Dodaj do ulubionych

Grażyna Truszkowska (z d. Suszyńska). Kto ją znał?

07.02.12, 23:17
Czy ktoś z pisujących na Forum dawnych działaczy opozycji solidarnościowej pracował z nią w konspiracji?

"Nad ranem 1 lutego 2012 r. odeszła

śp.

Grażyna Truszkowska
(z d. Suszyńska, ur.1948 r.).

Biolog, nauczycielka w kilku wrocławskich liceach i szkołach podstawowych.
Uczestniczka protestów studenckich z marca i maja 1968 r. Od 1979 czynnie wspomagająca Biuletyn Dolnośląski i inne wydawnictwa niezależne. Czynna uczestniczka i animatorka ruchu Solidarności wśród pedagogów szkół, w których pracowała. Od początku stanu wojennego wspomagała ruch wydawniczy i kolportaż w strukturach Solidarności i SW. Jako kurier utrzymywała kontakty między Wrocławiem a Gorzowem oraz kilkoma innymi miastami.
Baliśmy się o Nią – była wtedy taka drobna, krucha, a jednocześnie niestrudzona.
Dopiero potem przyszły małżeństwo i macierzyństwo.

Niezbadane są wyroki Pana. Według naszych, ziemskich zaledwie, kryteriów Jej odejście było zdecydowanie przedwczesne. Pozostawiła męża i syna, ale też matkę oraz brata.
Pamiętajcie o Niej, Jej dusza – jak każda błądząca, lecz nieśmiertelna – potrzebuje naszej modlitwy.

Pogrzeb odbędzie się we wtorek 7 lutego 2012 r. o godz. 14 na cmentarzu przy ulicy Grabiszyńskiej we Wrocławiu. Msza św. odbędzie się tego samego dnia w kościele pw. Św. Henryka (ul. Gliniana) o godz. 7. "

sw.org.pl/#
Obserwuj wątek
    • Gość: jona podpowiedz IP: *.access.telenet.be 07.02.12, 23:23
      To przeciez ty wiesz wszystko nt SB i opozycji gorzowskiej....Dobra rada-zapytaj np Przewodniczacego gorzowskiej "S" lub jego zastepcy,kto jako kurier i ich owczesny "kompan" jezdzil min do Wroclawia i siedzial z W. Frasyniukiem...Wystarczajaca podpowiedz...
    • Gość: argentina No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: 200.32.70.* 07.02.12, 23:34
      który odbył się 9 godzin temu może zdążysz . Weź się Wieczorek za robotę to może zaczniesz jarzyć kiedy jest wtorek a kiedy niedziela.
      • Gość: Bernard Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.namao.albertacom.com 08.02.12, 01:23
        Hey wieczorek,
        Na pewno fajna osoba..
        Jednak niewielu ja znalo, jeszcze mniej pamieta...
        I przepraszam ale nie doczytalem: ktory sbek ja zabil????
        Ty o tej pani wspominasz to....ja o niej nie chce wiedziec...
        :(:(:(
        PS.
        Widzisz Wieczorek, ty zgnoisz kazdego imie tylko je wspominajac...
        Tak gleboko w to scierwo wlazles!!!!
        Nie wyciagaj na forum..
        Tu normalni ludzie!!!!!
        Szanuj pamiec ludzi o nich nie wspominajac....!!!
      • Gość: Ursus Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 10:25
        Tu jest mowa o śmierci człowieka. Zachowaj umiar. Jesteś synem tego SB-ka czy milicjantki z innej wypowiedzi?
        • Gość: gość Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.gorzow.mm.pl 08.02.12, 15:17
          Gość portalu: Ursus napisał(a):

> Tu jest mowa o śmierci człowieka. Zachowaj umiar. Jesteś synem tego SB-ka czy m
          > ilicjantki z innej wypowiedzi?

Trzeba było to napisać w temacie dot. śmierci Szymborskiej. No ale Sławek "tylko" zacytował jej wiersze.
          • Gość: nkac Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: 176.31.202.* 08.02.12, 16:59
            Rzeczywiście z Wieczorka to pacan. Zaprasza na pogrzeb który odbył się kilka godzin wcześniej.
            • Gość: literat Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 17:26
              Czy ty też potrafisz tylko obrażać?
            • slawek_wieczorek Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb 09.02.12, 00:39
              Gość portalu: nkac napisał(a):

> Rzeczywiście z Wieczorka to pacan. Zaprasza na pogrzeb który odbył się kilka go
              > dzin wcześniej.

Wcale nie zapraszałem.
              Według danych OECD ćwierć populacji cierpi na analfabetyzm funkcjonalny.
          • Gość: literat Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 17:24
            Walczysz z twórczością Szymborskiej? To już nie można cytować jej wierszy? Jakaś cenzura jeszcze przed ACTA? Może od razu książki na stos tak jak to robili hitlerowcy? I to ty nie zachowujesz umiaru. Czy wieczorek kogoś tu wyzwał od pedałów itp? Przejrzałem kilka jego wypowiedzi i nic takiego nie znalazłem. Wklej link jak coś takiego użył.
            • Gość: gość Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.gorzow.mm.pl 08.02.12, 19:46
              Gość portalu: literat napisał(a):

> Walczysz z twórczością Szymborskiej? To już nie można cytować jej wierszy? Jaka
              > ś cenzura jeszcze przed ACTA? Może od razu książki na stos tak jak to robili hi
              > tlerowcy? I to ty nie zachowujesz umiaru.

A czy ja kogoś nazwałem obraziłem? Ja "tylko" przypomniałem, że Sławomir cytował wiersze Szymborskiej.
              Zrobiłem dokładnie to samo co Sławomir. Jakoś on i jego koledzy nie widzą w tym nic złego.
              • Gość: hiro taaaaakkkkkkkkkk;-) IP: *.gorzow.mm.pl 08.02.12, 19:51
                nic się nie martw :oni widzą wszystko widząc tak naprawdę bardzo niewiele.oni widzą tyle na ile im się pozwala......................;-)
          • slawek_wieczorek Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb 09.02.12, 00:37
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Gość portalu: Ursus napisał(a):
            >
            > > Tu jest mowa o śmierci człowieka. Zachowaj umiar. Jesteś synem tego SB-ka
            > czy m
            > > ilicjantki z innej wypowiedzi?
            >
            > Trzeba było to napisać w temacie dot. śmierci Szymborskiej. No ale Sławek "tylk
            > o" zacytował jej wiersze.

Czy w latach 30. ub. w. stanąłby Pan po stronie palących publicznie książki?
            Errata: byli to niemieccy naziści.
          • Gość: adwokat Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 10:38
            Ty się lepiej Rychu zajmij własną rodziną.
      • slawek_wieczorek Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb 09.02.12, 00:34
        Gość portalu: argentina napisał(a):

> który odbył się 9 godzin temu może zdążysz . Weź się Wieczorek za robotę to mo
        > że zaczniesz jarzyć kiedy jest wtorek a kiedy niedziela.

Skopiowałem tylko tekst z portalu Solidarności Walczącej. Pod spodem zamieściłem właściwy link. Szkoda, że tego Pan nie zauważył.
        Uaktualnianie stron internetowych, a zła wola piszących, to co innego. Jeszcze do południa w środę na stronie lotto widniała informacja, iż na... wtorkowe losowanie przewidywana jest pula 25 mln zł, mimo iż nie padła szóstka.
        Ale spotkałem się tu już wcześniej z pogardą dla ludzkiego życia. Skazany Krzysztof Sz., syn Majora Służby Bezpieczeństwa, Edwarda Szczerbickiego, winę chciał zrzucić na zmarłego kolegę, zaś jego kolega ze specjalnych kolonii dla dzieci esbeków, Ryszard Rachlewicz, śmierć swojej matki zmagającej się z nowotworem powiązał z zestawieniem jej po latach z dawnymi towarzyszami broni.
        • Gość: Bernard Re: No to pedał zaginaj na pogrzeb IP: *.namao.albertacom.com 09.02.12, 02:23
          hey Wieczorek,
          Ata twoja solidarnosc walczaca to kto???!!!
          Jakis autorytet dla kogos????
          Ktos godny zaufania???
          Chyba nie...
          :):):):)
        • Gość: jona STOP prowokacji obywatela W IP: *.access.telenet.be 09.02.12, 10:41
          ty jednak na prawde nie tylko masz problemy z psychika.... zadales pytanie,odpowiedzialam ci,choc teraz wiem,ze nie powinnam,bo to byl poraz kolejny xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx raz twoj prowokacyjny, przemyslany chwyt,aby poraz xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx naruszyc podstawowe konwenanse FORUM internetowego i naruszyc ustawe o danych osobowych.STOP PROWOKACJI, STOP.............. akceptacji przez GW takiego forum i ciaglego naruszania prawa przez Wieczorka
          • e_werty Re: STOP prowokacji obywatela W 09.02.12, 10:54
            STOP PROWOKACJI, STOP

... czyli podpisz ACTA!
            • Gość: hiro Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 11:00
              > ... czyli podpisz ACTA!
              podpisz? ty jedynie pogadać sobie możesz...........
            • Gość: Juras Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 13:13
              Pół wieku czerwoni cenzurowali. Chcesz powrotu do tych czasów?
              • jonapl Re: STOP prowokacji obywatela W 09.02.12, 15:08
                ty chyba nie znasz hasla cenzura???Jaka tu cenzura? Ze jakis psychol od wielu miesiecy pisze ciagle to samo w kazdym swoim poscie-nazwiska,zarzuty... na miejscu tych 2 juz dawno zrobilabym z nim porzadek.Ile mozna,to juz jest upierdliwe...ciagle ta sama plyta,gdzie jest admin tego forum i dziennikarze?W PL tyle sie mowi o ustawie nt danych osobowych,a tutaj ciagle ta sama osoba ja lamie
                • Gość: obywatel Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 16:19
                  Wszyscy tu rzucili się na slawka wieczorka, a przecież tematem postu jest kto znał tą zmarłą.
                  • Gość: arewio Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 20:00
                    A znał ktoś może matkę wieczorka?
                    A znał ktoś jego ojca?
                    Wiem, że to wstydliwa sprawa z tym ojcem bo gdyby nie była wstydliwa, gostek ciagle by się tym chwalił a tak siedzi cicho wtym temacie.
                  • Gość: jona Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.access.telenet.be 09.02.12, 21:39
                    obywatelu naucz sie czytac ze zrozumieniem i jeszcze raz przeczytaj moje posty w tym temacie-odpowiedzialam mu konkretnie,ale... to znowu byla PROWOKACJA aby poraz xxxxxxxxxxxx powrocic do tych samych nazwisk.
                    Dziwne,ze on ma problemy z przeszloscia tylko tych 2 osob,a nie pisze,ze ojciec vce "S" tez byl czlonkiem czerwonych,ze jego matka tez nalezala do "czerwonych", ze obecnie dyrektorem w LUW jest koles przez ktorego wielu w ILO ucierpialo,bo bawil sie w konfidenta. Jak tak bardzo chce wykorzystac swoja sile i zyc przeszloscia to tu ma pole do popisu...
                    • Gość: ax Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 21:54
                      Jona olej go. Sam na siebie bata kręci i to dużego.
                      • Gość: adwokat Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 10:01
                        Ty się lepiej Rychu zajmij własną rodziną.
                • slawek_wieczorek Re: STOP prowokacji obywatela W 10.02.12, 01:24
                  jonapl napisała:

> mowi o ustawie nt danych osobowych,a tutaj ciagle ta sama osoba ja lamie

Dlaczego wychodzi Pani przed szereg?

Gość: Ryszard Rachlewicz

forum.gazeta.pl/forum/w,58,54210433,54210433,www_sw_org_pl_lista_html.html
                  • Gość: Bernard Problem Grazyny Truszkowskiej... IP: *.namao.albertacom.com 10.02.12, 03:08
                    Hey,
                    Tej pani nie znalem i nie znam..... i nie wiem jak z tego powodu powinienem sie czuc...
                    Chcialbym o niej myslec przyjemnie...Milo...
                    Ale nie moge...
                    Rzecz w tym ze wniosl ja do mojej swiadomosci Wieczork...
                    Wieczorek ja lubil..
                    Dla mnie ten cmentarny skur-wie-l nie moze miec dobrych ludzi za znajomych..
                    Przykro mi pani Grazyno...
                    Wieczorek to pelzajace po blocie zlo...
                    Kogokolwiek on z wdziecznoscia wspomina..... nie moze byc lepszym niz on sam...
                    Kogokolwiek...Cokolwiek Wieczorek dotknie w smierdzcy gnoj sie zamienia....
                    Umarlym zycze jednego: Niech o was Wieczorek nigdy nie wspomina!!!
                    i to nie sa jaja
                  • Gość: jona Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.access.telenet.be 10.02.12, 10:32
                    Wkrotce wyjde przed szereg w zwiazku z naduzyciami ustawy o danych osobowych i to nie ja jako osoba prywatna....tu DOBRA RADA- odpusc sobie,STOP.... zamiast tracic czas na takie glupoty idz do dobrego psychiatry, poszukaj pomocy u dobrych specjalistow,bo kiedys bezkarnosc musi skonczyc sie.
                    • Gość: Juras Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 11:46
                      Czy czerwoni mają rozum? Rachlewicz sam podpisywał się z imienia i nazwiska. Przecież ty się ośmieszasz.
                      • Gość: hiro Re: STOP prowokacji obywatela W IP: *.gorzow.mm.pl 10.02.12, 11:57
                        tam gdzie chce to się podpisuje debilku niedoru...y!
                      • Gość: jona do juras IP: *.access.telenet.be 10.02.12, 19:55
                        czy ty wiesz co to znaczy przestrzeganie podstawowych praw i ustaw? Ktos je wprowadzil po to,zeby je przestrzegac,no nie????
                        • Gość: palę sobie Re: do juras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 20:23
                          Rzecz w tym, że pojawia się tutaj podgorzowski bezrobotny szczaw, który stara się zdominować forum jako dobry znajomy wielu wyraźnie starszych od siebie ludzi. Nie wiem czy ci starsi to tolerują, ja bym nie tolerował.Młodszych trzymam na dystans.
                          Ten bezrobotny lubi wkładać patyk w kraty i drażnić jak by był przed klatką w ZOO. Chodzi jednak o to, że My w ZOO nie jesteśmy.
              • Gość: Bernard Wprowadzic ACTA i to szybko IP: *.namao.albertacom.com 09.02.12, 21:50
                Hey juras,
                Nie wiem czy ci ktos cos nagadal czy po prostu jak baran za stadem ciagniesz...by siem nie narazac....
                Co ma komunistyczna cenzura z ACTA?
                Boisz sie ACTA bo przyjdzie ci placic za wszystko co dotychczas z internetu kradles....?
                Zreszta ty jestes szprotka...
                Cale firmy bankrutuja bowiem to co na przyklad w Polsce, USA czy Francji stworza i staraja sie produkowac i sprzedawac jest przez czarny rynek kopiowane w krajach gdzie ludzie pracuja za zlotowke dziennie i sprzedawane poprzez internet...
                Bezprawie na internecie wspomaga niewolnictwo w azjii i afryce i niszczy uczciwe biznesy w normalnym swiecie...
                Internet bez zadnej kontroli umozliwia przestepstwa na swiatowa skale...
                Idziesz na stragany i mozesz kupic "orginalne" ubrania, nagrania, elektronike , leki itp... Za mniej niz pol ceny..
                Jak sie to dzieje?
                komunikacja internetowa..
                Prosto z azji czy afryki cale kontenery podrobek zrobionych przez niewolnikow plyna do europy czy Ameryki..I rozprowadzane sa wszedzie gdzie mozna sprzedac...A firmy zamykaja bo....nie ma zbytu.....
                Mysl... nie daj sie zbalamucic...

:):):)
                PS. Oczywiscie warto sprawdzic czy gdzies jakiejs "furtki" ktos nie zostawil...
                W koncu Kaczynski ciagle sie w polityke zabawia...a z nim nigdy nic nie wiadomo...
                he he he he he
                Dlatego dyskusje na temat ACTA uwazam za konieczna...
                • Gość: hiro Re: Wprowadzic ACTA i to szybko IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 22:01
                  podpisać acta zaraz po chinolach i usa!
                  • Gość: Bernard Re: Wprowadzic ACTA i to szybko IP: *.namao.albertacom.com 10.02.12, 02:31
                    Hey hiro,
                    Najwazniejsze by zatwierdzic ACTA...
                    To wykonczy plany PiS zanim zaczna je realizowac...
                    Zamordyzm nie przejdzie!!!!
                    :):):):):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka