.12.25, 23:09
              krwawy.lolo napisał:

> Wymieniłaś niektóre z lat 70. Te nie są stare. Celowo wymieniłem seriale z lat
              > 60. smile

Aaaa ... to chodzi Ci o Wakacje z Duchami, Stawiam na Tolka Banana, Do Przerwy 0:1, Pies Cywil (czy taki byl tytul?), Barbara i Jan (a moze Jan i Barbara?), Podroz za Jeden Usmiech, Wojna Domowa, no i of course, of course Pancerni, Stawka big_grin
              Star Trek? Arsen Lupin? Zorro? Ivanhoe? Columbo? Kojak? Fantomas? Bylo cos z melonikiem ... nie pamietam sad Czy byl Robin Hood? Chyba tak - cos mi sie kojarzy ... I NRDowski Telefon (chyba?) 110, correct? No i czeskie ale to chyba tez lata 70te, te kobiety z supermarketu, szpitale na peryferiach i jeszcze jakis z budynku w Pradze surprised Geeez ... ze tez czlowiek takie rzeczy pamieta, crazy beans big_grin Cheers.
              • krwawy.lolo Re: Stare seriale 29.12.25, 23:17
                No, mieszasz dekady. Znaczy łączysz je.
                A z melonikiem był serial "The Avengers", z seksowną Dianą Rigg.
                • bi_scotti Re: Stare seriale 30.12.25, 02:19
                  krwawy.lolo napisał:

> No, mieszasz dekady. Znaczy łączysz je.
                  > A z melonikiem był serial "The Avengers", z seksowną Dianą Rigg.

Merci. Ja ogolnie wszystko mieszam (vide: languages wink) - moj krzyz, ktory niose, eh smile Ale poza tym to jeszcze mi sie przypomnialy Brygady Tygrysa - no idea jaki byl original title po francusku (Les brigades du Tigre? Maybe ...) z komisarzem Valentin (chyba 🤔), Wielka Milosc Balzaka, of course I, Claudius, Hrabina Cosel, Elizabeth R z super/great Glenda Jackson, Trzecia Granica, sowiecka Droga przez Meke ... Cheers.
      • krwawy.lolo Re: Stare seriale 29.12.25, 23:20
        youtu.be/hMPbipfgQ2c?si=d0Swe6j44NQIyUme
    • ekstereso Re: Stare seriale 29.12.25, 22:31
      Czterdziestolatek!
      • kurt.wallander Re: Stare seriale 29.12.25, 23:25
        Czterdziestolatka powtórzyłam sobie kilka lat temu, z corką, i wciąz jest świetny. Córka też zachwycona.
    • towarzyszka_leila Re: Stare seriale 29.12.25, 23:01
      Nie wiem, jak mogłaś nie przebrnąć przez Breaking Bad. Zatkało mnie, nie mam nawet siły komentować.
      • grey_delphinum Re: Stare seriale 29.12.25, 23:18
        towarzyszka_leila napisała:

> Nie wiem, jak mogłaś nie przebrnąć przez Breaking Bad. Zatkało mnie, nie mam na
        > wet siły komentować.

Co nie?
        • kurt.wallander Re: Stare seriale 29.12.25, 23:26
          Dla mnie równiez jest to jeden z najlepszych seriali, jakie widziałam.
          • princy-mincy Re: Stare seriale 30.12.25, 11:11
            Ja nie twierdzę, że serial jest zły. Tylko on mnie okropnie dołuje. Jest bardzo przygnębiający z powodu narkotyków, które bierze Jesse i jego znajomi. Obraz tych ćpunów, zapuszczone domy, ulice itp. kiepska przyszłość lub jej brak.
      • jieva1 Re: Stare seriale 29.12.25, 23:56
        Ja też nie przebrnęłam, nawet całego pierwszego sezonu. Najbardziej dołowała mnie żona głównego bohatera i nie wiem jak to określić taki zbyt dosadny naturalizm, tam wszystko było takie brzydkie, brudne.
        • pupu111 Re: Stare seriale 30.12.25, 00:07
          Jakbyśmy o zupełnie innym serialu gadali. Breaking Bad miało genialne zdjęcia, a wiekszosc lokacji była całkiem ładna, w Polsce nigdy nie mieszkaliscie że ponurych ruder nie widzieliscie?
        • nick_z_desperacji2 Re: Stare seriale 30.12.25, 01:33
          Ja zmęczyłam da odcinki big_grin
          A wszelkich apokalips zombie unikam z zasady, odkąd przemysł filmowy odkrył, że zombie jest dobre na wszystko.
      • laluga Re: Stare seriale 30.12.25, 00:11
        Jak dowiedziałam się, że Better Call Soul (3 odcinki męczyłem się z tym zanim odpuściłam) jest tak samo świetny jak Breaking Bad to nigdy nawet nie próbowałam oglądać.
        • kurt.wallander Re: Stare seriale 30.12.25, 01:28
          Noto jednak daj szansę Breaking Bad. Ja nie dokończyłam Better Call Saul. Uważam, że nie dorasta do pięt BB wink
          • pupu111 Re: Stare seriale 30.12.25, 02:37
            Ja Better Call Saul ogladałam kilka sezonów i jeszcze czeka u mnie na dokończenie, a Breaking Bad byl jak dla mnie znacznie ciekawszy pod względem samej akcji. Ten pierwszy jest inteligentny, ładnie nakręcony i dosc ciekawy, ale BB znaczniej bardziej. Niedawno obejrzałam pierwszy sezon Pluribusa, od tych samych twórców, i tez całkiem spoko, ale do losów Walta nie ma porównania. Strasznie smutno, ze teraz robią po 9 albo mniej odcinków, i potem trzeba czekac dwa lata na ciąg dalszy.
      • infinitypool Re: Stare seriale 30.12.25, 00:22
        No nie? Dla mnie BB nalezy do top 3 wszechczasow, to jest mistrzostwo
      • marianna1960 Re: Stare seriale 30.12.25, 05:02
        Better Call Saul jest klasę lepszy, Breaking Bad przereklamowany.
      • danaide2.0 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:36
        Jakby się tak zastanowić... scena z głową i zwierzęciem (bez zbędnych spojlerów), co tam, luzik.

Spoko, też mam stępioną wrażliwość. Jak nie mieć?
    • bywalec.hoteli Re: Stare seriale 29.12.25, 23:21
      Szkoda życia na seriale 🙂
      Serio
      • baenzai Re: Stare seriale 30.12.25, 00:46
        Tak gdzieś od 2002 roku seriale biją na głowę filmy.
        • bywalec.hoteli Re: Stare seriale 30.12.25, 00:59
          baenzai napisał:

> Tak gdzieś od 2002 roku seriale biją na głowę filmy.

Moim zdaniem nie jest to prawda.
          Filmy są generalnie dobre i złe ale niektóre są aznakomite, wybitne.
          Seriale są zazwyczaj średnie lub dobre albo średnie-dobre.
          • baenzai Re: Stare seriale 30.12.25, 01:25
            Ciekawych filmów w 21 wieku powstało mało. A seriale do wyboru do koloru. Lubisz fantasy? Masz monumentalną Grę o tron. Kino gangsterskie? Masz Sopranos. Komedie? Masz The Office, HIMYM, Jacka. Kryminały, filmy policyjne? Masz tego od ch...a. smile Coś mniej szablonowego? Masz Breaking Bad, Dextera, House of Cards, Peaky Blinders.
            • mysiulek08 Re: Stare seriale 30.12.25, 02:17
              tylko solidnych obyczajowek brak, z na miare desperatek
              this is us
              sprzataczka
              firefly lane
              i tyle
              komedii powiedzmy, obyczajowych w typie np wspanialej pani maisel tez za duzo nie ma
              moda pewnie minela, tak jak na 'proceduralne'
              ba! nawet o fajne potwory trudno

ale tak kryminalnych mordobic wszelkiej masci sporo wszedzie, tudziez sieczka dla 'mlodych doroslyc'
              • alicia033 Re: Stare seriale 30.12.25, 11:18
                Mysiulku a oglądałaś "Shrinking"?
                Trochę trudno pisać o tym, że "rozrywka" ale naprawdę i obyczajówka i komedia i jednak poważne problemy... IMO naprawdę dobry.
            • bywalec.hoteli Re: Stare seriale 30.12.25, 02:22
              Przykład House of Cards: pierwszy sezon był wybitny, kolejne już słabe, w momencie jak wyrzucili Spaceya i zrobili Wright prezydentem to już w ogóle dno i mul. Peaky Blenders mi się nie podobał, uważam co za słaby. Breaking bad niczego nie wnosi, niczego nie uczy. To od początku do końca tragedia prowadząca bohaterow do zguby.

Filmow wybitnych powstało w tym czasie sporo, choćby Matrix. Z polskich to na przykład Rewers.
            • danaide2.0 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:39
              Bardzo dobre, a i tak na pewnym etapie wjeżdżają mielizny albo moje ulubione: rozwiążmy problem, który sami stworzyliśmy. FIlm oceniasz po tych ok. dwóch-trzech godzinach materiału. Serialowi zapominasz wtopy?
              • aandzia43 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:47
                danaide2.0 napisała:

> Bardzo dobre, a i tak na pewnym etapie wjeżdżają mielizny albo moje ulubione: r
                > ozwiążmy problem, który sami stworzyliśmy. FIlm oceniasz po tych ok. dwóch-trze
                > ch godzinach materiału. Serialowi zapominasz wtopy?

I dlatego często oglądam seriale do drugiego, trzeciego sezonu. I zapominam wtopy. Nie traktuję stupięćdziesięciu sezonów jako całość do oceny, całość to dla mnie kilka pierwszych sezonow kiedy fabuła trzymała się kupy. Oczywiście najbardziej cenię te, które utrzymały się w ryzach i miały tyle sezonów/odcinków ile trzeba. Ale jeśli początek był świetny to taka sobie końcówka nie przekreśla początku.
          • swiezynka77 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:08
            bywalec.hoteli napisał:

> baenzai napisał:
            >
            > > Tak gdzieś od 2002 roku seriale biją na głowę filmy.
            >
            > Moim zdaniem nie jest to prawda.
            > Filmy są generalnie dobre i złe ale niektóre są aznakomite, wybitne.
            > Seriale są zazwyczaj średnie lub dobre albo średnie-dobre.

trochę się zgadzam a trochę nie. seriale też bywają wybitne, ale nawet jeśli jeden sezon jest wybitny, to często potem rozmienia popularność na drobne. większość seriali to chłam dla ludzi, którzy oduczyli się czytać książki i muszą jakoś zapełnić wolny czas.

staram się wybierać starannie zarówno filmy jak i seriale (jak i książki, ale tu jestem mniej wybredna).
            • bywalec.hoteli Re: Stare seriale 30.12.25, 11:03
              swiezynka77 napisał:

> seriale też bywają wybitne, ale nawet jeśli je
              > den sezon jest wybitny, to często potem rozmienia popularność na drobne. większ
              > ość seriali to chłam dla ludzi, którzy oduczyli się czytać książki i muszą jako
              > ś zapełnić wolny czas.

O to, to
    • jieva1 Re: Stare seriale 29.12.25, 23:52
      Ja powróciłam do Twin Peaks.
    • laluga Re: Stare seriale 30.12.25, 00:07
      Jak chętnie obejrzałabym Robin Hooda z lat 90-ych
      • kanna Re: Stare seriale 30.12.25, 09:56
        O, śnił mi się ostatnio Robbin Hood, i ten ciemny - w którym się podkochiwałam i - ten paskudny blondyn, co go zastąpił w kolejnym sezonie.
      • swiezynka77 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:14
        smile
      • danaide2.0 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:41
        Na kilku kanałach TV leci niemal non stop. Strasznie długie odcinki!
        Shogun też leci.
        Jakoś nie widzę natomiast Ptaków ciernistych krzewów.
    • gatito_z_kato Re: Stare seriale 30.12.25, 02:45
      Walking dead nie oglądałam, natomiast Breaking Bad to zdecydowanie najlepszy serial ever!!! Jest bardzo realistyczny i mogłabym uwierzyć, że taka historia wydarzyła się naprawdę... Daj mu szansęsmile
      A jak chcesz coś bardziej lajtowego to w wątku obok nie wymieniono np:
      Prison break
      Suite
      Revenge
      smile
    • marianna1960 Re: Stare seriale 30.12.25, 05:07
      Od Breaking Bad o wiele lepszy jest Better Call Saul, a z tych starych polecam Leftovers, Mad Men, Six Feet Under, Sopranos, Rectify, Bloodline The Affair, The Man in the High Castle
    • swiezynka77 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:12
      Breaking Bad też odpuściłam w którymś momencie, nudny i dołujący

wspaniały jest Mad Men, przynajmniej kilka sezonów
      Homeland też pierwsze 3-4 sezony
      The Office z 5 sezonów
      a z naprawdę starych polecam Jan Serce, nie jest to arcydzieło ale bardzo ciekawe poznawczo - głęboki PRL
      • swiezynka77 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:28
        dodaję: Fleabag. dla mnie był wstrząsający ale w takim pozytywnym sensie
    • samanta1010 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:14
      ja cały czas lubię dr house, ale obecnie wiele tekstów już by nie przeszło
      • lauren6 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:51
        Dr House brzydko się zestarzał.
    • dawniej_nann Re: Stare seriale 30.12.25, 10:14
      a ja bym sobie obejrzała "Noce i dnie", kocham Bińczyckiego miłością wielką. Miałam okazje poznac Go osobiście i zjeść z nim obiad. Obiad co prawda na prawie 100 osób, ale siedział trzy miejsca ode mnie.... a ja sobie wzdychałam "Bogumił, Bogumił!"
    • aagnes Re: Stare seriale 30.12.25, 10:33
      Breaking Bad się rozkręca, ja namówiona zmęczyłam pierwszy i drugi sezon potem jest dużo lepiej, wiele osób uważa, ze to najlepszy serial jaki widzieli.
    • nenia1 Re: Stare seriale 30.12.25, 10:36
      princy-mincy napisała:

> Pamiętacie jeszcze te seriale? Co o nich myślicie?

Dokładnie odwrotnie niż ty, zombi to po moim trupie wink Breaking Bad rewelacja.
      Ale czy to jest już stary serial? Jeśli tak, to obejrzałabym dla roli Rufusa Sewella, kostiumów i scenografii Człowieka z Wysokiego Zamku.
      A z takich bardziej starych to z Albertem Finneyem "Karaoke" - stary miniserial brytyjski, doskonały, bardzo mi się podobał. I kolejno Cold Lazarus. Plus mój ukochany w tamtych czasach serial, mianowicie Królestwo z 1994.

• lucadimontezemolo Re: Stare seriale 30.12.25, 11:10
      Ja niedawno obejrzałam cały Ostry Dyżur (E.R), super to było.
      • krwawy.lolo Re: Stare seriale 30.12.25, 11:26
        Zapewne dla "Klonika". wink
      • aandzia43 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:52
        Ostry dyżur to moja topka razem z Przystankiem Alaska, Mad men, Sześć stóp pod ziemią, Breaking nad, Gra o tron, Dojrzewanie smile
      • dawniej_nann Re: Stare seriale 30.12.25, 17:57
        Gdzie jest dostępny ER, cały calutki? podziel sie prosze!
      • kurt.wallander Re: Stare seriale 30.12.25, 18:04
        O tak, wspaniały!
    • ewaewa2002 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:30
      ostatnio namiętnie oglądam MASH oraz stare Miami Vice
      • dekoderka Re: Stare seriale 30.12.25, 12:45
        Dom, Wojna Domowa, Stawiam na Tolka Banana
    • lauren6 Re: Stare seriale 30.12.25, 12:58
      BB to wybitny serial.

WD bardzo dobry, przynajmniej pierwsze sezony. Nie chodzi o zombie, ale na reakcje ludzi na zagrożenie, ekstremalne warunki. Okazuje się, że zombie wcale nie są najgorszymi potworami w tym świecie.

Wiele starych seriali po prostu źle się ogląda, bo kiedyś była zupełnie inna filozofia tworzenia tego typu produkcji. Kręciło się 20 w miarę niskobudżetowych odcinków, z czego większość to były nudnawo zapełniacze. Dosłownie kilka odcinków pchało całą fabułę na przód, całej reszty na dobrą sprawę mogłoby nie być.

Dzisiaj kręci się góra 10 odcinków na sezon i z reguły są to odcinki dopracowane.
    • kropkacom Re: Stare seriale 30.12.25, 17:44
      Breaking Bad widziałam dwa razy tongue_out Najdłuższa ciąża w historii tongue_out No nie jest łatwy serial ale inteligentny. Momentami idzie w stronę groteski. Nie wiesz czy się śmiać, czy płakać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka