Dodaj do ulubionych

Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDEO,...

26.07.12, 19:06

Super mural, gratulacje dla artystów.

Dzięki tej ścianie więcej niż kiedykolwiek przedtem Gorzowian dowie się o kolekcji malarstwa "W kręgu Arsenału" gorzowskiego muzeum. I to również, obok powstania kolejnej ozdoby miasta, jest ważne. Zawsze warto mieć świadomość co ma się cennego i o co w związku z tym należy szczególnie się troszczyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 26.07.12, 21:40
      Właśnie wysłuchałem "wywiadu" z artystami. Brawo.Wreszcie mogli zaistnieć i objawić swój talent. Nie mogą zaimponować swoją sztuką (bo sukcesów w tej dziedzinie brak) to chociaż wygenerowali sztuczny konflikt między młodymi zdolnymi artystami (czyli nimi) a starą gwardią "szych". Wymyślili, że znanym i uznanym gorzowskim artystom sen z powiek spędza pani Stanek i jej mąż, kombinują po nocach jak tu im zaszkodzić, piszą petycje, zastraszają mieszkańców owej kamienicy z czerwonym człowiekiem i upijają się z rozpaczy. Tylko, że nikt nie pisał żadnej petycji, nikt z nich nie chodził do domów lokatorów. Wyrazili swoje opinie w lokalnej prasie i uznali sprawę za zakończoną. A że pijam z nimi wódeczkę od czasu do czasu, to wiem co mówię. Są ciekawsze tematy do rozmowy niż nikomu nie znani, zakompleksieni ludzie, którzy myślą że są ich młodszymi kolegami po fachu. Po jakim fachu?
      • alt.er.ego Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE 26.07.12, 21:54

Ale coś konkretnego zarzucasz temu muralowi ?

Czy to tylko takie wylanie osobistej niechęci do autorów i oetykietkowanie ich mianem "kolegów nie-po-fachu" ( w domyśle: nie artystów ) ? Na zakompleksionych mi nie wyglądają, raczej na sympatycznych i pogodnych.
        • Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 26.07.12, 22:21
          Wolałbym widzieć usta, a nie okno. "Artystów" nie znam i nie chcę znać. Nie słyszałem też nic o ich twórczości. Denerwuje mnie tylko, że młodzi ludzie, którzy dopiero co skończyli studia tak lekceważąco wypowiadają się o artystach, którzy mają duży dorobek artystyczny, których prace wystawiane były w znanych i cenionych galeriach, no i mogą poszczycić się wieloma nagrodami za swoją twórczość. Jeśli słyszę wypowiedź nikomu nie znanego kolesia, który mówi o nich z ironią, że uważają się za autorytety, to szlak mnie trafia. Pani Gabriela Balcerzak jest uznanym w kraju krytykiem sztuki. A tym młodym ludziom radzę, aby najpierw czegoś w sztuce dokonali, a nie na początku swojej drogi twórczej zrażali do siebie ludzi "po fachu". :))
          • Gość: gó...araznagrodami Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.akademiki.uni.torun.pl 27.07.12, 12:27
            Właśnie z powodu takich klimatów wyjechałam z Gorzowa.

Smutne drogi Panie Jemiole, że wg Pana Ci ludzie niczego nie dokonali, tylko dlatego, że Pan o tym nie słyszał. Nie znam ich osobiście, nie są moimi kolegami i nie piję z nimi wódeczki, ale jednak coś tam słyszałam.

"Denerwuje mnie tylko, że młodzi ludzie, którzy
            > dopiero co skończyli studia tak lekceważąco wypowiadają się o artystach, którz
            > y mają duży dorobek artystyczny, których prace wystawiane były w znanych i ceni
            > onych galeriach, no i mogą poszczycić się wieloma nagrodami za swoją twórczość.
            > Jeśli słyszę wypowiedź nikomu nie znanego kolesia, który mówi o nich z ironią,
            > że uważają się za autorytety, to szlak mnie trafia."

Duży dorobek artystyczny owszem mają. Jego jakość można było obejrzeć m. in. przy tej okazji www.zpap.zgora.pl/2011-03-18-wydarz.html
            Ale o gustach się nie dyskutuje :)

Jeśli jest Pan częścią (a z treści postu wnioskuję, że tak) sceny artystycznej Gorzowa, to proszę dbać również o higienę języka polskiego. Człowieka zdenerwowanego trafia SZLAG.

Spokoju i więcej życzliwości życzę :)

• Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 13:11
              Rzecz w tym co dla kogo jest dokonaniem. Na podanej stronie nie znalazłem informacji o dokonaniach tych młodych ludzi.
              Oczywiście, że szlag - to nie brak higieny tylko niedopatrzenie (już oczy nie te co kiedyś). A jak brak merytorycznych argumentów to czepiamy się byle czego, prawda?
              • Gość: gó...araznagrodami Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.akademiki.uni.torun.pl 27.07.12, 13:43
                Bo na podanej stronie nie ma informacji o tych młodych ludziach, tylko dokonania tych starszych, których twórczość Pan ceni. Niektórzy zeszli niestety do poziomu twórczości bazarowej. Pewnie powód jest taki, że lepiej się sprzedaje :)

Na szczęście Panu merytorycznych argumentów nie brakuje, dzięki czemu zachowujemy równowagę w dyskusji.

Jak często ma Pan okazję uczestniczyć w życiu artystycznym poza Gorzowem?

"to nie brak higieny tylko niedopatrzenie"

:))) Wróżę błyskotliwą karierę polityczną.
                • Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 15:17
                  Dzięki wróżko za przepowiednię. Bywam na różnych wydarzeniach w całej Polsce, a nawet czasem w Berlinie. Moja praca temu sprzyja. Rano wróciłem z Wrocławia z festiwalu Nowe Horyzonty. W swoim życiu widziałem wiele wystaw i pokazów artystów, zarówno tych starszego pokolenia i młodego. Nie wiesz czyją twórczość cenię. Wielu nazwisk z listy członków ZPAP nie znam, bo jak wiadomo należeć do tego związku może każdy kto ukończył studia artystyczne lub przeszedł weryfikację. Ale faktem pozostaje, że co do miejsca malowidła, zgadzam się z "szychami". (cytat z malarza wykonującego malunek). Pomysł na reklamę zbiorów Muzeum uważam za świetny, ale miejsce i wykonanie już nie.
            • Gość: aga Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 15:37
              Tak powinno być, że jeśli nie pasuje nam klimat to go zmieniamy. Miasto chyba nic nie straciło na tej zmianie?
              • Gość: g**niaraznagrodami Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.play-internet.pl 27.07.12, 19:26
                "> Tak powinno być, że jeśli nie pasuje nam klimat to go zmieniamy. Miasto chyba n
                > ic nie straciło na tej zmianie?"

Nic a nic. Wręcz zyskało - zawsze to jedna gęba do zasiłku mniej :)

A na poważnie jest mi naprawdę przykro, że projekty, które chciałabym realizować w Gorzowie, ruszyły z sukcesem w innym mieście. Może to mi zabrakło determinacji, a może jednak coś nie tak z klimatem.

W każdym razie cieszy mnie KAŻDY przejaw inicjatywy, który widzę w Gorzowie, bo wiem ile wysiłku trzeba włożyć, żeby wymyślić, napisać, zrealizować i rozliczyć projekt od początku do końca. I tym razem mnie szlag trafia, jeśli ktoś nazywa owoc czyjejś ciężkiej pracy kuriozum, nie proponując żadnego alternatywnego rozwiązania (zaklejenie okna jakiejś kobiety to nie rozwiązanie). Krytyka jest uzasadniona, ale zdecydowanie przedramatyzowana. Lepiej by było, gdyby okna w miejscu ust nie było, ale to jest streetart nie kopia i nie ma z tego powodu tragedii.

Najlepsze co można teraz zrobić, to zaproponować nowy pomysł na mural i go zrealizować.
                Dobrze by było gdyby zrobili go ci, którzy z tego muralu są niezadowoleni. I to jest dobry moment na aktywizację siebie i znajomych Panie Jemiole. Może warto wykorzystać swoje doświadczenie i pokazać młodym, jak się waszym zdaniem robi takie rzeczy porządnie.
                Co i komu daje takie bezproduktywne oburzanie się w prasie i bicie piany?

Pozdrawiam

• alt.er.ego Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE 27.07.12, 20:03

g**niaraznagrodami napisał(a):

> A na poważnie jest mi naprawdę przykro, że projekty, które chciałabym realizować
                  > w Gorzowie, ruszyły z sukcesem w innym mieście. Może to mi zabrakło determinacji,
                  > a może jednak coś nie tak z klimatem.

Szkoda. Właśnie takich ludzi jak Ty brakuje temu miastu najbardziej. Miasto to ludzie, oni tworzą jego klimat. Jeśli tacy jak Ty stąd wyjeżdżają ( narzekając na klimat miasta ) to i klimat miasta się zmienia. Błędne koło.

Wróć tu ;-)
        • Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 26.07.12, 22:32
          Do alt.er.ego
          Pozory mylą. Może i tak niewinnie i szczęśliwie wyglądają, ale kłamią, bo żadnej petycji nie było i nikt nie biegał do domów lokatorów. No, ale jakoś trzeba zaistnieć...
          • Gość: Autor Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 14:17
            Proszę z łaski swojej nie zarzucać nam kłamstwa, tym bardziej publicznie!
            Sprzeciw był, czy pisemny czy nie-nie wnikam. Przedstawicielka ADM-u z polecenia nie wiem kogo chodziła od mieszkania do mieszkania strasząc lokatorów zasłonięciem okien. Wiem to oczywiście od samych mieszkańców kamienicy, którzy sami nam o tym opowiadali...
            • e_werty Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE 27.07.12, 14:38
              Sprzeciw był, czy pisemny czy nie-nie wnikam

... heheheee "Radio Erewań" podało?
            • Gość: jemioł Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 15:28
              Proszę Pana(Pani) Autora, ja widzę wyraźną różnicę między pisaniem petycji, a sprzeciwem. Jeśli nie sprawdził Pan(Pani) Autor z czyjego polecenia chodziła administratorka do lokatorów, to dlaczego publikuje Pan(Pani) słowa artystki Stanek, że robił to Gustaw Nawrocki z "nimi". Z kim? - tego już nam nie wyjawia. A tak na marginesie - znam Gustawa i jestem pewien, że ma ciekawsze tematy do omawiania z kolegami przy wódeczce niż Pan i Pani Malarze. Pozdrawiam Pan(Panią).
          • alt.er.ego Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE 27.07.12, 19:54

jemioł napisał(a):

> Do alt.er.ego
            > Pozory mylą. Może i tak niewinnie i szczęśliwie wyglądają, ale kłamią, bo żadnej
            > petycji nie było i nikt nie biegał do domów lokatorów. No, ale jakoś trzeba zaistnieć...

OK, może nie było żadnej petycji. Może państwo Beata Stanek i Sebastian Nowicki nadinterpretowali jakąś sytuację, która miała miejsce, mylnie ją kojarząc z pańskim kolegą. Nieważne. Przydałby się emocjonalny reset po wszystkich stronach bo ten spór wydaje się niepotrzebny. O co właściwie ? O usta nie takie jak widziałby je pański kolega ? ( bo chyba nie chodzi o drugorzędne ambicjonalne sprawy ;-) ). Bez przesady, Wenus z Milo ma odłupane ręce, a przypuszczam, że i z odłupanym nosem i cyckami ludzie chcieliby na nią patrzyć. Okno w ustach twarzy "człowieka na czerwonym tle", zwłaszcza jak się otworzy i ktoś przez nie będzie wyglądał, wprowadzi element surrealizmu, uczyni ten obraz być może wręcz zabawnym / dla kogoś innego nieco przerażającym, ciekawszym, może nawet fascynującym. Innym niż oryginał, ale czy to źle ?

Reasumując: źle, że namalowali ? Lepiej gdy ściana była pusta i szara ? No właśnie.

A to, że komuś się nie podoba ? - nie musi się wszystkim podobać. Dla mnie bomba, dla kogoś obok niekoniecznie. De gustibus non est disputandum.
      • Gość: Franek - fachowiec Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: 78.9.119.* 26.07.12, 22:34
        Po fachu - murarz tynkarz akrobata co po rusztowaniach lata!
        Jesteśmy z wami - bractwo pokojowych malarzy i tynkarzy was wspiera!
    • e_werty Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE 26.07.12, 22:18
      dowie się o kolekcji malarstwa "W kręgu Arsenału" gorzowskiego muzeum

...pewnie - naród jest złakniony tej wiedzy!
    • Gość: nicelus Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.12, 23:26
      Uważam że wreszcie pierwszy dobry pomysł na mural. Pokazuje obecny powód miasta do dumy, a przy okazji ma fajne wyraziste kolory. Przekaz powinien być w pełni dla wszystkich zrozumiały.

Nie można zaprzeczyć, że mural rządzi się swoimi prawami, że okna w muralach nie przeszkadzają bo mózg ludzki jest w stanie łatwo dopowiedzieć sobie brakujące elementy, szczególnie elementy brakujące w symetrycznej twarzy, że to jest budynek użytkowy, a jak ktoś chce obejrzeć bez okien, to niech idzie do muzeum, że mural ma zachęcać do odwiedzenia muzeum, a nie muzeum zastępować itd. Wszystko to prawda, ale jednak to jedno okno na środku ust trochę przeszkadza. Jeden mały drobiazg, a psuje efekt fajnego pomysłu i dużego nakładu pracy. Wniosek jest taki, że do tego muralu budynek był chyba trochę pochopnie wybrany. Szkoda. Przecież tym obrazie usta są najważniejsze i one wszystko wyrażają, a symetryczne okno na ustach zmienia cały ich wyraz. Poza tym mam wrażenie, że kąciki ust w oryginale idą bardziej w dół. Oryginał bardziej emanuje bólem.

• Gość: nicelus Re: Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDE IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.12, 23:31
        Oczywiście do tego murala, zanim werty poprawi. Wcześniej było napisane inaczej o muralu.

• Gość: morda Pomysł na miasto... murale IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.12, 23:55
      Jeden z brzydszych fragmentów centrum Gorzowa ozdobiony... muralem,
      gratuluje pomysłu na miasto i wydanych pieniędzy,
      co miasto zrobiło, aby powstała tam zabudowa uzupełniająca ? Pewnie nic.
      tymczasem, piejmy z zachwytu nad piękną ścianą i świadomością :)
      • Gość: nicelus Re: Pomysł na miasto... murale IP: *.dip.t-dialin.net 27.07.12, 00:27
        morda napisał:

> Jeden z brzydszych fragmentów centrum Gorzowa ozdobiony...
        > muralem, gratuluje pomysłu na miasto i wydanych pieniędzy,
        > co miasto zrobiło, aby powstała tam zabudowa uzupełniająca ?
        > Pewnie nic. tymczasem, piejmy z zachwytu nad
        > piękną ścianą i świadomością :)

Pewnie że lepiej pięknie budować i remontować, zamiast pięknie dekorować, ale na bezrybiu i rak ryba.

• mmmmmm000 Gigantyczna głowa na ścianie już gotowa [WIDEO,... 27.07.12, 00:12
      Nie było dotąd w Gorzowie wielkiej sztuki, to się wzięli i zrobili.
      No i teraz już nikt nie powie, że w Gorzowie nic wielkiego się nie dzieje...
      :D :D

Jakieś to takie... miałkie. Jak haftowana bitwa pod Grunwaldem...
      • Gość: małomiasteczkowy ...bo w Poznaniu.. IP: *.gorzow.mm.pl 27.07.12, 08:00
        Nie krępuj się i opowiedz coś o Poznańskich muralach. My tu sobie usiadziemy dookoła i będziemy słuchać twoich gawęd...
        • Gość: mmmmmm000 Re: ...bo w Poznaniu.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:19
          Ech co za wysublimowany sarkazm... :D Leczenie kompleksów ???

Ale masz rację może warto:

poznan.naszemiasto.pl/tag/murale-poznan.html
    • Gość: nicelus Hej, dekoratorzy! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.12, 15:58
      Warto obejrzeć.

:)

• Gość: nicelus Re: Hej, dekoratorzy! IP: *.dip.t-dialin.net 31.07.12, 16:06
        Kinetyczna rzeźba robi wrażenie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka