Dodaj do ulubionych

Jak się wam podoba Nova? Pierwsze wrażenia gorz...

18.04.12, 21:37

Z jednej strony potrafię to zrozumieć, z drugiej - trochę przeraża, gdy się okazuje, że szczytem aspiracji Gorzowian jest kurczak w panierce.
Obserwuj wątek
    • Gość: l. Re: Jak się wam podoba Nova? Pierwsze wrażenia go IP: *.net.pbthawe.eu 18.04.12, 23:20
      Gdzieś to już kiedyś czytałem. Nie sposób jednak się z tym nie zgodzić. Małomiasteczkowość bije aż nadto! Gorzów z aspiracjami... taaaa z takimi mieszkańcami.
      A wystarczy kilka kroków dalej, by zjeść jak na Gorzów całkiem smaczną kolację...
      • Gość: Bernard Dobra wiadomosc: NoVa ma czas.... IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 00:08
        hey,
        Dobra wiadomosc to ta, ze PiSowskie plucie i wrzaski chocby trwaly najdluzej...w koncu sie skoncza...
        NoVa ma czas...
        NoVa to smierdzielstwo przeczeka...
        I bedzie spokoj i wspaniale miejsce dla Gorzowian na zakupy...
        Zycze Gorzowianom wspanialych doswiadczen a NoVa ...dobrego biznesu....
        A PiSowcy?
        PiSowcow niech jasny szlag trafi...
        I to sa jaja
        :):)
        PS. Jedrzejczak to dobry i uczcviwy Prezydent
        • Gość: bart cześć benek komunisto nauczycielu demokracji IP: *.gorzow.mm.pl 19.04.12, 09:33
          napisz proszę co takiego fantastycznego jest w nova park, zapewne tam byłeś podziel się wrażeniami
          • Gość: mirek Re: cześć benek komunisto nauczycielu demokracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 12:50
            Tak proste a nawet prymitywne architektoniczne obiekty powinny być budowane na przedmieściach a nie w centrum miasta. Jeżeli chodzi o atrakcyjność to też nędza. Nie wróżę świetlanej przyszłości. Askana przy tym badziewiu to szczyty architektury ale też atrakcyjności chociaż w porównaniu do innych misast tez nie jest dobrze.
      • Gość: Nelv "wieś tańczy, wieś śpiewa" IP: *.gorzow.insant.pl 19.04.12, 14:32
        wystarczy rzucić ludziom panierowane kurczaki i wywietrzyć magazyny robiąc "promocję" aby pół miasta zleciało. Galeria jak galeria, fajnie że coś powstaje, ale robić z tego wielkie wydarzenie to zdecydowanie przesada. Ale czego się spodziewać w mieście gdzie nawet ściągniecie dwóch leciwych tramwajów z muzeum jest wydarzeniem. Bieda z nędzą, a ludzie po 1300 netto zarabiają w większości. Jak żyć.
    • zagranico Jak się wam podoba Nova? Pierwsze wrażenia gorz... 19.04.12, 02:30
      nie zebym byla jakas zblazowana, ale faktycznie... jak patrze na zdjecia to az po oczach bije idiotyzmem. KFC i HandM no no, wysoko mierzy prezydent Jedrzejczak, wysoko..
      • Gość: Będą procesy ? Re: Jak się wam podoba Nova? Pierwsze wrażenia go IP: *.gorzow.mm.pl 19.04.12, 08:48
        Szok !!! Oto co się stało:

www.rp.pl/artykul/738665,862472-Martwe-dusze-moga-pozwac-PO.html
        • Gość: login_t Re: Jak się wam podoba Nova? Pierwsze wrażenia go IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.12, 11:43
          Nie ma szoku.

O tym, że nie ma pompowania kół zarzekał się sam Bachalski w 2006 roku.
      • wolfenstein3d Nova park jest super 19.04.12, 13:04
        i jak ktoś pitoli tzn że jest z konkurencji (panorama, askana) i ma w tym interes aby bluzgać

mówić na novę że jest brzydka to jak na słońce że nie świeci
        • alt.er.ego Re: Nova park jest super 19.04.12, 18:16

Hej Wolfi, cieszę się, że się cieszysz. Ja też się cieszę, bo lepsze to co jest niż to co tam było do tej pory. To raczej oczywiste.

To co budzi wątpliwości, to przede wszystkim architektura - nie jest to coś, co sprawia, że ludzie przystają i chcą na to patrzeć, nie odwrócą się za tym, aby się przyjrzeć dokładniej - bo nie ma po co - architektura jest prościutka, tak na 5 sekund kontemplacji. Banalne centrum handlowe. A szkoda, bo po pierwsze reprezentacyjna lokalizacja w samym centrum miasta, nad rzeką, 300 metrów od średniowiecznej katedry powinna obligować do szczególnej dbałości jeśli chodzi o architekturę. Zwłaszcza, że pieniędzy nie brakowało, pieniądze były. Te same 4000 ton stali i 40 000 ton betonu mogły stworzyć formę banalną albo formę piękną. Wybrano banał. Co z tego, że w środku jasno, kolorowo - lunaparki też są kolorowe a żadnymi cudami architektury nie są. Nova Park jest zmarnowaną szansą architektoniczną - bo pieniądze były. Zabrakło woli lub talentu.

Po drugie, tak już mam po prostu, że widok płynącego tłumu budzi czasami we mnie jakiś sprzeciw, nie mam ochoty ani z nim płynąć, ani tym bardziej dać się bezwładnie ponieść nurtowi. Nie ustawię się więc jako pierwszy w kolejce do KFC.

Reasumując: inwestycja dla Gorzowa jest na plus, ale, w moim odczuciu z dużym znakiem zapytania ( architektura ). Cieszy mnie, że tak jak Ty, tak pewnie większość Gorzowian ma dzięki tej galerii poczucie, że ich miasto stało się lepszym, ciekawszym miejscem do życia. Ja też tak sądzę, ale swoje różne wątpliwości czy takie czy inne refleksje mogę mieć. Mnie cieszą najbardziej w Novej księgarnie i InterSport, brakuje mi fajnej kawiarni sieciowej.
          • Gość: Bernard Re: Nova park jest super IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 19:16
            Hey alt.er.ego,
            NoVa jest nowa wiec trzeba sie do niej po prostu przyzwyczaic..
            Jest typowym budynkiem komercyjnym ani ladniejszym ani brzydszym niz setki innych wybudowanych na calym swiecie. W miare rozbudowy tej czesci Zawarcia galeria 'wrosnie" w otoczenie > Pamietasz jak dominanta stala samotna wrod gruzowiska?
            Teraz staje sie elementem wiekszej calosci...
            A Katedra? Przynudzacie wszyscy wyciagajac ja co jakis czas jako "argumnent"
            W ostnich dekadach historii Gorzowa Katedra "liczyla sie" jedynie wtedy gdy z jakiegos powodu bomby zniszczyly budynki wokolo niej zostawiajac ja nietknieta. Pozniej nikt juz sie z nia "nie liczyl..
            Nie liczyli sie ci ktorzy wstretne blokowiska postawili w miejsce zburzonych kamienic wokolo niej...
            Nie liczyli sie z nia ci ktorzy postawili wstretna bude (dzisiejsze tesco) na przeciwko niej...
            Nie liczyli sie ci ktorzy szkanego "titanica" tuz przy niej postawili...
            A teraz z drugiej strony rzeki cos wybudowano i...straszne larum...
            Bo do Katedry nie pasuje...
            Los Katedry jako sieroty stojacej wsrod socjalistyczno-kapitalistycznego balaganu zostal przesadzony juz dawno.
            Teraz ani pieniedzy ani woli chociaz czesciowego odtworzenia Rynku przez odtworzenie kilku kamieniczek przy po prostu nie ma.
            Nie martw sie o Katedre. Jej to juz zwisa..
            :):):):):)
            • alt.er.ego Re: Nova park jest super 19.04.12, 20:50

A jednak można inaczej. To też jest galeria handlowa, też w Polsce, 130 km od Gorzowa. I jej architektura wzbudza zachwyt.

Look!
              &
              @
              #
              $
              %
              Zamiast sraczkowatej elewacji.
              Tak wygląda wjazd na ogromny parking Nova Park.
              A tak wjazd na parking innej galerii handlowej.

Można jednak inaczej.
              • Gość: Bernard Re: Nova park jest super IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 22:17
                Hey alt.er.ego,
                Znowu musze ci przywalic:
                Zachowujesz sie jak dziad bez grosza ktory slini sie ogladajac pocztowki "ze swiata"...
                Ja tes to cem!!!!
                Wbij sobie pacanie do glowy ze Gorzowa nie stac na utrzymanie takich "palacow"...
                Klientela jest zbyt biedna!!!
                Sprawy sobie nie zdajesz pisowska sieroto ile kosztje wybudowanie takiego cacka...
                Sprawy sobie nie zdajesz ile kosztuje utrzymanie takiego cacka...
                Sprawy sobie nie zdajesz jakie sklepy i z jakimi cenami musialyby tam dzialac by byc zdolnym zaplacenia horendalnie wysokich cen wynajmu...

Polska to ciagle biedny kraj a Gorzow to biedne miasto... Gorzowiacy moga juz wiecej niz mogli kiedys ale ciagle zakupy na "promocjach" robia...
                Uprzytomnij sobie ze biedak jestes i nie byloby cie stac na kupno kawy w takim miejscu!!!!
                Zacznij zyc w realiach a nie w swiecie z pocztowek...

Jest powod dlatczego zyjesz w kurniku a nie w jakims palacu...
                Moze kiedys, za trzydziesci pare lat (jak dobrze pojdzie) gdy Polska dogoni wreszcie swiat bedzie mozna takie rzeczy budowac...
                Dzis ciesz sie ze masz to co masz...
                :):)
                PS. NoVa jest fajowa
                • 7emka2891 Re: Nova park jest super 19.04.12, 22:34
                  O Benio sie rozkreca, zwroty iście godne inteligenta Pisowskiego dziad, pacan... Widzisz Beniu al.ter.ego podobnie jak ja, mamy odmienne zdanie. ale nie unosimy sie , nie wyzywamy, my tylko mówimy o faktach i naszych odczuciach co do nowej galerii. Uzywając takich słów widać ,ze jestes osobą ,która nie ma mocnych argumentów - wyluzuj Beniu...
                  • Gość: Bernard Re: Nova park jest super IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 23:09
                    Hey 7-ka,
                    He he he he
                    Nie martw sie
                    Ja tak zawsze... Zeby dyskusje ozywic...
                    A poza tym to jego wina...
                    Po czorta mnie zlosci?
                    Wystarczyloby by napisal "Bernard, masz racje" ...
                    Ale czy napisze?
                    Nie!!!
                    No to ja mu panie rowniutko....
                    A co...A jak...
                    he he he he
                    PS. To tylko forum
                    • alt.er.ego Re: Nova park jest super 19.04.12, 23:15
                      Bernard napisał(a):

> Wystarczyloby by napisal "Bernard, masz racje" ...

> he he he he

Masz rację Bernard, he he he he.

A z pozostałą częścią Twojego postu mógłbym dyskutować. Ale już znużony jestem :P
                      • alt.er.ego Re: Nova park jest super 20.04.12, 03:13

Kwestią nie są pieniądze, bo tych poszedł na budowę Nova Park ogrom. Ale będąc kubaturowo taką jaka jest, dostosowaną do potrzeb i potencjału Gorzowa, mogła zupełnie inaczej wyglądać.

Zauważ, że leżałoby to w długofalowym interesie właściciela galerii. Za 5 lat Nova się już lekko opatrzy, za 10 lat będzie trącić starością i wtedy cała jej brzydota wyjdzie tej galerii bokiem. Bo nic nie zatrzyma i nie przyciągnie wówczas do niej ludzi, gdy na horyzoncie pojawi się... novsza alternatywa. Zaryzykuję tezę, że za jakieś 10 lat, gdy Nova będzie już dość "nieświeża" znajdzie się inny inwestor, który zrobi Novej konkurencję, stawiając swoją galerię handlową na kilka szczebli wyższym poziomie architektonicznym. Takiego pola manewru, na w miarę nasyconym rynku, przyszły inwestor by nie miał, gdyby Nova swoim niepowtarzalnym klimatem, swoim "genius loci" przyciągała tłumy, uwielbiające po prostu kontemplować to miejsce. Trudno byłoby ją przebić, podjęcie walki skazane byłoby na niepowodzenie.

"Opatrzenie się" nie grozi natomiast Staremu Browarowi. Postawienie na najwyższą jakość a nie na tandetę i efekciarstwo najniższym kosztem, spowoduje, że inwestycja Kulczyka będzie przyciągać tłumy jak magnes nawet za 100 lat. Czyż taki "genius loci" to nie marzenie każdego handlowca ?
                    • br-ys Re: Nova park jest super 29.10.12, 19:49
                      ludzie:P jezeli ktos jest z gorzowa prosilbym o aktualna wypowiedz na temat tego jak sobie radzi nova parkk.czy jest duzo klientow itp?
                      z gory dziekuje
                      • ksiegarnia.daniel Re: Nova park jest super 29.10.12, 20:59
                        Po półrocznych wahaniach i „badaniach rynku” otworzyła się Sephora. Albo uznali, że jest zaje…, albo Węgier zjechał mocno z czynszem, bo jest fatalnie.
                • Gość: pisowiec Re: Nova park jest super IP: *.net.pbthawe.eu 19.04.12, 22:49
                  Takie "rzeczy" - te na pocztówkach w linkach alt.er.ego to "Stary Browar" w Poznaniu! Zdaje się, że Poznań wciąż jest w Polsce. Kawa jest tam w zupełnie znośnych cenach.
                  • Gość: Bernard Re: Nova park jest super IP: *.namao.albertacom.com 19.04.12, 23:21
                    Hey pisowiec,
                    Chodzilo mi o to ze kazde miasto jest inne i inne posiada mozliwosci...
                    To na co stac Poznan czy New York Gorzowa nie stac..
                    Miasto i wielokrotnie mniejsze i biedniejsze..
                    A wiec i nasze galerie to odzwierciedlaja...
                    Na swiat trzeba patrzec realistycznie
                    Jest dobrze...
                    Gorzow ma dwie swietne galerie - dwa miejsca gdzie w fajnych warunkach mozna robic zakupy, zjesc cos... spotkac ze znajomymi...
                    Jeszcze nie tak dawno temu nie bylo zadnej...
                    O jeden maly krok blizej do "wielkiego swiata"...
                    he he he he he
                    PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
                    • Gość: Adamek1 Re: Nova park jest super IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 15:45
                      Potwierdzam! Nova zdecydowanie jest super! Każdy znajdzie tam coś dla siebie ;-)
    • Gość: do alt.er.ego tak to już jest w powiatowych wioskach... IP: *.gorzow.mm.pl 19.04.12, 09:30
      ... kurczak wystarczy, jedź do stolicy województwa tam troszkę lepsze zwyczaje panują
      • Gość: hiro Re: tak to już jest w powiatowych wioskach... IP: *.gorzow.mm.pl 19.04.12, 09:35
        A MASZ COŚ WIEŚNIAKU DO POWIATOWYCH WIOSEK?

mam nadzieję,że nie
        • Gość: wsiok z gorzowa Re: tak to już jest w powiatowych wioskach... IP: *.play-internet.pl 19.04.12, 16:14
          super misto...KFC najwiekszy inwestor w miescie wies tanczy wies spiwea:)
    • wolfenstein3d paskudny żart z tą stroną. czemu nikt nie banuje? 19.04.12, 20:52
      .
      • Gość: Bernard Gorzow to wspaniale miasto.... IP: *.namao.albertacom.com 30.10.12, 02:53
        Hey,
        Ma dzis troszke mniej problemow niz New York city...
        Gorzowianie sa rownie fajni jak nowojorczycy.....
        Gdy jest zle...wtedy sa najlepsi....
        Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
        • Gość: nicelus Re: Gorzow to wspaniale miasto.... IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.12, 08:31
          Bernard napisał(a):

> Hey,
          > Ma dzis troszke mniej problemow niz New York city...
          > Gorzowianie sa rownie fajni jak nowojorczycy.....
          > Gdy jest zle...wtedy sa najlepsi....
          > Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
          > :):):):):)

Gorzów ma troszkę mniej problemów z Jędrzejczakiem, niż Nowy Jork z huraganem?

• Gość: Bernard Re: Gorzow to wspaniale miasto.... IP: *.net.albertacom.com 18.12.12, 19:01
            Hey nicelus,
            Gorzow nie ma problemu z Jedrzejczakiem...
            Gorzowianie kochaja swego Preydenta i wybieraja go kiedy tylko moga....
            :):):):)
            PS. To ty i reszta pisowskich obszymorkow macie problem
            Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent
            • Gość: ele do rasisty ! Re: Gorzow to wspaniale miasto.... IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 21:18
              bernaed ty syjonisto rasisto ! to jest PRAWDZIWA DEMOKRACJA BEZPOSREDNIA !!!!!

www.youtube.com/watch?v=n3-kKHUx0aA&feature=player_embedded

zydzi nie kłamac ze w Polsce jest demokracja ! jest autokratyzm totalitarny zydowski !!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka